Sedmim kitajskim podjetjem se obetajo sankcije s strani EU

Kitajski predsednik Ši Džinping (Foto: AFP)

Kot kaže bo EU prvič kaznovala Kitajsko zaradi njene pomoči Rusiji. Evropska komisija je na seznam predloga sankcij uvrstila podjetja iz Kitajske, ki Rusiji dobavljajo opremo, ki se lahko uporablja tudi v vojaške namene.

Sedem kitajskih podjetij je bilo navedenih v novem svežnju sankcij, o katerem bodo države članice EU razpravljale ta teden, razkrivajo pri Financial Times, ki se sklicuje na kopijo seznama sankcij, do katere so uspeli dobiti vpogled.

Seznam sankcij vključuje dve celinski kitajski podjetji: 3HC Semiconductors in King-Pai Technology, skupaj s petimi iz Hongkonga, vključno s Sinno Electronics, Sigma Technology, Asia Pacific Links, Tordan Industry in Alpha Trading Investments. Nekatera kitajska podjetja, kot je King-Pai Technology, so že bila podvržena sankcijam s strani Združenih držav, saj je bilo ugotovljeno, da so dobavitelj več subjektom v ruskem vojaško-industrijskem kompleksu, navaja Reuters.

Sankcije EU bodo zajele tudi eno podjetje v Armeniji, več podjetij v Združenih Arabskih Emiratih in Siriji, vključena pa bodo tudi nekatera iranska podjetja zaradi oskrbe Rusije z brezpilotnimi letali. Sankcije proti kitajskim podjetjem, ki morajo biti sprejete soglasno s strani 27 držav članic EU, bodo verjetno povečale napetosti v odnosih s Kitajsko.

Peking sicer trdi, da je v ukrajinskem konfliktu nevtralen. Kitajski predsednik Ši Džinping ni nikoli obsodil ruske invazije, medtem ko je bil pod večjim pritiskom zahodnih držav, naj se vključi in posreduje. 26. aprila je predsednik prvič po ruski invaziji na Ukrajino govoril z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, s čimer je bil izpolnjen cilj Kijeva, ki je več mesecev javno zahteval takšne pogovore. Nekateri voditelji držav EU sicer dvomijo v iskrenost Kitajske pri prizadevanjih za mir v Ukrajini. Litovski predsednik Gitanas Nausėda je prepričan, da je cilj Kitajske nadaljevanje vojne.

Tanka je črta med kitajskimi komponentami, ki dosežejo Rusijo, in uradno kitajsko vojaško pomočjo Moskvi. ZDA so Peking opozorile na “posledice”, če bo Kitajska zagotavljala materialno podporo ruski invaziji na Ukrajino. Rusija in Kitajska sta februarja lani, malo preden so ruske sile vdrle v Ukrajino, sklenili partnerstvo “brez omejitev”, gospodarske povezave med državama pa so se močno okrepile, ko so se povezave med Moskvo in Zahodom zmanjšale, poroča Euractiv.

Ruski predsednik Putin se je aprila v Moskvi srečal s kitajskim obrambnim ministrom Lijem. (Foto: epa)

Odkar je Rusija pred 14 meseci začela invazijo na Ukrajino, ki jo je ruski predsednik Vladimir Putin označil za “posebno vojaško operacijo”, je EU sprejela 10 paketov sankcij proti ruskim posameznikom in podjetjem, kar povzroča gospodarske težave in otežuje financiranje vojne.

Ana Horvat