Satelitski posnetki kažejo, da je Iran obnovil prizadevanja za izdelavo jedrskega orožja

Iranski jedrski kompleks. (Foto: The Times of Israel)

Objekt, ki naj bi se v Iranu uporabljal za proizvodnjo ključne jedrske komponente, je bil v zadnjih mesecih prekrit, in sicer potem ko je IAEA pregledala druge sumljive lokacije. Zdi se, da satelitske slike, posnete lani, kažejo na aktivnost prikrivanja. Gre za iranski jedrski objekt, ki je bil že opredeljen kot kraj, na katerem naj bi uradni Teheran izdelal ključno komponento za svoj jedrski program. 

Slike je posnel Maxar Technologies in jih analizirala zasebna izraelska obveščevalna služba The Intel Lab ter Inštitut za znanost in mednarodno varnost s sedežem v Washingtonu. Fotografije prikazujejo tovornjake in izkopavanja, ki potekajo v mestu Sanjarian. Gre za manjše mestece blizu Teherana. Na lokaciji se nahaja 18 vozil (dne 15. oktobra 2020), kot tudi izkope in še več vozil januarja. Mesto je bilo prekrito marca trenutno pa so vidni zgolj jarki in izkopi, poroča The Times of Israel

V skladu z navedbami inštituta, poznanega tudi pod kratico ISIS, je jedrski arhiv, ki ga je leta 2018 iz Irana pretihotapila izraelska tajna služba Mossad, vseboval informacije glede vloge Sanjarijana pri načrtih za proizvodnjo generatorjev udarnih valov, ki so ključne komponente pri miniaturizaciji jedrskega orožja. Lokacija jer bila uporabljena kot del načrta Amad – iranskega jedrskega orožarskega programa, za katerega Iran uradno trdi, da je bil leta 2003 ustavljen, Izrael pa trdi, da se je skrivaj nadaljeval. 

Namen naj bi bil opraviti veliko število poskusov z generatorji udarnih valov in eksplozivnimi mostnimi žicami, ki so sestavni del generatorjev. Naenkrat je bilo v obdobju sedmih mesecev v obdobju 2002–2003, opravljenih 136 poskusov, in sicer v dveh eksplozivnih komorah. V jedrskem arhivu naj bi se nahajale tudi fotografije s tistega kraja in iz tistega obdobja. Skrito mesto 100 metrov stran od suhe struge vodotoka je izjemno pomembno, svet pa bi se moral tega zavedati. Zakrivanje mesta je potekalo med leti 2004 in 2005 ob zaključku načrta Amad ter zmanjšanju in nadaljnjemu prikrivanju programa. V prihodnjih letih niso sledile nobene vidne dejavnosti.

Zatem pa je Izrael zasegel arhiv in informacije posredoval Mednarodni agenciji za jedrsko energijo pri OZN (IAEA), zaradi česar je bilo potrebno izvesti pregled več nekdanjih jedrskih lokacij, ki pred tem niso bile znane. Kot kaže, so bile dejavnosti obnovljene na kraju Sanjarian oktobra 2020, kjer so izkopavanja trajala do januarja 2021 (v skladu s poročilom inštituta ISIS). Mesto razkopavanja je bilo ponovno odprto, vendar zakrito pod belim prekrivalom, ki je prikrivalo izkopano območje ter tako skrivali, kar se je pod njo nahajalo pred zunanjimi opazovalci in tudi sateliti. Manj kot dva meseca pozneje je bilo območje videti opuščeno. Tam so ostali le prazni jarki. V zadnjem mesecu pa so se na kraju znašli buldožerji ter ga zravnali z zemljo, kot da se ne bi ničesar zgodilo. Obenem je bil v soseščini zgrajen nov trinadstropni kompleks z obdajajočim ga zidom. 

Domen Mezeg