fbpx

Šef MI5 svari: Velika Britanija se sooča z največjo teroristično grožnjo v svoji zgodovini

(Foto: Twitter/@thebatclaw)

Britanska vlada je javnosti sporočila, da je policija v roku leta dni, do junija letos, aretirala kar 379 oseb zaradi aktivnosti, povezanih s terorizmom. Velika Britanija se tako sooča z največjo teroristično grožnjo v zgodovini, je ocenil vodja britanske protiobveščevalne službe MI5 Andrew Parker, glede na to, da je v državi prišlo do dramatičnega povečanja terorističnih aktivnosti.

“Glede na vse, kar se je zgodilo v letošnjem letu, je očitno, da smo soočeni z intenzivno teroristično grožnjo islamskih ekstremistov v Veliki Britaniji,” je dejal Parker. Grožnja je po prepričanju Parkerja večdimenzionalna in hitro razvijajoča, saj deluje z mero in hitrostjo, kakršne do zdaj še nismo videli. “V 34-letni karieri se še nisem soočil s hitrejšim tempom,” je dejal in dodal, da je danes vedno več terorističnih dejavnosti, ki se dogajajo v vedno krajših časovnih razmakih, vedno težje pa jih je tudi odkrivati.

Britanska vlada je prejšnji mesec sporočila, da je policija v letu dni, do junija letos, aretirala 379 oseb zaradi aktivnosti, povezanih s terorizmom, kar predstavlja povečanje za 68 odstotkov. To je tudi zaradi več deset aretacij, povezanih s terorističnimi napadi na London bridgu, Westminsterju in Manchestrski areni.

V preiskavi je 3000 potencialnih osumljencev
Najvišji britanski protiteroristični uradnik in pomočnik načelnika Metropolitanske policije Mark Rowley je nedavno izjavil, da je na nacionalni ravni v povprečju okrog 500 aktivnih protiterorističnih preiskav, ki vključujejo 3 tisoč potencialnih osumljencev. Za britanski BBC je povedal, da policija preiskuje zelo različne primere terorističnih dejavnosti, ki segajo od napadov z noži in avtomobili do visoko sofisticiranih načrtov.

Foto: epa

N. Ž.