fbpx

Se nam obeta srečanje na štiri oči – Kim Jong Un vs. Donald Trump?

(Foto: epa)

Ameriška vojska je sporočila, da je protiraketni sistem THAAD, ki so ga namestili v Južni Koreji, postal operativen in bo to državo lahko ščitili pred morebitnimi napadi iz Severne Koreje, poroča nemška tiskovna agencija dpa. ZDA so sistem začele nameščati marca kljub ostremu nasprotovanju Kitajske, ki meni, da je sistem uperjen tudi proti njenim raketnim zmogljivostim in bo še dodatno zamajal regionalno ravnotežje sil. Ob tem je Trump napovedal, da se je pripravljen srečati s severnokorejskim diktatorjem Kim Jong Unom, če bi to pripomoglo k zmanjšanju napetosti.

Kitajska se je že ostro odzvala tudi na novico o operativnem zagonu sistema. V Pekingu so zahtevali njegovo takojšnjo ustavitev, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Kitajsko stališče je jasno in odločno. Nasprotujemo namestitvi sistema THAAD in pozivamo vse relevantne strani, naj takoj ustavijo to nameščanje. Sicer bomo sprejeli ustrezne ukrepe za zaščito naših interesov,” je v Pekingu izjavil tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Geng Shuang.

(Foto: epa)

Washington in Seul sta se za namestitev tega protiraketnega sistema dogovorila julija lani zaradi naraščajoče severnokorejske grožnje. Sistem so namestili v mestu Seongju v južnem delu Južne Koreje, kjer pa so lokalni prebivalci s tem prav tako nezadovoljni, saj se bojijo, da bi zaradi tega postali ena prvih tarč morebitnega severnokorejskega napada. Sistem THAAD naj bi bil sposoben prestreči rakete kratkega in srednjega dosega. Zasnovan je tako, da prestrezni projektili uničijo prihajajoče izstrelke ob udarcu.

Zmogljivost sistema THAAD bodo še okrepili
Kot ob sklicevanju na ameriškega predstavnika navaja francoska tiskovna agencija AFP, naj bi sistem zaenkrat dosegel “začetno sposobnost prestrezanja”. Zmogljivosti naj bi predvidoma kasneje letos okrepili z dodatnimi komponentami, ko bodo te prispele v Južno Korejo.

Namestitev sistema bi sicer lahko še dodatno zaostrila že tako razgrete razmere na Korejskem polotoku. Severna Koreja se je živčno odzvala že na prihod ameriške podmornice, prihajajočo letalonosilko in skupne ameriško-japonske vojaške vaje. V Pjongjangu ZDA in ameriškega predsednika Donalda Trumpa obtožujejo, da izzivajo jedrski spopad.

Se bosta srečala Trump in Kim Jong Un?
Trump je sicer v ponedeljek v pogovoru za agencijo Bloomberg izrazil pripravljenost na srečanje s severnokorejskim voditeljem Kim Jong Unom, če bi to pripomoglo k zmanjšanju napetosti na Korejskem polotoku. Dodal je, da bi bil na to pripravljen, če bi bile okoliščine za to primerne. Tiskovni predstavnik Bele hiše Sean Spicer je nato sicer sporočil, da takih okoliščin še ni in da tudi ne vidi, da bi do tega lahko prišlo v bližnji prihodnosti. Kim bi moral najprej pokazati kakšen signal dobre volje, je dodal Spicer.

ZDA so doslej odločno zavračale neposredna pogajanja s Pjongjangom, dokler se ta ne odpove jedrskemu in raketnemu programu. To je pred dnevi ponovil tudi državni sekretar ZDA Rex Tillerson.

J. F, STA