Sankcije EU proti Iranu so precej blage in bi jih morali zaostriti

Foto: epa

Iran je uvedel sankcije proti nekaterim evropskim poslancem. Med njimi je tudi Milan Zver, ki je odločen kritik nasilnega teheranskega režima. Evropa bi se morala zgledovati po ZDA in uvesti tudi ostre gospodarske sankcije proti iranskemu teokratskemu režimu.

Pretekli teden je Iran uvedel sankcije proti osmim institucijam in dvanajstim posameznikom iz Evropske unije. Med njimi je šest poslancev evropskega parlamenta, voditeljev neformalne skupine Prijatelji Irana. Trije poslanci, med njimi Milan Zver, so člani Evropske ljudske stranke (EPP), trije pa Evropskih reformistov in konservativcev (ECR). Gre za povračilno akcijo Teherana zaradi sankcij, ki jih je Evropska unija uvedla proti enajstim Irancem in štirim iranskim institucijam, med katerimi je tudi “Moralna policija”.

Že celo jesen v Iranu namreč potekajo množične demonstracije nasprotnikov teokratskega režima. Demonstranti zahtevajo pravice in svoboščine, ki jim jih teokratska vlada odreka. Iranski režim je odgovoril z nasiljem in padlo je že več sto žrtev, na tisoče pa je aretiranih in mučenih v ječah. Med žrtvami režima je bila tudi dvaindvajsetletna Mahsa Amini, ki jo je policija aretirala in v zaporu umorila. Mahsa Amini je tako postala eden simbolov tistih, ki trpijo in umirajo zaradi vladnega nasilja.

Sankcije in protisankcije
Na umor Aminijeve se je odzvala tudi Evropska unija in 17. oktobra uvedla sankcije proti nekaterim vidnim pripadnikom iranskega režima ter organizacijam, ki v imenu režima nasilno zatirajo demonstracije. Zamrznili so jim premoženje, ki ga imajo v Evropski uniji, in jim prepovedali tudi vstop na ozemlje EU.

Iranski zločinec, predsednik Ebrahim Raisi (Foto: epa)

Iran je kot povračilni ukrep za sankcije EU uvedel protisankcije. Dvanajstim posameznikom iz EU je tako prepovedal vstop v Iran in jim zasegel premoženje v Iranu. Kot je razvidno s spletne strani iranskega zunanjega ministrstva v angleščini, je Teheran sankcije uvedel “zaradi njihove podpore terorističnim skupinam, spodbujanja nasilja, povzročanja nemirov, nasilja in terorističnih dejanj v Iranu”.

Evropska unija zavrača sankcije, ki jih je Iran uvedel proti več pravnim osebam in posameznikom iz EU, je sporočil tiskovni predstavnik visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Peter Stano in poudaril, da so te sankcije politično motivirane. Stano je še dejal, da imajo sankcije EU v nasprotju z iranskimi, kjer gre samo za politično motivirano povračilo, dejansko pravno podlago in temeljijo na jasnih dokazih o kršitvah človekovih pravic v Iranu.

EU naj bi se zgledovala po ZDA
Milan Zver, ki že desetletje sodeluje v skupini Prijatelji Irana, je sankcije proti sebi in kolegom označil za absurdne. Dejal je tudi, da ga ne skrbijo, da ima uvedbo teh ukrepov za dokaz, da so njegove obsodbe nasilja iranskega režima bila slišane in da bo s svojimi obsodbami tega nasilja nadaljeval. Zver je omenil tudi, da so sicer sankcije, ki jih je Evropska unija uvedla proti Iranu, precej blage in bi jih morali zaostriti. Predvsem bi morali uvesti tudi ostre gospodarske sankcije, meni Zver, ki je dejal, da je to že večkrat predlagal v pogovorih z višjimi funkcionarji EU.

Evropski poslanec dr. Milan Zver

Zver tudi meni, da je Evropa predolgo odlašala z obsodbami iranskega režima in bi se morala bolj zgledovati po ZDA, ki so že pred leti uvedle sankcije. In ker EU temu ni sledila, je Iran dobil na stotine milijard dolarjev sproščenih sredstev na svetovnih finančnih trgih in vprašanje je, kako jih uporablja. Zadnja leta je postal regionalna vojaška sila, ki, pravi Zver, pomaga na primer zdaj tudi Rusiji v njeni agresiji na Ukrajino. Poleg tega ima rakete srednjega dosega, ki lahko dosežejo tudi Evropsko unijo, izjemno močno revolucionarno gardo in močno obveščevalno službo, ki dokaj intenzivno deluje tudi po Evropi, je še dejal evropski poslanec.

Od evropskega parlamenta in tudi drugih institucij EU pričakuje, da se bodo odzvali na uvedbo sankcij iranskega režima proti njemu in še petim drugim evropskim poslancem. Dobro pa bi bilo, da bi se odzvali tudi slovenski ministrstvi za zunanje in notranje zadeve.

Bogdan Sajovic