fbpx

Odnos Islama do žensk: Potrebno dovoljenje za vožnjo avtomobila! Je to bodoča Evropa, ki si jo želimo?

Foto: epa

Salman, kralj Savdske Arabije, je izdal zgodovinski kraljevi dekret, s katerim je ženskam podelil pravico, da lahko od junija sedejo za volan, kar doslej ženskam v kraljestvu ni bilo omogočeno. 

Po torkovi kraljevi odredbi je treba ustanoviti tudi odbor na visoki ravni, v katerega bodo vključeni ministri za notranje zadeve, finance, delo in socialni razvoj. Ti bodo imeli nalogo, da bodo uredili vse potrebno, da bo implementacija odredbe izvedena do junija 2018.

Zgodovinska zmaga za ženske
Na podlagi dekreta bodo implementirane določbe prometnih predpisov, vključno z izdajo vozniških dovoljenj za ženske in moške, poroča savdska tiskovna agencija. Latifa Shaalan, ženska predstavnica savdskega sveta Shoura, je za Al Arabiyo povedala, da ukrep predstavlja zgodovinsko zmago za ženske v kraljestvu. “Za to pravico so se ženske borile ne le leta, ampak desetletja, saj so nasprotniki venomer poudarjali, da še ni napočil pravi čas.”

Foto: YouTube

Prek družbenega omrežja Twitter je nekdanji generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres pozdravil odločitev Savdske Arabije, prav tako pa tudi ameriški državni urad, ki je ukrep označil kot pozitiven korak. “To bo imelo velik vpliv na gospodarstvo Savdske Arabije,” je povedala savdska novinarka Ghada Ghunaim in dodala, da je v kraljevini več ženskih diplomantk.

S tem bodo imele družine manj obremenjen družinski proračun
V Savdski Arabiji je večina družin odvisna od zasebnih voznikov, ki pomagajo pri prevozu sorodnikov v šolo, službo in druge kraje. Na podlagi statistike je v Savdski Arabiji okoli 800 tisoč moških, večinoma iz Južne Azije, ki delajo izključno kot vozniki za ženske, ki doslej niso smele sesti za volan. Zdajšnji dekret pa bo po besedah Ghunaimove imel zelo pozitiven vpliv na družine srednjega razreda, saj jim bo prihranjeno plačilo stroškov za voznike.

N. Ž.