fbpx

Se bo Evropa morala poslužiti frackinga iz skrilavca za nadomeščanje plinskih zalog?

Se bo morala Evropa ponovno obrniti k frackingu za nadomestitev plinskih zalog ?(foto:epa)

Po ocenah je pod Evropo več plina iz skrilavca kot v ZDA, vendar pa celina menda potrebuje uvoz zaradi omejitev hidravličnega lomljenja oziroma “frackinga” zaradi visoke gostote prebivalstva in nesoglasja ljudstva. V luči evropske energetske krize se zdaj postavlja več vprašanj o tem, v kolikšni meri so omejitve frackinga za zaloge plina iz skrilavca na celini ustrezne.

Medtem ko cene energije po Evropi še naprej strmo naraščajo, pri čemer so cene plina v ponedeljek porasle za 26 odstotkov, potem ko je Rusija prenehala črpati prek Severnega toka 1, se na celini znova pojavlja zelo sporna razprava o frackingu, ki jo vodi nova britanska premierka Liz Truss, ki ima v mislih predvsem fosilna goriva.

Leta 2021 je EU iz Rusije uvozila 155 milijard kubičnih metrov (bcm) zemeljskega plina. Na žalost predlagana zamenjava plina v bloku do konca leta 2022 – ki vključuje diverzifikacijo LNG (utekočinjeni zemeljski plin), obnovljive vire energije, učinkovitost ogrevanja, diverzifikacijo cevovodov, biometan, sončne strehe in toplotne črpalke – glede na letno znaša le okoli 102 milijard kubičnih metrov.

Britanska premierka Liz Truss (Foto:epa)

Medtem je nova britanska premierka Liz Truss prejšnji teden napovedala, da bo odpravila moratorij na fracking, ki je bil uveden leta 2019. Čeprav Velika Britanija ni več del EU, bi lahko odločitev znova sprožila razpravo o proizvodnji plina iz skrilavca v državah, kjer so vladne prepovedi prej preprečevale uporabo tehnologije. Za prepoved frackinga so se med drugim odločile Nemčija, Francija, Nizozemska in Bolgarija, na Britanskem otočju pa iz časa pred moratorijem delujeta le dve podobni vrtini.

Ljudje nad frackingom niso navdušeni. (Foto: epa)

Velika Britanija ima v lasti samo dve vrtini plina iz skrilavca v Lancashiru, ki ju upravlja Cuadrilla Resources. Izvršni direktor Cuadrille Francis Egan je pozdravil odpravo prepovedi in dejal: “To je povsem razumna odločitev in priznava, da je maksimiranje domače oskrbe z energijo v Združenem kraljestvu bistvenega pomena, če želimo premagati sedanjo energetsko krizo in zmanjšati tveganje, da bi se ponovila v prihodnost. Brez strogih ukrepov, določenih danes, naj bi Združeno kraljestvo do konca desetletja uvozilo več kot dve tretjini plina, s čimer bi britansko javnost in podjetja izpostavilo nadaljnjemu tveganju pomanjkanja oskrbe in zvišanja cen,” piše Yahoo.

Tehnologija frackinga povečuje pogostost potresov
Čeprav nekatere ocene kažejo, da ima Evropska unija večje zaloge plina iz skrilavca kot ZDA z izjemo Ukrajine, ki se že dolgo želi znebiti ruskega plina, nikjer na celini ne poteka smiselno izkoriščanje teh zalog. Kljub visokim zalogam pa evropsko proizvodnjo omejuje dejstvo, da je na drugi strani Atlantika gostota prebivalstva večja, zato je odpor do posega pričakovano večji. Tehnologija naj bi tudi povečala pogostnost potresov. Leta 2013 so protestniki v vasici blizu Londona preprečili nadaljevanje vrtanja, leto prej pa so se podobni dogodki zgodili na Poljskem.

Tanja Brkić