fbpx

Še ena od neumnih idej? Švedska vlada migrante na polno zaposluje v zaporih

Foto: iStock

Švedska vlada je odločila, da bodo migranti, ki so na novo prišli v državo, dobili službe kar v zaporih. Razpisi za pripravništvo so že objavljeni na spletni strani.

Ministrstvo za pravosodje in migracije na Švedskem je razpisalo 450 delovnih mest za pripravništvo v zaporih, doslej so jih sprejeli že 70. Kot pravijo, so migranti “poskusni zajčki”, da ugotovijo, če model zaposlovanja deluje, nato pa ga bodo uporabili za njihovo redno zaposlovanje.

Vlada želi z ustvarjanjem delovnih mest zaposliti čim več migrantov, saj v nasprotju s splošnim prepričanjem, da bodo družbi veliko prispevali, v gospodarstvu niso bili zaposljivi. Dodati je treba, da je od 162 tisoč migrantov, ki so se nastanili na Švedskem, delo dobilo le 494 migrantov, ostali pa izkoriščajo socialni sistem države.

Še ena v nizu neumnih idej švedske vlade
Kot pravijo v ustanovi, ki se ukvarja z zaposlovanjem migrantov in njihovo integracijo na nova delovna mesta, so zadovoljni z njihovim delom, zato si jih želijo še več. Eden od redno zaposlenih v zaporu in mentor Mohamed Gulied je povedal, da so migranti dobrodošla obogatitev njihovega dela, zato si jih želijo še več.

Številni ocenjujejo, da je vladni ukrep zaposlovanja migrantov le še eden v nizu neumnih idej, ki si jih lahko izmisli le švedska vlada, piše Speisa.

M. P.