fbpx

Sea Watch znova uvaža kriminalce, tokrat so hoteli pripeljati 165 novih ilegalnih migrantov iz Libije

Migrantska ladja Sea Watch. (Foto: Twitter)

Nemška ladja Sea Watch v lasti NVO je znova poskrbela za masovni prevoz ilegalnih migrantov v Evropo.  V gumijastih čolnih je pobrala 165 prebežnikov iz Libije, katere so v dveh akcijah v sredo pripeljale na evropski kontitent. V preteklosti smo že pisali, kako je kapitanka ladje Sea Watch Carola Rackete v Evropo uvažala kriminalne posameznike iz držav severne Afrike in Bližnjega vzhoda.

Med prvo operacijo plovila, ki je bila izvedena v sredo zjutraj, je bilo odkritih skoraj 100 ilegalnih migrantov le 29 milj ob obali Zawiya, okrožju zahodno od libijske prestolnice Tripoli. Očitno je bila tudi ladja libijske obalne straže na poti za prestrezanje migrantov, a je ni več potrebovala, saj je Sea Watch najprej prišel do gumenjaka.

NVO trdijo, da so bila njihova dejanja moralno upravičena, ker bi libijska obalna straža ilegalne migrante pripeljala nazaj v Libijo, če bi jih prej dosegli.  Sea-Watch je kmalu po tem, ko je prišlo do prvega prevzema ilegalnih migrantov sporočila, da je ladja pobrala  še dodatnih 65 migrantov.

https://twitter.com/V_of_Europe/status/1273919171563270146

Bližje Tripoliju je libijska obalna straža prestregla ilegalne migrante, kar je razjarilo italijanska NVO Mediterranea, ki je bila prav tako na tem območju. “Medtem ko smo slavili reševanje otrok, žensk in moških s strani Sea Watch 3, smo tudi ogorčeni, da je libijska obalna straža ujela druge. In tako se vrnemo v pekel pred našimi očmi. Brez moči smo bili priča intervenciji libijskih milic na gliserjih, ki jih je podarila naša država,” je zapisala levičarska nevladna organizacija.

Zaradi pandemije COVID-19 so bile nevladne organizacije močno ovirane. V začetku junija pa je bilo nemškim in italijanskim prevoznim migrantskim plovilom dovoljeno nadaljevati s svojo dejavnostjo, potem ko so italijanske oblasti ladje začasno zaprle za dva meseca. Pred kratkim je tri migrante, ki jih je lani na Sicilijo pripeljal Sea-Watch, sicilijsko sodišče obsodilo za kazniva dejanja, ki vključujejo umor, mučenje, spolno nasilje, trgovino z ljudmi in vpletenost v kriminalne združbe. Trije migranti so bili za svoje zločine obsojeni na 20 let zapora.

Luka Perš