fbpx

Sberbank zategnila zanko okoli Todorića in mu blokirala premoženje

Ivica Todorić (Foto: Twitter)

Večinski lastnik Agrokorja Ivica Todorić in člani njegove družine so pod vse večjim pritiskom zaradi blokad njihovega premoženja. Poleg hrvaških sodišč, ki so blokirala del premoženja Todorićevih na Hrvaškem, je največja upnica Agrokorja, ruska Sberbank, blokirala tudi račune družine v Veliki Britaniji.

Sberbank je uspela na sodišču v Londonu blokirati račune Ivice Todorića in njegovega sina Anteja Todorića v Veliki Britaniji, piše zagrebški časnik. Kot dodaja, je ruska banka blokado zahtevala zaradi zadnjega posojila Agrokorju v višini 100 milijonov evrov, pri katerem je Todorić zastavil tudi zasebno premoženje. Za ta dogovor je pristojno sodišče v Londonu.

Jutarnji list ocenjuje, da je o blokadah govoril tudi londonski sodnik, ko je pojasnil, zakaj je določil “samo” 100.000 funtov varščine, da bi se Todorić branil s prostosti. Ivica Todorić je na Hrvaškem prvoosumljeni za domnevne finančne malverzacije v Agrokorju, za katere je sicer osumljenih še 14 oseb.

Banka želi do premoženja na Hrvaškem
Sberbank je sprožila tudi postopek na hrvaških sodiščih, da bi blokirala še preostali del družinske vile Todorićevih, potem ko je zagrebško županijsko sodišče blokiralo četrtino posestva, ki je v lasti Ivice Todorića. Časnik navaja, da je Todorić tri četrtine Kulmerjevih dvorov prepisal na svoje otroke.

Kulmerjevi dvori (Foto: epa)

Zagrebško županijsko sodišče je blokiralo vrsto nepremičnin družine Todorić zaradi preiskave o vpletenosti članov družine v domnevne finančne malverzacije v Agrokorju. Poleg deleža Ivice Todorića v Kulmerjevih dvorih in 100-odstotnega deleža v zasebnem podjetju Agrokor projekti, d. o. o., so blokirali še osem računov članov družine v različnih bankah in dali izvršbe še na večje število kmetijskih zemljišč. Sodišče v Zagrebu je v preteklih desetih dneh blokiralo še 2733 delnic Agrokorja, vredne približno 1,4 milijona kun (187.000 evrov), ki jih je imel Ivica Todorić v hrvaški centralni klirinški depozitni družbi. Začasno so blokirali tudi Todorićev 100-odstotni delež v podjetju Agrokor Investment B. V., ki je registrirano v Amsterdamu, in njegov nizozemski bančni račun.

Časnik še izpostavlja, da je imelo Todorićevo nizozemsko podjetje nekaj več kot 20.000 evrov gotovine in 18,6 odstotka delnic Mercatorja, za katere ima zastavno pravico Sberbank. Obveznosti Agrokor Investmenta naj bi znašale tako najmanj 151 milijonov evrov, poroča STA.

C. Š.