fbpx

Šele napad volkov na ponija Von der Leynove premaknil zavedanje o statusu volkov v EU

Ursula Von der Leyen in poni Dollly (foto: Instagram)

Po tem, ko so bili sumi potrjeni in je bilo ugotovljeno, kateri volk je pokončal ponija predsednice EU komisije Ursule Von der Leyen, je nemška regija Hannover izdala uradno dovoljenje za odstrel omenjenega volka. Von der Leynova je pred tem za javnost sporočila, da bo izvršna oblast EU ponovno ocenila status zaščite volkov.

V Nemčiji že več let razpravljajo o pravilnem ravnanju s plenilci, ki so se vrnili, predvsem o naraščajočem številu volkov. Številni kmetje in lovci se zavzemajo za uravnavanje populacije z odstrelom, mnogi naravovarstveniki pa želijo z boljšimi zaščitnimi ukrepi preprečiti napade volkov na rejne živali. Ursula Von der Leyen po smrti svojega ponija ponovno razmišlja o statusu zaščiti volkov, pišejo nemški mediji.

Volkovi so že dlje časa pereča težava nemških kmetov in okoljevarstvenikov, saj v zadnjih letih njihovo število narašča. Tiskovni predstavnik pristojne občinske uprave je za nemški dnevnik TAZ povedal, da je bilo iz zakonodaje o ohranjanju zaprošeno izvzetje volkov in je bilo obravnavano v skladu z zakonskimi zahtevami, ki pa so bile izpolnjene. Volk je tako imenovani “problematičen” pojem v nemški naravovarstveni zakonodaji, ki velja, kadar volk večkrat napade živino ali kako drugače dokaže, da ni primeren za prijazno sobivanje s človeškim življenjem, kar olajša pridobitev izrednega dovoljenja za odstrel. Po navedbah tiskovnega predstavnika je žival poleg ponija pokončala skupaj 12 ovac in krav.

Ursula Von der Leyen in poni Dollly (Foto: Instagram)

Von der Leynova želi “ponovno oceniti” status zaščite volkov
Potem ko so strokovnjaki na kraju samem že ugotovili, da je ponija verjetno ubil volk kmalu po incidentu, so rezultati analize DNK, objavljeni v sredo, 7. decembra, to potrdili in pomagali identificirati specifičnega volka. Kot je zdaj pokazala genetska analiza, je volk storilec GW 950m, član razvpitega tropa volkov iz Burgdorfer Holza severovzhodno od glavnega mesta Spodnje Saške. Samec je po poročanju nemških medijev že pred tem pobil nekaj domačih živali vključno z ovcami, govedom in konji. Ponija Dolly so v začetku septembra našli mrtvega v njegovi ogradi v burgdorferski vasi Beinhorn. Drugi poni, ki je bil prav tako v ogradi, je bil v napadu nepoškodovan. “Vsa družina je strašno vznemirjena zaradi te novice,” je po izjavi dejala političarka CDU in dolgoletna zvezna ministrica von der Leyen. Prejšnji teden je predsednik Evropske komisije iz Spodnje Saške v pismu poslancem Evropskega parlamenta napovedal, da bo preverjen trenutni status zaščite volkov. Zdaj so pristojni organi dovolili usmrtitev omenjenega volka.

Volk (Canis lupus)

Medtem je von der Leyen prejšnji teden v pismu nemškim konservativnim (EPP) poslancem dejala, da bo Komisija ponovno preučila zaščiteni status volkov. Čeprav v pismu, ki ga je navedla nemška tiskovna agencija DPA, ni izrecno omenila svojega ponija, je dejala, da Komisija “priznava, da vrnitev volka in njegovo naraščajoče število vodita v konflikt, saj naj bi njihovo število naraščalo, s tem pa se povečuje tveganje napada na živino in ljudi v regiji, piše Euractiv. Evropski parlament je pozval k znižanju zaščitnega statusa volkov v EU, da bi pomagal zaščititi živinorejski sektor, potezo, ki se je veselijo kmetje, grajajo aktivisti zelenih kampanj in nanjo s skepso gleda izvršna oblast EU.

Pereče vprašanje že dlje časa
Volkovi so namreč trenutno pod strogim varstvom po habitatni direktivi EU, kar pomeni, da so vse oblike namernega ulova ali ubijanja volkov v naravi prepovedane, vendar so kmetje in predstavniki držav in regij z velikimi populacijami zveri opozorili, da naraščajoče populacije predstavljajo grožnjo kmetijstvu in lokalnim skupnostim. Poslanci iz EPP, katere del je tudi von der Leyen, so glasno pozivali k ponovnemu premisleku o zaščitenem statusu volkov in drugih velikih zveri, kot so medvedi ali risi, nazadnje s kontroverzno kampanjo na Twitterju na temo Rdeče kapice, kjer so zapisali:V Evropi so se povečali napadi #volkov, medvedov in risov na živino, kar ogroža preživetje kmetov. Sedanji ukrepi niso dovolj! Dobro spremljanje je bistvenega pomena za uspešno upravljanje velikih zveri. Pozvali smo k #EPlenarni razpravi, da bi našli rešitve.”

Konec novembra je Evropski parlament sprejel tudi nezavezujočo resolucijo, ki poziva k znižanju zaščitenega statusa volkov, da bi pomagali živinorejskemu sektorju.

Medtem bi se lahko von der Leyen soočila z odporom znotraj svojega kolegija komisarjev pri prizadevanju za ponovno preučitev zaščitnega statusa: komisar za okolje Virginijus Sinkevičius je zagovornik zaščite velikih zveri in je pred kratkim branil trenutno zakonodajo EU o tej zadevi pred kritikami več držav članic. Evropska komisija je zagovarjala svoj pristop k ohranjanju velikih zveri, potem ko je koalicija držav članic pozvala k prenovi zakonodaje za boljšo zaščito živinoreje.

Tanja Brkić