Se bliža neizbežno? Vse več visokih ameriških uradnikov podpira napad na Severno Korejo

Foto: epa

“ZDA bi morale narediti vse, kar je treba, da severnokorejskemu diktatorju Kim Jong Unu preprečijo razvoj in uporabo smrtonosnega jedrskega orožja,” severnokorejski spor in rožljanje z raketami komentira republikanski senator Marco Rubio. Kitajski predsednik Xi Jinping pa poziva ameriškega predsednika Donalda Trumpa naj “ustavi konje” pri zaostrovanju spora z nepredvidljivo diktatorsko državo.

Medtem, ko se pogovori med Severno Korejo in ZDA čedalje bolj zaostrujejo, v vode okoli korejskega polotoka pa je namenjeno ameriško vojaško ladjevje, za katerega severnokorejsko vodstvo iz glavnega mesta Pjongjang grozi, da ga bodo potopili, je floridski senator Marco Rubio ameriški vladi poslal močno sporočilo o grozeči nevarnosti.

Rubio je o severnokorejskem sporu spregovoril na sobotnem dogodku “Face the nation”, kjer je dejal, da si je treba postaviti temeljni vprašanji: “Ali je sprejemljivo, da živimo v svetu, v katerem lahko Kim Jong Un izdeluje jedrsko orožje, ki ga lahko izstreli celo do ZDA? Ali lahko živimo v takšnem svetu?”

Foto: iStock

Bosta raketo prej izstrelili Severna Koreja ali ZDA?
Njegovo mnenje glede tega vprašanja je nedvoumno, in sicer, da si tega nihče ne želi, možnosti glede morebitnih ukrepov pa so omejene in nobena od rešitev ni dobra. Marco Rubio je bil nekaj časa celo republikanski kandidat za predsednika, vendar ga je na koncu premagal Donald Trump. Floridski senator ocenjuje, da mora vlada narediti vse, kar je v njeni moči, da prepreči Severni Koreji razvoj in uporabo jedrskega orožja, ki lahko doseže tudi ameriško celino, piše Express. Zaradi vse večje ogroženosti pa prihaja do poziva vse več visokih ameriških uradnikov za vojaško akcijo. Za preventivni zračni napad na Severno Korejo in njen balistični program se je prejšnji teden zavzela tudi republikanska senatorka Lindsey Graham.

C. Š.