Se nam obeta srečanje na štiri oči – Kim Jong Un vs. Donald Trump?

(Foto: epa)

Ameriška vojska je sporočila, da je protiraketni sistem THAAD, ki so ga namestili v Južni Koreji, postal operativen in bo to državo lahko ščitili pred morebitnimi napadi iz Severne Koreje, poroča nemška tiskovna agencija dpa. ZDA so sistem začele nameščati marca kljub ostremu nasprotovanju Kitajske, ki meni, da je sistem uperjen tudi proti njenim raketnim zmogljivostim in bo še dodatno zamajal regionalno ravnotežje sil. Ob tem je Trump napovedal, da se je pripravljen srečati s severnokorejskim diktatorjem Kim Jong Unom, če bi to pripomoglo k zmanjšanju napetosti.

Kitajska se je že ostro odzvala tudi na novico o operativnem zagonu sistema. V Pekingu so zahtevali njegovo takojšnjo ustavitev, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Kitajsko stališče je jasno in odločno. Nasprotujemo namestitvi sistema THAAD in pozivamo vse relevantne strani, naj takoj ustavijo to nameščanje. Sicer bomo sprejeli ustrezne ukrepe za zaščito naših interesov,” je v Pekingu izjavil tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Geng Shuang.

(Foto: epa)

Washington in Seul sta se za namestitev tega protiraketnega sistema dogovorila julija lani zaradi naraščajoče severnokorejske grožnje. Sistem so namestili v mestu Seongju v južnem delu Južne Koreje, kjer pa so lokalni prebivalci s tem prav tako nezadovoljni, saj se bojijo, da bi zaradi tega postali ena prvih tarč morebitnega severnokorejskega napada. Sistem THAAD naj bi bil sposoben prestreči rakete kratkega in srednjega dosega. Zasnovan je tako, da prestrezni projektili uničijo prihajajoče izstrelke ob udarcu.

Zmogljivost sistema THAAD bodo še okrepili
Kot ob sklicevanju na ameriškega predstavnika navaja francoska tiskovna agencija AFP, naj bi sistem zaenkrat dosegel “začetno sposobnost prestrezanja”. Zmogljivosti naj bi predvidoma kasneje letos okrepili z dodatnimi komponentami, ko bodo te prispele v Južno Korejo.

Namestitev sistema bi sicer lahko še dodatno zaostrila že tako razgrete razmere na Korejskem polotoku. Severna Koreja se je živčno odzvala že na prihod ameriške podmornice, prihajajočo letalonosilko in skupne ameriško-japonske vojaške vaje. V Pjongjangu ZDA in ameriškega predsednika Donalda Trumpa obtožujejo, da izzivajo jedrski spopad.

Se bosta srečala Trump in Kim Jong Un?
Trump je sicer v ponedeljek v pogovoru za agencijo Bloomberg izrazil pripravljenost na srečanje s severnokorejskim voditeljem Kim Jong Unom, če bi to pripomoglo k zmanjšanju napetosti na Korejskem polotoku. Dodal je, da bi bil na to pripravljen, če bi bile okoliščine za to primerne. Tiskovni predstavnik Bele hiše Sean Spicer je nato sicer sporočil, da takih okoliščin še ni in da tudi ne vidi, da bi do tega lahko prišlo v bližnji prihodnosti. Kim bi moral najprej pokazati kakšen signal dobre volje, je dodal Spicer.

ZDA so doslej odločno zavračale neposredna pogajanja s Pjongjangom, dokler se ta ne odpove jedrskemu in raketnemu programu. To je pred dnevi ponovil tudi državni sekretar ZDA Rex Tillerson.

J. F, STA

 • Olga

  Kitajci naj bojo tiho! Zakaj pa niso sami ustavili malega diktatorčka! Trump jih je prosil za posredovanje!

  • Caetano

   Točno tako! Pa je že kazalo, da bodo tokrat malo boljšo vlogo odigrali.

   • Olga

    Mu bo Trump na samem navil ušesa!

    • Levicar nikoli!

     Malemu azijskemu pujsku! Haha

     • Adolf Hitler

      amisi so ene velike židovske pičke

 • Caetano

  Trump ima še vedno dokaj trdno podporo. Čeprav je stalno izpostavljen napadom ameriških levičarjev, filoislamskih globalistov in tudi nekaterih bivših privržencev, ki nasedajo raznim teorijam zarote.

  http://www.breitbart.com/big-government/2017/05/01/100-days-polls-show-more-disapprove-than-approve-of-trump-base-remains-loyal/

 • šmentanamuha

  To bi bila modra državniška poteza kar se tiče Trumpa.

 • sunday

  ja in kaj bi sedaj radi kitajčki, naj se brigajo za plastiko in cote, saj ta sistem ne napada ampak prestreza , radi bi bili pomembni – bom nehal kupovati njihovo robo in so v riti!!!

 • garfi

  Terminal High Altitude Area Defense (THAAD), formerly Theater High Altitude Area Defense, is a United States Army anti-ballistic missile system designed to shoot down short, medium, and intermediate range ballistic missiles in their terminal phase using a hit-to-kill approach.[2][3] THAAD was developed after the experience of Iraq’s Scud missile attacks during the Gulf War in 1991.[4] The missile carries no warhead, but relies on the kinetic energy of impact to destroy the incoming missile. A kinetic energy hit minimizes the risk of exploding conventional warhead ballistic missiles, and nuclear tipped ballistic missiles will not detonate upon a kinetic energy hit.

 • Bomoli7

  Tiho bodite ker s totimi nepotrebnimi komentari nebote nič rešli

 • Franc Bizjak

  Resnično upam, da se Trump ne bo spustil na nivo tega bebca saj se z njim nima kaj pogovarjati. Naj raje pošlje norega Rodmana, ki je oseba približno istega ranga kot mali debelinko.

 • Valter BraniSlav

  Srecanje: STAREC VS DEBELNIKO…