fbpx

Sedem kandidatov levice se v Franciji poteguje za predsedniško nominacijo, volitve bodo aprila

Odstopljeni francoski premier Manuel Valls (foto: STA).

Doslej je najbolje kazalo dosedanjemu premierju, socialistu Manuelu Vallsu, ki je konec leta odstopil s premierskega položaja in se posvetil kampanji. Anketa pa je pokazala, da mu podpora vse bolj pada in bi ga lahko na primarnih volitvah porazil nekdanji gospodarski minister Arnaud Montebourg. Za nominacijo se bosta na prvem televizijskem soočenju pomerila še nekdanja ministra Vincent Peillo in Benoit Hamon, predsednik Ekološke stranke Francois de Rugy, vodja Demokratskega gibanja Jean Luc Bennahmias ter Sylvia Pinel, ki vodi Radikalno stranko levice.

Preveč desno in liberalno gospodarsko politiko v času 2,5 letnega vodenja vlade Manuela Vallsa številni socialisti najbolj odklanjajo, zato bi za kandidata svoje stranke na predsedniških volitvah spomladi raje videli Montebourga ali nekdanjega ministra za izobraževanje Benoita Hamona. Vallsu bo koristilo, če se bo dobro odrezal v treh televizijskih soočenjih, ki  bodo do 19. januarja. Finalista se bosta soočila 25. januarja.

Manuel Valls, 54-letni pripadnik desne veji socialistov, je povedal, da poskuša “utelešati reformističnega levičarja, ki zavrača liberalizem, a si obenem prizadeva za napredek.”  Na primarnih volitvah socialistov leta 2011 je glasove oddalo 2,7 milijona Francozov, analitiki pričakujejo, da bo udeležba tokrat nekoliko nižja.

Na predsedniških volitvah bo, kot poroča STA, konkurenca kandidatu združene levice Emmanuel Macron, nekdanji gospodarski minister, ki je spomladi odstopil s položaja, ustanovil lastno politično gibanje in bo na volitvah nastopil kot neodvisen kandidat. Največja opozicijska stranka, republikanci, je za predsedniškega kandidata presenetljivo izbrala nekdanjega premierja Francoisa Fillona.

Po napovedih se bosta v drugi krog volitev, ki bo 7. maja, uvrstila Fillon in vodja skrajno desne Nacionalne fronte Marine Le Pen. Glede na ankete bi se kandidat socialistov v aprilskem prvem krogu uvrstil na četrto ali peto mesto, za nekdanjima socialistoma Emmanuelom Macronom in Jean-Lucom Melenchonom, ki se za položaj potegujeta kot neodvisna kandidata.

Branka Jurhar