Se bo slovenska politika naučila kaj od ameriške? Prepoved priseljevanja migrantom, ki nimajo rednih prihodkov, bo razbremenila ameriške davkoplačevalce

Ameriški predsednik Donald Trump (vir: twitter)

Po mnenju ameriškega strokovnjaka za imigracijo bi prepoved priseljevanja migrantom, ki nimajo rednih prihodkov, pomagala ameriškim davkoplačevalcem. Ameriški predsednik pa ne sprejema nove zakonodaje, temveč samo izvršuje že sprejete zakone, ki so jih njegovi predhodniki zanemarjali.

“Ko ti legalni imigranti pridejo v ZDA in potencialno prejmejo zeleno karto ali državljanstvo, se od ameriškega davkoplačevalca pričakuje, da bo nosil levji delež stroškov, zaradi katerih imigrirajo,” je za Breitbart povedal vodja Federacije za ameriško imigracijsko reformo (FAIR) RJ Hauman.

Načrt ameriškega predsednika, ki namerava priseljencem onemogočiti prejemanje socialne podpore, bi tako po mnenju Haumana bil korak v pravo smer pri ustvarjanju imigracijske reforme, ki bi bila v skladu z nacionalnimi interesi. Priseljencem je namreč trenutno “dovoljena raba Medicaida, Obamacara in celotnega niza drugih programov”, za katere plačujejo davkoplačevalci.

Trump uveljavlja že sprejete zakone, ki so jih dolgo zanemarjali
Trumpova
administracija skuša samo “obnoviti celovitost imigracijskega sistema ter pomagati ameriškim davkoplačevalcem”, je povedal Hauman. Ob tem je bil kritičen do medijev, ki izkrivljajo dejstva, saj Trumpova prizadevanja ne predstavljajo neke radikalno nove spremembe. Že z aktom o priseljevanju iz leta 1882 je bilo določeno, da lahko vlada omeji vstop v državo “katerikoli osebi, ki ni sposobna skrbeti zase, ne da bi postala breme družbi”. Ta zadnji del pa se je nekje vmes začel izgubljati, tako da se dandanes le redko, če sploh kdaj, sploh še upošteva pri imigracijskem procesu.

V Sloveniji pa smo priča politikom, ki odprtih rok sprejemajo ilegalne migrante ter samo za njihovo prehrano porabijo več milijonov evrov. Po drugi strani pa bodo morali prejemniki republiške štipendije in otroškega dodatka počakati do naslednjega leta.

Ivan Šokić

 • jajo absolutni luzer

  bo naučila. najprej se bosta Lisec in Mahnič naučila nekaj o protokolu in garderobi na sprejemih, na katere Melanija ne pride

 • Zgornji

  Če ne bo prej Konec sveta ,,,

 • soc

  Že zdaj vidim zgroženost levakarske srenje, ko bo Trump z levo roko dobil še drugo predsedovanje… Saj nam (s kakim Odlazkovim Reporterjem vred) razlagajo 24 ur na dan, kako ga nihče ne mara, kakšen butec je, kako ga vsi zapuščajo. Gospodarski boom ZDA je pa čisto naključen. Bebčki.

  Predsedovanje državi z izjemno polnimi žepi je optimalna rešitev za državo, saj gre takemu za to, da se vpiše v zgodovino, ne pa da si čim bolj napolni žepe.

  • Staybell geenius

   Gospodarski boom traja že 9 let, začel se je pod Obamo. Trend, ki ga opazujemo zdaj, je posledica kvantitativnega popuščanja in reševanja bank leta 2009. Od takrat je GDP 5x zrasel na 4%, enkrat tudi nad 5%.

   Povem enako je s padanjem brezposlenosti.

   • sprehajalec

    V Ameriki je očitno Obamova Vlada zaslužna za vse dobro, če danes še traja, v Sloveniji pa vlada Ivana Janeza za vse slabo ……….

    Prozorna igrica levičarjev…

    • Staybell geenius
     • sprehajalec

      Tvoj graf prikazuje vzpone in padce pod Obamo (pri nas za vzpone poskrbi Umar) pod Trumpom pa stabilen trend navzgor…

      Prva slikica pa nič ne pokaže. kakšen jutub filmček?

     • Staybell geenius

      A bo zdaj bolje?
      https://www.statista.com/chart/8974/us-unemployment-rate/

      Graf o GDP prikazuje trend normalnega nihanja GDP-ja pod Obamo in Trumpom, s tem da je bil leta 2009 hudo nizek, ki ga je moral Obama dvigniti. Najlažje pa je jadrati na dosežkih predhodnikov in svoje navijače prepričati, da je trenutna gospodarska rast izključno tvoja zasluga.

     • sprehajalec

      Leta 2009 je šlo za ciklično nihanje zahodnega kapitalističnega gospodarstva, o čemer je pisal že Marx. Cikel dol, cikel gor. Pokazal sem ti, da je imela Obamova admistracija veliko bolj izrazite cikle, ki jih gospodarstvo praviloma ne mara, mora pa živeti z njimi. Trumpovi cikli so mehkejši, gospodarstvu bolj prijazni.

     • Staybell geenius

      “Leta 2009 je šlo za ciklično nihanje zahodnega kapitalističnega gospodarstva, o čemer je pisal že Marx. Cikel dol, cikel gor”
      Kot prvo: A Marx je pa zdaj ok?
      Drugo: torej nobenega dogodka ni bilo, ki bi povzročil rast brezposelnosti? Nobene gospodarske krize, najhujše od leta 1929? Nič od tega se ni zgodilo? Gre torej le za normalne cikle, ki se vedno ponavljajo, ok. Hahahahahaha

      “pokazal sem ti, da je imela Obamova admistracija veliko bolj izrazite cikle, ki jih gospodarstvo praviloma ne mara”
      Prvo: pokazal nisi ničesar, z nobenim člankom ali grafom.

      Drugo: še enkrat, gospodarska kriza

      Še enkrat: Trend upadanja brezposlenosti in dobrega GDP-ja nimajo veze s trenutno administracijo. Dogaja se kvečjemu KLJUB tej administraciji

     • Clemen J.

      Tukaj imaš prave podatke o brezposelnosti!
      https://www.google.si/search?rlz=1C1JZAP_slSI743SI743&ei=jWh1W_6QEYmkwQKkqoywCw&q=us+Unemployment+rate&oq=us+Unemployment+rate&gs_l=psy-ab.3..0i203k1l10.3770.6928.0.7321.5.5.0.0.0.0.91.425.5.5.0….0…1c.1.64.psy-ab..0.5.424…0i13k1j35i39k1j0i13i30k1.0.o_3PCcli3yU

     • Staybell geenius

      Hahaha “prave” podatke, ki so popolnoma isti kot moji in kažejo trend upadanja od leta 2009, tako kot sem rekel.
      A vi idioti nepismeni ničesar ne preverite, preden si greste pred celo Slovenijo delat sramoto?

     • Clemen J.

      Obama ko je nastopil leta 2008 se je prvo leto brezposelnost povečala. Prav tako je bil od leta 2015 do leta 2016 konstantna!

     • Staybell geenius

      Bravo, res. Argument in pol.

      Tako kot je Trump podedoval rastoče gospodarstvo, je Obama podedoval največjo gospodarsko krizo zadnjih 100 let. In učinki gospodarskih reform niso vidni že itsti trenutek, ko je zakon podpisan, ampak se pokažejo šele čez čas (leto, tudi dlje). Osnove ekonomije.

     • Staybell geenius

      Torej kaj zdaj?
      Ne boš rekel, da se je gospodarska rast začela točno 8. novembra 2016, ker da je hiralo pod Obamo??

   • Clemen J.

    Haha dej ne piši neumnosti!

   • Clemen J.
    • Staybell geenius

     Kot vedno si tudi tokrat popolnoma usekal mimo.
     Trend dviga bdp-ja obstaja že 40 let pod Obamo je 5x presegla mejo 4% in enkrat 5%.
     Toda to ni ustavilo Trumpa, da se nebi po tviterju lagal, da gre za zgodovinsko rast, kar ste navijači pograbili brez preverjanja, kot vedno.
     https://tradingeconomics.com/united-states/gdp
     Klikni na MAX pod grafom invidel bos o čem govorim

   • Clemen J.

    Ti strokovnjak in Obumar lover povej kako kej dolar stoji?!? boš podal kakšen doma narejen graf?!?

 • Staybell geenius

  Veste kaj bi res razbremenilo ameriške davkoplačevalce?
  Ustavitev dodatne davčne razbremenitve najbogatejših za novih, dodatnih 100 milijard $. In še 125 milijard $ odvečnih administrativnih stroškov v Pentagonu.
  Verjamem, da bi se s tem strinjali tudi Trumpovi volilci, razen tisti, ki še vedno čakajo, da bo začelo kapljati navzdol do njih. In čakajo že 30 let.

  • sprehajalec

   Amerika mora ostati močna, saj je garant svetovnega miru in svetovni Policaj.

   Kaj bi bilo naprimer, da se Luka Polmesec spravi na oblast, pa začne pobijati lasten narod? Fašiste bi dejal, tako kot njegovi ideološki predniki? Pa tako po Afriki, pa Aziji? Kdo bi mu to preprečil? Ga kaznoval?

   • Staybell geenius

    Kaj ima Mesec spet veze? Popolnoma nič.

    “Amerika mora ostati močna, saj je garant svetovnega miru in svetovni Policaj.”
    Ta stavek ne pove absolutno popolnoma nič. Torej zato, da bo ostala svetovni policaj, mora davčno razbremenjevati najbogatejše in povečevati zvezni dolg? Kaj točno hočeš povedati? Garant svetovnega miru je jemanje socialnih pravic migrantom? Kaj je tvoj point?

    • sprehajalec

     Da nisi ti sam Edi “ćelavi” Žitnik? Ko se tako zavzemaš za socialne pravice ameriških migrantov….

     • Staybell geenius

      Torej nimaš nič za povedati, ok.

      Drugič raje ničesar ne napiši

     • sprehajalec

      seveda imam za povedati. trump je sprostil nov program modernizacije vojaških sil, In s tem investicije v vojaško industrijo, napredek tehnologije in delovna mesta z veliko dodano vrednostjo.

      Enako je namen davčnih olajšav, ki naj bi vzpodbujale investicije. Zato ima Slovenija naprimer eno najnižjih investicijskih stopenj v Europi.

      Ti bi seveda dodatno obdavčil bogate in prelil denar v socialne transferje, ki bi povzročili, da imajo najrevnejši še več otrok in pa ki bi privabili nove migrante iz juga v ameriko.

     • Staybell geenius

      “trump je sprostil nov program modernizacije vojaških sil, In s tem
      investicije v vojaško industrijo, napredek tehnologije in delovna mesta z
      veliko dodano vrednostjo.”
      Tako kot vsi predsedniki pred njim v zadnjih 50 letih. ZDA pač potrebuje konstantno vojno zato, da lahko upraviči vojaške izdatke. Čeprav si večina prebivalcev želi končanje vojn in investicije doma, tega ne bodo dobili.

      “Enako je namen davčnih olajšav, ki naj bi vzpodbujale investicije”
      Ta “naj bi” traja že 40 let. V tem času je produktivnost naraščala, plače pa so stagnirale.
      https://difficultrun.nathanielgivens.com/2017/04/15/is-the-epi-correct-about-wages-and-productivity/

      “Ti bi seveda dodatno obdavčil bogate in prelil denar v socialne transferje, ki bi povzročili, da imajo najrevnejši še več otrok in pa ki bi privabili nove migrante iz juga v ameriko.”
      Kako boleče retardiran debilizem, da dol padeš. Kdo te s takimi neumnostmi zalaga?? A sploh karkoli rpeveriš, ali avtomatsko verjameš vsemu, kar ti paše?
      Kaj se je zgodilo z zadnjimi Trumpovimi davčnimi oljašavami? Večina denarja je šla za odkup lastnih delnic in umetno zviševanje cene na borzi.

   • Slovenc

    Dej sprehajalac americani so navadni teroristi sveta. Kaj ste crnosrajcniki postali ljubitelji teroristov stevilka ena na svetu z nazivom Al ameriika?

    • sprehajalec

     Pokaži mi boljega svetovnega policaja, pa ti bom verjel. isis Borci za svobodo morda?

  • Clemen J.

   Očitno je to pomagalo, sej je v zadnjih 40 letih najmanjša brezposelnost. 39% črncev tudi meni da je trump do sedaj za njih naredil največ med vsemi predsedniki!

   • Staybell geenius

    kakšna pa je struktura teh zaposlitev? Vedno več je negotovih oblik zaposlitve, ki ne prinašajo finančne stabilnosti.
    A niso črnci itak glupi in se jih da obračati po volji? Kateri ukrpei konkretno so bili namenjeni njim?

 • Anton

  vprašanje bi bilo na mestu vkolikor bi bila naslednja vlada z vrst razumnikov, desnice, tako bomo pa zagotovo zopet talci totalka nespsosobne, skorumpirane, lažnjive koalicije politikantov z vrst levega političnega bloka.

  Glede termin sredina pa moje mnenje, da gre zopet za poskus manipuliranja z volilci. Jaz v tej vladi ne vidim nič sredinskega , SMC, DEsUS, SAB, LMŠ, vse to so socialisti oz imajo menatliteto bivšega komunizma. Relano geldano politiko lahko opredelimo zgolj na blok demokratov in socialistov, vsi ostali termini oz popredalčkanje je skrajno butasto npr socialdemokrati, mislim haloooo nimajo z realnostjo blage veze in skrajno žalijo moj IQ.

  Social demokrati sploh en morejo obstajati, ker to je tako kot če bi vodo in olje skupaj dal, pač ne znese to sta tako različna pola,kjer že apriori nemore obstajati simbioza. Ne vem no, zakaj imamo sploh šolski sitem,več je študiranih ljudi bolj so butast, vsaj na podlagi predhodnjih kot tudi aktualnih informacij, aktere dobivam na različen načine bodisi iz pogovora slišanega oz iz poratlov.

  Kako je alhko danes nekdo sploh še genij, če ga obkroža toliko bedakov?

  sarkazem press

  • Staybell geenius

   hahahahaha
   tvoj “sarkazem” je res strupen, ja.

 • Caetano

  Američani imajo srečo, da nimajo filoismaistov na oblasti. Ti se ne bodo nič naučili, ker so zapriseženo sovražni tistim, ki skrbijo za finance in varnost svojih držav, kot so Trump, Orban, Poljaki, Janša itd.

 • xtc

  Tiake ukrepe bi morali sprejeti tudi v SLO in širom EU.

 • Clemen J.

  Bravo trump!!! V trenutku se mu je pridružila tudi Švica, ki je uvedla zakon, da dokler migrantje ki prejemajo socialno in ostalo pomoč ne povrnejo do zadnjega centa, ne morejo dobiti državljanstva! Čestitke ZDA in Švici, ki dejansko nekaj delajo za svojo državo!

 • Staybell geenius

  Ta politika se nanaša na LEGALNE migrante, ki delajo in imajo družino.
  Sklepam, da trumpovi volilci v ZDA slavijo, ko drugim jemljejo socialo, KI JO TUDI SAMI PREJEMAJO (ACA, CHIP, SNAP,…)
  Na 100 milijardni prihranek v obliki davčnih olajšav za najbogatejše niso niti pomislili. Haha seveda so, toda vedo tudi, da so volilci retardirane ovce, ki jih vodi izključno sovraštvo do levice. Zato bodo odobravali absolutno popolnoma vse, kar si trump izmisli. Dokaz za to je vsak članek in komentar njegovih klečeplaznih kimavčkov

 • Staybell geenius

  Študija je razkrila, da so največji porabniki zvezne socialne pomoči, s katero se jim je uspelo zvleči iz revščine, v kategoriji delavnega prebivalstva brez diplome – belci iz delavskega razreda, ki porabijo skoraj 50% vse pomoči v različnih oblikah (hrana, zdravstvo, bivanje,…).
  Z drugimi besedami, to so Trumpovi volilci, iz čistega sovraštva do drugih, večno verujoči v Edinega. In večno nastrojeni proti lastnim interesom

 • Slovenc

  Jebal vas ameriski teroristi v crno luknjo do jajc…

 • tarantela

  Po novem butlnu ne rečemo več ti si butast, ampak ti si trumpast.

 • Resnica

  Naučili kaj ? kdo? Še bojda desni Janez Janša 2016 leto po migratskem valu izjavi: Kvote beguncev razdeljene po državah so dobra odločitev !! VSI so kvizlingi VSI

  • Olga2345

   Kvota je bila okrog 700 divjakov! Danes jih pa levi fašisti uvozijo 30-50 na dan!!!! Kvoto smo že zdavnaj presegli! Torej bi morali zapreti meje! Janša je bil koperativen, vendar pameten in državotvoren!

 • Olga2345

  V Slovenijo uvažajo komunisti (prebarvani v levicarje) same divjake, z mobiteli in nago ritjo, ker jih nameravajo porabiti za novo krvavo revolucijo…?!! Tokrat imamo za sovraznika namesto nacistov in komunistov, islamiste in komuniste!

  • Staybell geenius

   Trump že več let poskuša pedofilsko posiliti svojo mladoletno sobarico. Ker mu ni uspelo, je pogled vrgel na Ivanko, ki je takrat ravno dopolnila 15 let. Sicer pa se skupaj z Epsteinom redno udeležuje pedofilskih orgij.
   Vse je res in za to imam povsem iste dokaze kot ti za svojo teorijo

   • Olga2345

    Mislite Kučana?

 • Staybell geenius

  Mimogrede, Stephen Miller, trumpov svetovalec, kinje zakon predlagal, prihaja iz družine židovskih migrantov, ki so bežali pred nacisti. Ja, prav ste prebrali. Potomec migrantov in žid, je nauvečji hinavec v administraciji. Celo njegova familija se ga je odkrižala.
  Tako da prosim navijače, da to hinavščino brezpogojno zagovarjate kot vedno in zraven večkrat omenite obamo in hillary, da bo komentar še bolj “strupen”.

 • Olga2345

  Trump! Zdaj pa se sankcije proti fašistični vladi v Butalah!

 • Felikss_AH

  He he… Herr Ivan… malce zgrešeno vprašanje… kot da bi Slovenistanska politika ne vedela kaj počne. Pa saj prav tale IMPORT ILEGALCEV je njihov priljubljen kooperacijski projekt… kot vse kaže celo bolj priljubljen kot mnogi drugi. Ubijajo tri debele muhe na mah –

  1. MISLIJO da povečujejo lastno bazo
  2. Lezejo v rit Brussels-u kot dedki im nekoč Beogradu
  3. Sami nekaj tudi zaslužijo pri temu… kot Mafija Siciliana ki je odkrito priznala da je posel z “imigranti” bolj donosen kot posel z drogami

  Slovenci, ne pa politika, se bodo morali naučiti od tistega dela Amerike ki je izbral Trump-a

 • Darth Vader

  Trumpova administracija je odvzela varnostno akreditacijo bivšemu direktorju CIA John Brennanu, sodeč po izjavah predsednika.

  “Kot glava izvršne veje oblasti in vrhovni poveljnik, imam edinstveno ustavno odgovornost ščitenja
  narodovih zaupnih informacij, vključno z nadzorom dostopa do njih. Danes, v izpolnjevanju teh dolžnosti, sem se odločil, da bom odvzel varnostno akreditacijo John Brennana, bivšega direktorja CIA,” je dejala
  tiskovna predtavnica Bele Hiše, Sarah Sanders, ko je brala Trumpovo izjavo. Več v tem blogu: https://ambasador21.wordpress.com/2018/08/17/trump-odvzel-bivsemu-sefu-cia-brennanu-varnostne-akreditacije/

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!