fbpx

Se bomo po izstopu Velike Britanije iz EU poslovili tudi od angleškega jezika?

Foto: epa

Angleški jezik je po številu govorcev drugi na svetu in je glavni delovni jezik v institucijah EU. Ko bo Velika Britanija zapustila EU, angleški jezik morda ne bo več uradni jezik te več kot 500-milijonske večnarodnostne tvorbe.

Da je scenarij o ukinitvi angleškega jezika mogoč, je izjavila predsednica odbora za ustavna vprašanja Evropskega parlamenta Danuta Hubner. “Angleščina je naš uradni jezik, saj je tako zahtevala Velika Britanija, ko je vstopila v EU. Če v EU nimamo več Velike Britanije, potem nimamo tudi angleškega jezika,” je o pravnim posledicah brexita dejala Hubnerjeva.

Vsekakor pa angleški jezik lahko ostane – tudi če ne bo več med uradnimi jeziki Evrope – delovni jezik znotraj evropskih institucij, če na to pristanejo vse države članice Evropske unije. Angleščina je trenutno ena od 24 uradnih jezikov EU, vendar bo takoj, ko Britanci odidejo iz EU, ta status izgubila.

Znotraj Evropske unije velja namreč direktiva, na podlagi katere ima vsaka država članica EU pravico, da uveljavi svoj uradni jezik. Ker je Irska uveljavila galščino, Malta pa malteščino, bo EU brez Velike Britanije angleščino kot uradni jezik “izgubila”, poroča Politico. Direktiva o uradnih jezikih EU iz leta 1958, napisana v francoskem jeziku, ne določa izrecno, ali ima država članica lahko le en – ali več uradnih jezikov. Nekatere pravne interpretacije trdijo, da bi bilo, če bo angleški jezik izginil s seznama uradnih jezikov EU, možno tudi slednje.

M. P.