fbpx

Se bo Fajonova opravičila za zlonamerne klevete? Madžarska vlada namerava parlamentu vrniti izredna pooblastila

Madžarski premier Viktor Orban (Foto: epa)

Madžarska vlada bo prihodnji teden parlamentu predlagala preklic izrednih pooblastil, ki jih je pridobila v času epidemije covid-19. S tem je osmešila vse tiste, ki so vlado Viktorja Orbána obtoževali diktature in zdrsa v totalitarizem.

Prihodnji teden bo madžarska vlada vrnila parlamentu mandat za izredna pooblastila, ki ga je prejela v času pandemije koronavirusa, je madžarski premier Viktor Orbán sporočil v petek zjutraj v svojem rednem tedenskem intervjuju na nacionalnem kanalu Kossuth Rádió. “Izredno pravilo je bila najboljša odločitev, vendar ni več potrebno,” je dejal Orbán. “Če lahko o epidemiji rečemo kar koli dobrega, je dejstvo, da je država pripravila uspešno obrambo in povrh tega je bila naša obramba boljša od mnogih bolj srečnih, premožnejših držav,” je dejal še madžarski premier.

Orbán je tudi izjavil, da je bila Madžarska v primerjavi s številnimi državami, ki so gospodarsko močnejše, na primer Avstrija, Italija ali Francija, v ustreznih fazah epidemije pri uporabi potrebnih omejitev, kot so zapiranje meja in socialna distanca, pri sprejemanju dva tedna pred drugimi. Zahvaljujoč tem ukrepom je bilo število okužb in žrtev relativno majhno. Kljub temu pa madžarskega premierja smrt skoraj 500 rojakov močno bremeni. “Veseli bi bili, če bi lahko izkoreninili virus in če nihče ne bi umrl. Mislimo na pokojnike s težkim srcem in naše sožalje gre njihovim družinam. Konec koncev je skoraj 500 ljudi umrlo in zelo trpim,” je dejal Orbán.

https://twitter.com/V_of_Europe/status/1264058618007216136

Celotna evropska politika se je osmešila
Orbánova vlada je bila pod izjemnim pritiskom medijev in promigracijskih levičarskih politikov v Evropski uniji zaradi izrednega stanja v državi. Pojavljale so se trditve, da se je država spremenila v “diktaturo”, vlada pa ji “avtoritarna” oblast.  Številni politiki in mediji so svarili, da bo Orbán izredne pristojnosti uporabil za vladanje Madžarske “v nedogled”. Predsednik EPP Donald Tusk je celo predlagal, da bi madžarsko stranko Fidesz izključili iz EPP, drugi najvišji politiki EU pa so celo rekli, da bi Madžarsko morali izgnati iz EU zaradi neomejenih pooblastil Orbánovi vladi.

Evroposlanka Tanja Fajon je s svojimi javnimi stališči izvajala gonjo proti madžarskemu premierju Viktoru Orbánu. (Foto: Twitter)

Po poročanju madžarskega spletnega portala Remix je EU ugotovila, da madžarsko pravo za izredne razmere ne krši nobenih evropskih pravil. EU je opozorila tudi na dejstvo, da so številne druge vlade sprejele podobne zakone za nujne primere za reševanje krize.

Obenem je madžarska vlada opozorila na dejstvo, da lahko parlament kadar koli prekliče zakon, in razkrinkala vse lažne novice, da je madžarski parlament razpuščen. Ker se bo Orbánova vlada kmalu odpovedala pooblastilom, ki ji jih je podelil parlament, računa na dostojno opravičilo od vseh tistih, ki so jo žalili v svetovni javnosti. Tanja Fajon, čas je za opravičilo.

Luka Perš