Se vračamo v svet carjev, kraljev in sultanov? Erdogan stopnjuje pritiske – sledi “reorganizacija” vojske

Foto: EPA

Predsednik Turčije Recep Tayyip Erdogan je napovedal reorganizacijo turške vojske. Dejal je, da je pred poskusom državnega udara prišlo do velikih obveščevalnih napak. Vojsko bodo zato hitro reorganizirali, da ne bi prišlo do morebitnega drugega poskusa prevrata.

Erdogan verjame, da bo reorganizacija vojske oboroženim silam prinesla svežo kri. “Potem, ko se je vse to zgodilo, mislim, da so se naučili pomembne lekcije. To je proces, ki poteka in ne bomo se ustavili. Nadaljevali bodo dejavno. Imamo načrte,” dodaja Erdogan.

Dan spomina na žrtve udara
Nihče ne dvomi, da ima Erdogan načrte. Vprašanje ostaja, koliko nedolžnih ljudi bo zaradi kritike režima moralo trpeti izgubo dela, zapor ali še kaj hujšega. Erdogan je dan puča že razglasil za dan spomina na žrtve udara in s tem nedolžne padle spremenil v mučence svoje vladavine.

“Prihodnje generacije ne bodo nikoli pozabile junakov, ki so se borili za demokracijo,” je dejal turški predsednik, ki zapira opozicijske vodje, radije, televizije. Predsednik, ki je iz vojske, policije, javne uprave in šolstva “počistil” že več kot 60.000 ljudi, zamenjal prek 1700 dekanov fakultet ter prepovedal šolnikom potovati v tujino. Demokracija po Turško.

Evropska unija je zaskrbljena
EU je zaradi uveljavitve izrednih razmer v Turčiji izrazila zaskrbljenost. Bruselj poudarja, da mora država spoštovati človekove pravice in vladavino prava.

“Skrbno spremljamo razvoj dogodkov v Turčiji po uvedi izrednih razmer. Turške oblasti pozivamo, naj v vseh okoliščinah spoštuje vladavino prava, človekove pravice in temeljne svoboščine, vključno s pravico do poštenega sojenja za vse posameznike,” sta v skupnem sporočilu za javnost v četrtek zapisala visoka zunanjepolitična predstavnica EU Frederica Mogherini in evropski komisar za širitev Johannes Hahn.

Pozabljata pa na to, da Erdogan ni potreboval puča za to, da krši človekove pravice in svoboščine. Kršitve človekovih pravic, cenzura medijev in omejevanje prostosti gibanja se v Turčiji dogajajo že odkar je Erdogan na oblasti. Državni udar pa je dobro služil novodobnemu sultanu za absolutno konsolidacijo oblasti. Atatürk, začetnik turške sekularizacije, se najverjetneje obrača v grobu.

A. R., STA