fbpx

Se bodo migranti vozili iz Makedonije direktno v Avstrijo?

(Foto: EPA)

Direktor hrvaške policije Vlado Dominić je danes izjavil, da so se države na balkanski begunski poti dogovorile, da bodo s skupnimi močmi prevažale begunce iz Makedonije v Avstrijo. Begunci naj bi na vlak vstopili v Makedoniji in izstopili šele v Avstriji. Na slovenski policiji in na Dunaju so to informacijo zanikali.

Dominić je novinarjem pojasnil, da so se na srečanju direktorjev policij v Skopju prejšnjo sredo dogovorili, da bodo begunce prevažali z vlaki iz Makedonije do meje z Avstrijo. Pojasnil je, da bodo begunci, ki bodo vstopili na vlak v Makedoniji, izstopili šele v Avstriji. Na ta način nameravajo v prihodnjih mesecih zmanjšati migracijski pritisk na države, ki so na balkanski begunski poti.

Hkrati je še dejal, da se mora pet držav – Makedonija, Srbija, Hrvaška, Slovenija in Avstrija – še dogovoriti glede razporeditve stroškov, medicinske pomoči, policijskega spremstva in potreb železnic. Pojasnil je, da se bodo vlaki z begunci lahko ustavili, če bodo potniki potrebovali pomoč zdravnikov.

Slovenija: Takšnega dogovora ni bilo
Na slovenski policiji so navedbe direktorja hrvaške policije zanikali. Kot so navedli, na srečanju generalnih direktorjev policij minuli teden v Makedoniji ni bil sprejet dogovor o prevozu beguncev z vlaki iz Makedonije neposredno do Avstrije, prav tako ni bilo nikakršnega govora o ukinjanju sprejemnih ali nastanitvenih centrov.

Direktorji policij so se zavzeli za pomoč Makedoniji pri nadzoru meje med Grčijo in Makedonijo, in sicer tako z napotitvijo kadrovske kot tehnične opreme. Podprli so tudi uvedbo enotnega obrazca, ki bi poenotil postopek registracije migrantov v vseh državah, kot tudi pripravo natančnejših ukrepov za obravnavo migracij na ravni strokovnih ekip, so sporočili s slovenske policije.

Tudi v Avstriji si ne predstavljajo česa takega
Tudi na avstrijskem notranjem ministrstvu so po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA navedbe hrvaškega ministra zavrnili kot netočne. Kot so zatrdili, je avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner še ta petek v pogovoru s hrvaškim kolegom Vlahom Orepićem izrecno poudarila, da “koridor na balkanski poti do avstrijske meje zagotovo ne pride v poštev”.

Podobno odločen je bil ob današnjem obisku v Beogradu avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz. “Pri najboljši volji si ne morem predstavljati česa takega,” je odgovoril na vprašanje o domnevnem dogovoru in dodal še, da gredo zdaj razmišljanja politike v prav nasprotno smer – ne več, kako optimizirati prevoz beguncev na balkanski poti in jim olajšati pot v Srednjo Evropo, ampak kako jih v čim večji meri ustaviti.

M. P., STA