fbpx

Se Lukašenko boji sprememb? Na beloruskih ulicah vse več ljudi, diktator opažen v neprebojnem jopiču in z avtomatsko puško

Foto: Twitter

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko, ki se oblasti oklepa že kar 26 let, se boji izgube oblasti. Medtem ko je več deset tisoč glava množica protestnikov zahtevala njegov odhod pred njegovo rezidenco v Minsku, je Lukašenko na prizorišče prispel oblečen v neprebojni jopič in z avtomatsko puško v rokah. 

Eden izmed video posnetkov prikazuje, kako beloruski diktator Aleksander Lukašenko v helikopterju leti po Minsku in se po telefonu pogovarja s pilotom. Nato se izkrca iz helikopterja v spremstvu mladeniča, ki na videz spominja na njegovega 15-letnega sina Nikolaja. Drug videoposnetek pa kaže njegov izstop iz helikopterja, kjer ga je čakalo kup oboroženih ljudi. Videti je mogoče, kako naokrog koraka z avtomatsko puško v rokah, slišati pa je mogoče, kako ta prisotne ob hoji proti svoji rezidenci vpraša: “Tam ni nikogar, kajne?”

Protivladne protestnike označil za podgane
Posnetki iz helikopterja prav tako kažejo, da je predsednik pilotu naročil, naj leti bližje ulici, očitno zato, ker je želel od bližje videti protivladne protestnike. Medtem, ko Lukašenko z orožjem ob strani sedi v helikopterju, je mogoče slišati, kako ta označi protestnike za podgane. Dejal je namreč: “Bežijo kot podgane.”

V nedeljo zgodaj zvečer so se protestniki približali rezidenci Lukašenka in vzklikali: “Odidi!”, poroča RT. Varnostne sile so protestnike odvrnile, zato so se ti pričeli vračati v središče mesta. V nekem trenutku je bilo mogoče nad glavami protestnikov opaziti helikopter. Nekateri so tedaj na družabnih omrežjih pisali, da se je očitno predsednik odločil, da zbeži iz mesta. Očitno pa je, da je bilo ravno obratno.

Belorusija se je na račun rezultata predsedniških volitev 9. avgusta soočila z valom množičnih protestov. Potem, ko je postalo znano, da naj bi Lukašenko po uradnih podatkih prejel 80 odstotkov glasov, so se oglasili kriti in mu brez dlake na jeziku očitali ponarejanje glasov. Izid volitev je izpodbijalo tudi več zahodnih držav, vključno z ZDA in Evropsko unijo, ki podpirajo proteste.

Foto: epa

Zbralo se je več deset tisoč ljudi
Protestu proti Lukašenku se je v nedeljo pridružilo več deset tisoč ljudi, ki so se kljub opozorilom, da je protest nezakonit, zbrali na Trgu neodvisnosti v glavnem mestu v Minsku in pozivali k odhodu večnega predsednika. Ker so varnostne sile blokirale številne postaje podzemne železnice, so se velike skupine ljudi odpravile protestirati kar peš, poroča dpa. Ministrstvo za obrambo je medtem izdalo ostro opozorilo: “Če bo prišlo do izgredov, se vam ne bo treba več ukvarjati s policijo, ampak z vojsko.”

Foto: epa

Demonstracije prihajajo dan po tem, ko je Lukašenko vojakom v bivši sovjetski republiki naročil, naj uporabijo “najstrožje ukrepe” za zaustavitev poskusov rušenja njegove vlade, poročajo državni mediji.

Nina Žoher