fbpx

Se na hrvaškem obeta nova desna vlada?

(Foto: STA)

Po razpustitvi hrvaškega sabora pred osmimi dnevi, bodo letošnje volitve na Hrvaškem potekale že 5. julija. Trenutna vladajoča stranka HDZ si je pridobila zaupanje volivcev z uspešnim izvajanjem ukrepov za zajezitev epidemije s koronavirusom, kar je vplivalo na odločitev o sami izvedbi volitev.

Na Hrvaškem bodo 5. julija izvedli desete parlamentarne volitve po osamosvojitvi. Trenutno vladajoča stranka HDZ pod vodstvom Andreja Plenkovića, je po anketah prejela podporo 28 odstotkov volivcev in je prehitela na novo ustanovljeno levosredinsko koalicijo Restart skupaj s SDP, ki je prejela 24,9 odstotka glasov. Desno usmerjeni stranki Domovinsko gibanje na čelu z Miroslavom Škoro pa so volivci namenili 13,5 odstotka glasov, so pokazali rezultati mesečnih anket Crobarometra, ki jih zbira agencija IPSOS, poroča Index Hrvatska.

Stranka HDZ, ki je bolj tradicionalna je še vedno najbolje zastopana med starejšimi volivci od 60 let, ki živijo predvsem na podeželskih območjih. Slavonija je še vedno najmočnejša trdnjava z 38 odstotki volivcev, medtem ko bi jih morda skrbeli volivci v Dalmaciji, kjer je stranka začela izgubljati podporo. Med starejšimi od 60 let je zaznaven trend prav višanja podpore SDP, vendar imajo večjo podporo žensk. SDP podpirajo najbolj na območju Zagreba in na severu Hrvaške. Domovinsko gibanje ima skupaj z blokom za Hrvaško volivce razporejene po celotni države z izjemo Zagreba, kjer imajo najnižjo podporo, ki znaša komaj 9 odstotkov. Vstop v parlament je možen tudi za konzervativno usmerjen Most neodvisnih list, saj je po anketah prepričal 4,8  odstotkov volivcev. Vse ostale stranke, kot so Možemo!, Nova Levica, OraH, Smart in Focus pa bi po anketi prejele manj kot tri odstotno podporo volivcev.

Koalicija Restart na čelu s HDZ (Foto: STA)

Koalicija Restart na čelu s SDP (Foto: STA)

Splošno situacijo v državi kar 61 odstotkov prebivalcev ocenjuje kot pesimistično, 9 odstotkov državljanov ostaja pozitivnih, 9 odstotkov pa se ni opredelilo. Situacija se je glede na stanje prejšnji mesec spremenila, kajti takrat je 50 odstotkov državljanov menilo, da gre država v pravo smer in so bili na splošno s situacijo zadovoljni.

Sara Kovač