Še tujina se nam posmehuje, da je stranka Marjana Šarca pristala na prvem mestu Delove ankete

Marjan Šarec (foto: STA).

Južni sosedi Hrvati so začudeni, da slovensko volilno telo v anketah postavlja stranko Marjana Šarca, ki sploh ni parlamentarna stranka, na prvo mesto (15,7 %), sledita ji SD (12,6 %) in SDS (12,2 %). Stranka modernega centra Mira Cerarja na šestem mestu s 5,5-odstotno podporo med volivci.

Slab mesec po porazu na predsedniških volitvah je po rezultatih anket kamniški župan Marjan Šarec pripravljen na nove izzive. Kot poroča hrvaški spletni portal Index, mu anketa, ki jo je opravilo Delo, napoveduje največjo, 15,7-odstotno podporo med volivci. Zdi se, da kar se v Sloveniji jemlje za normalno, preseneča marsikoga v tujini, saj so odzivi bolj ali manj enotni.

V tujini fenomena novih obrazov ne poznajo
Pojavlja se vprašanje, kako lahko sploh neka stranka, ki niti ne obstaja na državni ravni vodi v anketah za parlamentarne volitve. Ali je slovensko volilno telo res tako zelo volatilno? Ali pa gre slučajno za manipulacijo javnega mnenja. Navsezadnje se lahko spomnimo, da se je v zadnjem času velik del anket na Zahodu izkazal za zmotnih, v nekaterih primerih celo namerno zavajajočih. Med najbolj udarnimi lahko omenimo ankete o Brexitu in ameriških predsedniških volitvah. Analitiki so to “fenomen” skušali razložiti z nepripravljenostjo anketirancev, da zaupajo svoje mnenje anketarjem. Na drugem mestu je stranka SD z 12,6 odstotki, na tretjem mestu pa naj bi bila SDS z 12,2 odstotka. Cerarjeva SMC je daleč zadaj na šestem mestu s komaj 5,5-odstotno podporo med volivci.

Kar je najbolj zanimivo, je dejstvo, da so pred mesecem dni v Delovi anketi vodili socialdemokrati s kar 20 odstotki. Lista Marjana Šarca takrat sploh ni bila vključena v raziskavo. Šarec naj bi mnoge presenetil, ko je na predsedniških volitvah 2017 dobil 47 odstotkov vseh veljavnih glasov.

V prid Šarcu naj bi bilo nezadovoljstvo javnosti z delom vlade premierja Mira Cerarja, ki še vedno ni izpeljala zdravstvene reforme. Javni sindikati na drugi strani zahtevajo dvig plač zaradi 4,4-odstotne gospodarske rasti.

Sindrom novih obrazov povzroča ‘status quo’
Slovenska javnost se že dalj časa sooča z nadvse zanimivim pojavom. Pred vsakimi volitvami vzniknejo nove stranke z novimi voditelji, ki obljubljajo kruha in mleka, etike in moralnosti, transparentnost ter delo za dobro vseh. Na koncu, kot nam kaže zgodovina, so se vse te stranke izkazale za kratkožive muhe enodnevnice, ki pridejo, zmagajo, pokradejo, kar se pokrasti da, nakar sledi zaton in pozaba – vse dokler se ti novi stari obrazi spet po nekem čudežu ne znajdejo na listah nove stranke enomandatnice, ki pa bo tokrat zagotovo čisto prav zares poskrbela za boljši jutri.

“Take stranke znajo takoj po ustanovitvi presenetiti in osvojiti dovolj mandatov, a ravno tako hitro ugasnejo oziroma postanejo marginalne,” so zapisali v Indexu.

Ivan Šokić