fbpx

Se Severna Koreja resno odpoveduje ključnim jedrskim zmogljivostim ali diktator Kim Jong Un spet laže?

Foto: EPA

Ob nedavnem srečanju severnokorejskega diktatorja Kim Jong Una in južnokorejskega predsednika Moon Jae-ina je Severna Koreja v želji po ponovni vzpostavitvi pogovorov med njimi in Združenimi državami Amerike izrazila pripravljenost pristati na pogoje.


Voditelj države Kim Jong Un je namreč izrazil pripravljenost na to, da se v navzočnosti tujih strokovnjakov nadzorovano zapre njihov glavni jedrski kompleks. To so sicer pripravljeni storiti le v primeru, da se ZDA držijo svojega dela dogovora in pričnejo izvajati recipročna dejanja, poroča Jutarnji. Moon Jae-in in Kim Jong Un naj bi se oba strinjala, da si želita Korejski polotok brez jedrskega orožja, diktator Kim pa je nadalje komentiral, da bo dogovor osnova za obdobje miru in blagostanja obeh držav.

Ima Severna Koreja res iskrene namene?
Kljub nekaterim spravljivim besedam, ki jih v teh mesecih diktator Kim namenja nekdaj najhujšim sovražnikom, kot sta na primer južnokorejski predsednik ali pa ameriški predsednik Donald Trump, pa je potrebno izpostaviti, da tem besedam še niso sledila dejanja. Kim Jong Un namreč razen ustvarjanja videza izboljšanih odnosov še ni izvedel nobenih ključnih dejanj, s katerimi bi mednarodno skupnost prepričal, da z jedrsko razorožitvijo misli resno. Ima pa po drugi strani precej razlogov, da Američane in ostale pelje “žejne čez vodo”. Gospodarstvo Severne Koreje z izjemo črnega trga zaradi gospodarskih sankcij praktično ne funkcionira več. Le ugibamo lahko torej, ali se je situacija poslabšala do te mere, da ima težave z vzdrževanjem življenjskega sloga celo sam državni vrh Severne Koreje, kar se v zgodovini razdeljenosti polotoka še ni zgodilo.

J. Ž.