fbpx

Še vedno prizadeta Clintonova priznala napako, ki je usodno vplivala na njen poraz na volitvah

Foto: epa

Nekdanja demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton je v intervjuju spregovorila o napaki, ki jo je storila lansko leto, in priznala, da je ta usodno vplivala na njeno volilno kampanjo ter da njena politična kariera še zdaleč ni končana.

Clintonova je v televizijskem intervjuju nedavno promovirala svojo novo knjigo in za CBS povedala, da je na njeno volilno kampanjo najbolj negativno vplivalo to, da je med časom, ko je delovala kot državna sekretarka, uporabljala osebni elektronski naslov. Marca leta 2015 je njeno početje doseglo javnost in izvedeli smo, da je Clintonova za pošiljanje in prejemanje zaupnih elektronskih sporočil uporabljala osebni e-poštni naslov. Zato sta državno ministrstvo in pozneje tudi FBI sprožila preiskavo, v kateri so pregledali nekaj več kot 30 tisoč sporočil iz njenega osebnega e-poštnega naslova.

Tajnih sporočil je bilo kar 108, obtožb pa ne bo
Po dolgoletni preiskavi je direktor FBI-ja James Comey oznanil, da, čeprav so bili pri pošiljanju in prejemanju sporočil Clintonova in njeni delavci zelo neprevidni, jih ne bodo obtožili. Kar 100 izmenjanih sporočil je bilo zaupnih, osem pa strogo tajnih. Preiskavo so ponovno odprli konec oktobra lani, ko so med ločeno preiskavo njenega moža odkrili več tisoč e-poštnih sporočil, povezanih s Clintonovo in njeno ekipo. Comey trdi, da preiskava ni ustvarila nobenih stroškov, toda škoda je bila storjena. ”Največja napaka, ki sem jo storila, je to, da sem uporabljala svojo osebno elektronsko pošto,” je povedala Clintonovo v intervjuju. “Povedala sem že in še enkrat bom, da je to bila moja odgovornost. Javnosti je bilo moje dejanje predstavljeno zelo negativno in posledic se nikoli nisem mogla rešiti.”

Bolečina ob izgubi na predsedniških volitvah jo še vedno muči
Govorila je tudi o večeru, ko ji je postalo jasno, da na predsedniških volitvah ne bo zmagala. ”Ravno sem stopila v spalnico, legla na posteljo in si mislila, da je vse v redu in da moram samo počakati do konca. Ob polnoči sem vedela, da očitno to res ne bo šlo tako, kot sem si zamislila.” Nato je poklicala Trumpa in mu čestitala za zmago, sledil pa je še klic, namenjen Obami. Dejala je, da je začutila močno potrebo po tem, da ga pokliče, saj se je počutila, kot da je ”razočarala vse okoli sebe”.

Naslednje jutro se je morala soočiti s porazom, na kar očitno ni bila pripravljena. ”Nisem pripravila govora v primeru poraza,” je priznala. ”Sestavila sem samo zmagovalni govor.”

O Trumpu je povedala, da je njegovo vedenje videla kot nedopustno, a se po njenih besedah veliko ljudi na njegovo ”klavrno” vedenje ni odzvalo. “Ni jim bilo mar. Nato pa je postal velika televizijska zvezda.” Dodala je še, da ne verjame, da so ljudje v tistem času resnično odobravali njegovo vedenje. Odprto je govorila o porazu in bolečini, ki sta jo preplavila ob izgubi na predsedniških volitvah, to, da je zmagal Donald Trumo, pa jo je še dodatno prizadelo. ”Dobro sem,” je dejala, ”a to ne pomeni, da sem zadovoljna in sprijaznjena s tem, kar se je zgodilo. Še vedno je zelo težko. Še vedno zelo boli.”

Hillary Clinton (Foto: epa)

Sandersovi napadi so povzročili trajno škodo
Volilno kampanjo je zavozila z uporabo zasebnega elektronskega naslova in za to obtožila Comeyja, vodilnega pri preiskovanju njenega početja, ki je zadevo le razkril. Za svoj poraz je okrivila tudi svojega takratnega tekmeca Bernieja Sandersa. “Njegovi napadi so povzročili trajno škodo in utrli pot Trumpovi kampanji,” je še dodala. Podporniki Sandersa pa so trdili, da je bila “pristranskost in vpliv na volivce” v korist Clintonovi.

V intervjuju, objavljenem v nedeljo, je 69-letnica zatrdila, da njena politična kariera še zdaleč ni končana. ”Končala sem s kandidaturo, a ne s politiko. Verjamem, da je prihodnost naše države ogrožena.

A. L.