fbpx

Se bliža konec diktature? Venezuelski parlament mandat Madura razglasil za nezakonitega, predsednik parlamenta pa pozval vojsko, naj podpre politično tranzicijo in pripravljenost začasnega prevzema oblasti

Foto: epa

Venezuelski parlament, v katerem ima večino opozicija, je v torek sprejel deklaracijo, v kateri je nov mandat predsednika Nicolasa Madura razglasil za nezakonitega. S tem se je država približala možnosti razpisa predčasnih volitev, tako parlament kot tudi vlada pa sta za prihodnji teden napovedala proteste.

Parlament je Madura v deklaraciji obtožil “uzurpacije” moči in sklenil, da njegove odločitve ne bodo veljavne, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Pozvali so k temu, da ga na položaju nadomesti predsednik parlamenta Juan Guaido. Ta je vojsko pozval, naj podpre politično tranzicijo, izrazil pa je tudi pripravljenost začasnega prevzema položaja predsednika države. “Ne bo lahko, imeli smo 20 let represije (…) ta parlament dela za združitev vseh Venezuelcev,” je v torek zapisal na Twitterju.

Opozicija z vse večjo podporo
Parlament je ob tem še pozval 46 držav, med njimi članice Evropske unije in države skupine Lima, naj blokirajo bančne račune vodilnih predstavnikov vlade, poročajo lokalni mediji. Obe skupini držav sta bili namreč med vidnejšimi kritiki predsedniških volitev maja lani, ki jih večji del mednarodne skupnosti označuje za nedemokratične, ter Madurove zaprisege za drugi predsedniški mandat prejšnji teden.

Foto: epa

Vodja Organizacije ameriških držav (OAS) Luis Almagro je v tvitu podprl dogovor parlamenta, v katerem je ta “razglasil uzurpacijo Nicolasa Madura in izrazil potrebo po sklicevanju na 233. člen ustave glede začasnega predsednikovanja in razpisa volitev”. Tako parlament kot tudi vlada sta za 23. januar napovedala proteste.

Maduro je 10. januarja zaprisegel za drugi predsedniški mandat pred vrhovnim sodiščem – in ne pred parlamentom, v katerem ima večino opozicija. V ustavodajni skupščini, v kateri imajo večino njegovi podporniki, je sicer prisegel že nekaj dni po majskih volitvah, na katerih je slavil z nekaj manj kot 70 odstotki podpore, še poroča STA.

C. Š.

Komentarji so onemogočeni.