fbpx

Se obeta nov dogovor med Poljsko in EU?

Foto: epa

Po neuradnih virih naj bi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen osebno sprejela odločitev o prihodnosti nacionalnega načrta za obnovo Poljske. Na tak način naj bi bil možen kompromis med EU in Poljsko.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen naj bi sama sprejela odločitev o sprostitvi sredstev za obnovo po epidemiji covida-19, namenjenih Poljski. “Njeno priporočilo morajo potrdili kolegi v Evropski komisiji, a gre zgolj za formalnost. Radikalni komisarji, kot so Didier Reynders, Vera Jourova, Thierry Breton, Paolo Gentiloni in Frans Timmermans so bili umaknjeni od formuliranja predloga,” so po poročanju Remix News viri zaupali poljskemu mediju Rzeczpospolita.

Razlog za nenadno odločnost von der Leyenove pri sodelovanju socialističnih komisarjev pri sprejemanju odločitev naj bi bil strah za lastno politično preživetje. S porazom CDU-CSU na nemških parlamentarnih volitvah so levičarji dobili krila. Nemčija je vedno bila močan podpornik EU in s tem tudi Evropske komisije. A s prihodom na oblast socialdemokratov v Nemčiji bi to pomenilo šibkejšo pozicijo von der Leyenove.

Merklova za kompromisno rešitev
Tako je predsednica EK prisiljena v iskanje novih zaveznikov in oblasti na Poljskem so v trenutni situaciji najboljša izbira. Gre za ohranjanje ravnovesja moči. Iz tega razloga naj bi tudi odhajajoča nemška kanclerka Angela Merkel pozivala h kompromisom in iskanju političnih dogovorov med EU in Poljsko.

Ivan Šokić