Savdska obmejna straža postrelila na stotine migrantov

Savdska obmejna straža (Foto: Youtube, posnetek zaslona)

Savdska obmejna straža je postrelila že na stotine etiopskih migrantov, številni preživeli ostanejo brez udov. Do tragičnih dogodkov prihaja na meji z Jemnom. 

Savdska obmejna straža je po poročanju organizacije Human Rights Watch obtožena množičnega pomora migrantov na meji z Jemnom, kjer divja vojna. Večinoma gre za Etiopijce. Številni preživeli so v tragediji izgubili okončine. Savdska Arabija je sicer že zavrnila obtožne o množičnih pobojih, poroča BBC.

Poročilo mednarodne organizacije vsebuje slikovita pričevanja oseb, ki pravijo, da so savdski policisti in vojaki nanje streljali. Občasno so jih tudi ciljali z eksplozivnim orožjem. Migranti so mejo skušali prečkati ponoči, v skupinah pa je bilo veliko žensk in otrok, na katere so prav tako streljali.

Želja migrantov je bila, v z nafto bogati deželi, najti delo. Pričevalci pravijo, da ni šlo za kratkotrajne incidente, ampak je streljanje trajalo dolgo časa. 21-letni Mustafa Soufia Mohammed je izpričal, da je bilo v njegovi skupini umorjenih 45 oseb, ko so se julija lani znašli pred puškinimi cevmi in skušali prečkati mejo. Sam najprej sploh ni opazil, da je bil ustreljen.

Ostal je brez levega stopala
To je ugotovil šele tedaj, ko je skušal vstati in oditi, a je ostal brez dela noge. Zanj je bil to najbolj brutalen konec trimesečnega potovanja, poln nevarnosti, lakote in nasilja jemenskih ter etiopskih tihotapcev. Ostal je skoraj brez celotnega levega stopala, zatem pa so mu pod kolenom amputirali nogo. Sedaj je pri starših v Etiopiji, kjer hodi naokrog z berglo in neustrezno protezo.

Domen Mezeg