fbpx

Še en sumljiv umor: ruski častnik petkrat ustrelil samega sebe

Foto: zajetje zaslona/Twiter

Visoki ruski polkovnik, ki je imel vlogo pri Putinovi delni mobilizaciji, se je petkrat ustrelil v prsi v pisarni svojega poveljnika. To je storil potem ko naj bi prevzel odgovornost za nekatere težave, povezane z invazijo na Ukrajino, po poročanju tujih medijev trdi njegova vdova. Po njenih besedah je Vadim Bojko storil samomor, da bi Putinu poslal sporočilo, da se dogaja katastrofa, da je treba nekaj ukreniti in da je domovina v nevarnosti. Bolj verjetna je seveda možnost, da je nekoga zmotilo njegovo opozarjanje glede neustrezne opreme.

Polkovnik Vadim Bojko, namestnik vodje Tihooceanske višje mornariške šole Makarov v Vladivostoku, je bil 16. novembra najden mrtev z več strelnimi ranami, razlog za njegovo smrt pa naj bi bil samomor. Le nekaj dni po moževi smrti je Julia Bojko napisala odprto pismo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, v katerem ga je prosila, naj se osebno vključi v preiskavo smrti njenega moža, ki ga je opisala kot “domoljuba svoje države, pravega častnika in profesionalca na svojem področju”. Petstransko tipkano pismo je bilo napisano 20. novembra, vendar so ga objavili šele pred kratkim. Ali gre za avtentično pismo, je seveda težko določiti – tudi če je, pa obstaja možnost, da ga je vdova napisala pod prisilo.

Glede na Julijino pismo je bil sredi septembra – približno v času, ko je Putin začrtal načrt za mobilizacijo 300 tisoč rezervistov – njen mož odgovoren za sprejem in nastanitev novih rekrutov v mornariški šoli. Od takrat, pravi vdova, je njen mož večino noči preživel v službi in se spopadal s številnimi logističnimi težavami, vendar ni bil deležen podpore nadrejenih. V nekem trenutku je po besedah ​​Julije Bojko spoznal, da je “nastavljen kot grešni kozel za vse neuspehe in pomanjkljivosti”. Kasneje je Bojko dobil nalogo, da popravlja vojaška vozila, ki naj bi jih poslali v Ukrajino, ter pripravlja novomobilizirane vojake za boj. A kmalu je naletel na velike težave, saj je bila oprema neprimerna za uporabo.

Po besedah vdove naj bi šlo praktično za muzejske eksponate. Bojko naj bi se soočil s svojim nadrejenim, vodjo mornariške šole, kontraadmiralom Olegom Žuravljevim, a namesto da bi se lotil usodnih težav, mu je možev šef po Julijinih besedah ​​zagotovil, da bo vse v redu, nato pa vzel bolniški dopust in naložil vso odgovornost na svojega namestnika. Julia Bojko je povedala, da je bil njen mož preobremenjen s stresom, da ga je mesec dni mučila nespečnost in da je izgubil več kot 15 kilogramov. Kot že rečeno, obstaja velika verjetnost, da je bilo Bojka zaradi njegovih opozoril o neprimerni opremi, potrebno odstraniti.

Ko se častniki začnejo ubijati, je z državo in javno službo nekaj narobe
Sredi novembra so vojaški komisarji, zadolženi za preiskovanje pritožb nabornikov, polkovniku zagrozili s kazenskimi ovadbami in globami v skupni vrednosti 100 milijonov rubljev (1,6 milijona dolarjev) zaradi pomanjkljive vojaške opreme. Čez dva dni naj bi Bojko prišel v pomorsko šolo, vstopil v pisarno svojega šefa, se usedel za njegovo mizo in se z lastnim službenim orožjem petkrat ustrelil v prsi. Njegova vdova je opozorila, da se se je njen mož ubil z namenom, da bi Putinu poslal sporočilo, da se dogaja katastrofa, da je treba nekaj ukreniti in da je domovina v nevarnosti. Ne glede na besede Bojkove vdove je samomor s petimi streli nadvse nenavaden in poraja mnogo vprašanj. Na kanalu Baza, ki je tesno povezana s policijo, so ob njegovi smrti trdili, da so kriminalisti poleg mrtvega polkovnika našli pet tulcev in štiri pištole Makarov. Pojavljajo se tudi različne informacije glede tega, kam naj bi se ustrelil – med drugim je tudi njegova vdova pisala o strelu v glavo in ne v prsi. Vladimir Oščenko, direktor lokalne televizije sicer meni, da se je Bojko ubil. “Ko se častniki začnejo ubijati, je z državo in javno službo nekaj narobe,” je na Facebooku zapisal Oščenko.

Sara Kovač