fbpx

Sedem realnih scenarijev, po katerih lahko Trump v torek premaga Hillary

Foto: epa

Pri ameriški televizijski mreži CNN so prepričani, da lahko Donald Trump prihodnji teden po nekaterih scenarijih res zmaga na ameriških predsedniških volitvah. Njegova pot do potrebnih 270 elektorskih glasov bo trnova, a ne nemogoča. Trumpova kampanja v zadnjem tednu pred “dnevom D” na veliko oglašuje v ključnih zveznih državah, kjer zmaga ni zagotovljena, ima pa poslovnež povsem realne možnosti, da premaga demokratko Hillary Clinton; republikanski tabor je tako osredotočen na Kolorado, Iowo, Maine, Michigan, Novo Mehiko, Severno Karolino, Ohio, Pensilvanijo, Wisconsin, Virginijo, Nevado in New Hampshire.

Vodstvo Trumpove predsedniške kampanje meni, da njihov kandidat dodatnega oglaševanja ne potrebuje v tradicionalno “rdečih” zveznih državah, kot so Arizona, Utah, Georgia in Teksas. Da lahko Donald Trump sploh upa na volilni preobrat v zadnjih dneh (levičarski mediji so Hillary Clinton oktobra praktično že razglasili za zmagovalko), mora obvezno zmagati na Floridi, ki je z 20 milijoni prebivalcev tretja najbolj poseljena ameriška zvezna država in ima za Kalifornijo in Teksasom tudi največ elektorjev.

Posebnost elektorskega glasovanja v Mainu in Nebraski
Prav tako so obvezne zmage v Ohiu, Severni Karolini in Iowi in še en dodatni elektorski glas iz Maina, ki ga republikanski predsedniški kandidat v tej najbolj severnovzhodni državi praviloma dobi v drugem kongresnem distriktu. Maine in Nebraska sta edini dve državi v ZDA, kjer vsi elektorski glasovi ne gredo avtomatično zmagovalcu volitev, pač pa samo en glas. Preostala dva gresta zmagovalcu obeh distriktov, zato je v Mainu vsak izmed dveh distriktov tekma zase. Če Trump v Mainu osvoji vsaj enega, je po tem scenariju pri 260 elektorskih glasovih.

Foto: epa

Foto: EPA

“Verjamemo, da bodo dobili tekmo v vseh štirih najpomembnejših državah. Ko nam to uspe, smo v poziciji, da zmagamo tudi v drugih neodločenih zveznih državah,” je za CNN v četrtek potrdil David Bossie, menedžer Trumpove predsedniške kampanje. Med večje zvezne države, kjer je predsedniška tekma praviloma vedno negotova, spadajo Pensilvanija, Wisconsin, Virginija in Michigan, med manjše pa Nevada, New Hampshire in Nova Mehika. “V nekaterih državah smo blizu, da zlomimo Hillary Clinton, spet v drugih ne kaže dobro. Borimo pa se za sleherni elektorski glas,” še dodaja Bossie.

Po drugem scenariju lahko Trump dobi tudi 270 elektorskih glasov, a prostora za napake tu ni; zmagati mora v vsaki zvezni državi, kjer je elektorske glasove leta 2012 dobil republikanec Mitt Romney (vključujoč Severno Karolino), hkrat pa mora Hillary Clinton ukrasti tudi “Obamove” države Florido, Ohio, Iowo, Nevado in New Hampshire. V tem primeru bi bila predsedniška tekma tako tesna, da bi moral Trump zmagati tudi v Nebraskinem distriktu Omaha in v Mainovem podeželjskem distriktu.

Po aferi s Hillaryjino elektronsko pošto se neodločene države že nagibajo k Trumpu
Tretji scenarij, ki ga izpostavlja CNN, je Trumpov sanjski scenarij. V tem primeru molčeči belski delavski razred da glas republikanskemu kandidatu, kar pomeni, da Hillary Clinton izgubi Wisconsin, Michigan in Pensilvanijo, kjer je doslej vodila v prav vseh anketah. V tem primeru Trumpu ni potrebno trepetati za elektorske glasove v Nevadi in New Hampshiru, in če zmaga na Floridi in v Ohiu, si lahko privošči tudi poraz v Severni Karolini.

Foto: you tube.

Foto: YouTube

Četrti scenarij predpostavlja, da bi Donald Trump nekaj republikanskih glasov lahko izgubil na račun Garyja Johnsona, predsedniškega kandidata stranke Libertarian Party, kar pomeni, da Hillary Clinton ničesar ne pridobi. Takšne neodvisne države so Nevada, New Hampshire in Kolorado in to bi bilo dovolj za Trumpovo zmago.

Kako bodo glasovali temnopolti volilci in volilni upravičenci latinskoameriškega porekla?
Po petem scenariju temnopolti ameriški volilci, ki praviloma glasujejo za demokratskega kandidata, ne bodo glasovali tako množično kot na prejšnjih volitvah, ko je zmagal Barack Obama. Če bi ti volilci tokrat raje ostali doma, bi glasovi belih elektorjev končali pri Trumpu. Tri države, kjer bi jo lahko temnopolti volilci dejansko zagodli Clintonovi, so Severna Karolina, Florida in Georgia, pa tudi delavski mesti Detroit in Flint v Michiganu, kjer večina demokratskih glasov prihaja od temnopoltega prebivalstva.

Foto: epa

Foto: EPA

Šesti scenarij je v nasprotju s pričakovanimi glasovi volilnih upravičencev latinskoameriškega porekla. Če se na volitvah slednji ne bodo pojavili tako množično in glasovali proti Trumpu (torej za Hillary), bi republikancu lahko uspelo zmagati v Arizoni in poskrbeti za bolj tesen razplet v zahodnih državah, prav tako pa bi Clintonovi speljal Florido, Kolorado, Nevado in New Hampshire.

Po sedmem scenariju pa bo Trump prepričal celotni t. i. severovzhodni del Nove Anglije. Trump bi v tem primeru namesto drugega elektorskega glasu dobil kar vse tri glasove Maina, zmagal pa bi tudi v sosednjem New Hampshiru. Če bi se uresničil ta scenarij, bi to pomenilo, da je Trump prepričal podeželski srednji razred, nagrada pa bi bila zmaga na pensilvanskem podeželju.

L. S., A. B.