fbpx

Se mu je povsem zmešalo? Diktator Erdogan napoveduje svetovno vstajo proti Nemčiji

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan vztraja, da bo preostali svet popeljal na vstajo proti Nemčiji, potem ko so bile njegove primerjave zdajšnje administracije v Berlinu z nekdanjimi nacističnimi voditelji deležne večje kritike tako v Nemčiji kot tudi Evropi. Užaljeni Erdogan še vedno ne more sprejeti odločitve nemškega političnega vrha, da prepove nastope turških ministrov na proti referendumskih shodih po Nemčiji, saj imajo na turškem referendumu spomladi pravico sodelovati tudi vsi v Nemčiji živeči Turki.

Predsednik Recep Tayyip Erdogan je na množičnem zborovanju v Carigradu svojim podpornikom zagotovil, da bo uradno odločitev Nemčije obsodil na mednarodni ravni in državo skušal osramotiti tudi pred drugimi narodi. “Če želim, bom prišel v Nemčijo! Če mi ne bodo pustili v Nemčijo, če mi ne bodo dovolili govoriti, bom poskrbel za svetovno vstajo,” je grozil Erdogan. Turški diktator zatrjuje, da je Nemčijo pripravljen ponižati v očeh svetovne javnosti.

Naj spomnimo. Erdogan je v nedeljo Nemčiji očital nacistično prakso, ker so v posameznih nemških mestih prepovedali pred referendumske nastope turških ministrov, v glavnem zaradi varnostnih razlogov. V ponedeljek so odpovedali shod tudi v Hamburgu, kjer naj bi nastopil turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu. Po navedbah hamburške policije požarna varnost zgradbe, kjer naj bi shod potekal, ni ustrezna.

Turški volivci bodo na aprilskem referendumu odločali o ustavnih spremembah, s katerim bodo v državi uvedli predsedniški sistem. Volilno pravico za referendum 16. aprila imajo tudi v tujini živeči Turki z volilno pravico. V Nemčiji jih je 1,41 milijona.

Foto: epa

Za Istanbulom, Ankaro in Izmirjem so v Nemčiji živeči Turki četrta največja volilna baza za turškega diktatorja Erdogana. Za primerjavo, na zadnjih splošnih volitvah leta 2015 je Erdoganova Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) med nemškimi Turki dobila 59,7 odstotka podpore, v Turčiji pa 49,5 odstotka, kar kaže, da je njegova podpora med turškimi ekonomskimi migranti v resnici še višja.

Nemčija sicer ni prva država v Evropski uniji, ki je prepovedala shode v podporo Erdoganu, to je storila že tudi Avstrija. Tamkajšnji kancler Christian Kern namreč meni, da bi morali biti takšni shodi prepovedani povsod po EU. Uradna Avstrija Erdoganu očita teptanje človekovih pravic in demokracije.

L.S.