fbpx

Se nad evrom znova zgrinjajo črni oblaki?

foto: epa

Evro še ne bo propadel naslednje leto, toda nekega dne bo moral propasti, saj je to umeten projekt, ki nima prihodnosti, je prepričan nemški ekonomist Max Otto. Njegove besede imajo težo, saj je že leta 1998 napovedal evrsko krizo.

Otto je leta 1998 v uvodnem predavanju na bostonski univerzi napovedal, da se bo evro v desetih letih znašel v hudi krizi. Zmotil se je samo za eno leto – evrska kriza je namreč izbruhnila leta 2009. Leta 2006 je izdal knjigo Zlom prihaja (nem. Der Crash kommt), v kateri je napovedal finančno krizo in pok nepremičninskega mehurčka. Naslednje leto so se v ZDA začele težave na nepremičninskem trgu, ki so se leta 2008 prevesile v svetovno finančno krizo.

Poklicni pesimist in krizni prerok
Zaradi teh točnih napovedi se je Otta oprijel vzdevek krizni prerok. Zaradi njegovih črnogledih napovedi mu pravijo tudi poklicni pesimist. Črnogleda je tudi njegova napoved glede evra. “Mit je, da rabimo evro, da obdržimo EU skupaj. Evro je škodljiv. Popolna neumnost je bilo spraviti skupaj na eno valuto tako različna gospodarstva,” je dejal Otto v pogovoru za nemški tednik Focus.

Glede reševanja evrske krize Otto zagovarja stališče, da bi bilo treba prezadolžene evrske države vreči iz evra. Naredili pa smo ravno nasprotno. Obremenili smo bolj uspešne države in ustvarili nekakšno poroštveno unijo. Ta poroštvena unija preprečuje bankrot prezadolženih držav, zaradi česar bo na koncu zgrmelo v bankrot celotno evroobmočje, svari.

Ni luči na koncu tunela
Po Ottovih besedah še vedno nismo prišli iz krize: “Ne vidim luči na koncu tunela. (…) Preživljamo finančno krizo na obroke.”

A. Ž.