fbpx

Savdski otroci se že v šoli učijo, da nas morajo sovražiti

Simbolična slika (Foto: iStock)

Savdska Arabija se vidi kot glavni vodja v boju proti islamskemu terorju, s čimer se tudi rada pohvali. Kot je znano, pa jih v resnici zelo rada sponzorira. Otroke že v osnovnih šolah učijo, kdo so neverniki oziroma kdo so tisti, ki niso muslimani, ter da se je proti njim treba boriti.

Od terorističnega napada v New Yorku, ki se je zgodil 11. 9. 2001, Savdska Arabija velja za glavnega sponzorja islamskega terorja. Od devetnajstih ugrabitev potniških letal jih je kar petnajst bilo prepoznanih kot državljanov Savdske Arabije. Združene države Amerike so zaprosile glavno mesto Riad, naj versko vzgojo v šolah reformirajo. Kot ugotavljajo najnovejše raziskave organizacije, ki se bori za človekove pravice, pa tamkajšnji obvezni šolski učbeniki v učence, ki jih berejo, še vedno naseljujejo sovraštvo do nemuslimanov.

Otroci se iz različnih knjig in učbenikov učijo sovražiti kristjane in jude
Knjiga The al-Tawhid, ki v prvi vrsti govori o tem, da je Allah eden in edini bog, v katerega je treba verovati, torej izrazito poudarja monoteizem, je orodje za poučevanje. Uči, da so kristjani in judje drugorazredni ljudje, ki si ne zaslužijo enakovrednega življenja kot muslimani, kaj šele kakršnihkoli drugih privilegijev. Hkrati pa obsoja islamske šole. Obsoja gradnjo svetišč ali mošej nad grobovi vernikov. To pa je praksa, ki jo je mogoče zaznati pri šiitih in sufistih. Z njihovega vidika je takšno početje vidno čaščenje politeizma. Tisti, ki to počnejo, naj bi se po njihovem mnenju od islama povsem oddaljili in za vedno postali prekleti, se učijo iz šolskih učbenikov. Naslov enega izmed njih je “Kdorkoli spremeni grobove prerokov in ostalih vernikov v mošeje, je zlovešč,” učitelji pa iz njega učijo v sedmem razredu.

V očeh savdskoarabskega ministra za šolstvo se kristjani in judje štejejo za popolne nevernike. Vsak musliman, ki podvomi v svojo religijo, se prav tako šteje za nezvestega. Slednje je dejanski učni material učencev petega razreda. Knjige, ki so jih primorani brati, jih prav tako opozarjajo, da nevernikom ne smejo biti naklonjeni, na kar opozarja tudi znani stavek o poslednjem dnevu, ki naj ne bi prišel, “dokler se muslimani ne bodo borili proti judom in jih pobili”.

A. L.