Se bo slovenska politika naučila kaj od ameriške? Prepoved priseljevanja migrantom, ki nimajo rednih prihodkov, bo razbremenila ameriške davkoplačevalce

Ameriški predsednik Donald Trump (vir: twitter)

Po mnenju ameriškega strokovnjaka za imigracijo bi prepoved priseljevanja migrantom, ki nimajo rednih prihodkov, pomagala ameriškim davkoplačevalcem. Ameriški predsednik pa ne sprejema nove zakonodaje, temveč samo izvršuje že sprejete zakone, ki so jih njegovi predhodniki zanemarjali.

“Ko ti legalni imigranti pridejo v ZDA in potencialno prejmejo zeleno karto ali državljanstvo, se od ameriškega davkoplačevalca pričakuje, da bo nosil levji delež stroškov, zaradi katerih imigrirajo,” je za Breitbart povedal vodja Federacije za ameriško imigracijsko reformo (FAIR) RJ Hauman.

Načrt ameriškega predsednika, ki namerava priseljencem onemogočiti prejemanje socialne podpore, bi tako po mnenju Haumana bil korak v pravo smer pri ustvarjanju imigracijske reforme, ki bi bila v skladu z nacionalnimi interesi. Priseljencem je namreč trenutno “dovoljena raba Medicaida, Obamacara in celotnega niza drugih programov”, za katere plačujejo davkoplačevalci.

Trump uveljavlja že sprejete zakone, ki so jih dolgo zanemarjali
Trumpova
administracija skuša samo “obnoviti celovitost imigracijskega sistema ter pomagati ameriškim davkoplačevalcem”, je povedal Hauman. Ob tem je bil kritičen do medijev, ki izkrivljajo dejstva, saj Trumpova prizadevanja ne predstavljajo neke radikalno nove spremembe. Že z aktom o priseljevanju iz leta 1882 je bilo določeno, da lahko vlada omeji vstop v državo “katerikoli osebi, ki ni sposobna skrbeti zase, ne da bi postala breme družbi”. Ta zadnji del pa se je nekje vmes začel izgubljati, tako da se dandanes le redko, če sploh kdaj, sploh še upošteva pri imigracijskem procesu.

V Sloveniji pa smo priča politikom, ki odprtih rok sprejemajo ilegalne migrante ter samo za njihovo prehrano porabijo več milijonov evrov. Po drugi strani pa bodo morali prejemniki republiške štipendije in otroškega dodatka počakati do naslednjega leta.

Ivan Šokić