fbpx

Šešlju in njegovim radikalcem policija z blokado preprečila organizacijo provokativnega mitinga

Foto: epa

Vse poti v srbsko vas Hrtkovci, iz katere je bilo pred 26 leti izgnanih 700 Hrvatov in v kateri Vojislav Šešelj in Srbska radikalna stranka (SRS) kljub prepovedi načrtujejo organizacijo mitinga, so blokirane s strani policije. Policijski kordoni na glavnih poteh namreč poskušajo na vsak način preprečiti zbiranje simpatizerjev Šešlja. 

Do Hrtkovcev ni mogoče priti iz smeri Beograda, Šapca, Rume, Sremske Mitrovice, Obrenovca, blokirane pa so tudi lokalne ceste. Mimo policistov se po navedbah Večernjega lista ni uspelo prebiti niti številnim novinarskim ekipam.

Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju bivše Jugoslavije je Vojislava Šešlja leta 2016 oprostilo vseh obtožb, pred manj kot mesecem dni pa je bil v ponovljenem postopku obsojen na deset let zapora, zaradi zločinov proti človečnosti.

Novinar Večernjega lista, ki se je javil v živo s terena, je povedal, da se je mogoče najbliže Hrtkovcem prebiti v vas Jarak. Tam se nahaja kar 150 policistov, ki naprej proti vasi spuščajo zgolj prebivalce s stalnim prebivališčem. Tudi Šešlju se ni uspelo prebiti dlje od vasi Jarak, kjer ga je pričakalo 50 podpornikov stranke. V neformalnih pogovorih je dejal, da ne želi povzročati problemov, in dodal, da če ne bo mogel odpotovati do Hrtkovcev, bo imel govor kar v Jarku.

Blokada bo trajala do nedelje do polnoči
Blokada poti do vasi Hrtkovci se je pričela včeraj in bo trajala do nedelje do polnoči kot odgovor na najavo shoda s strani Šešlja in radikalcev. Za prepoved zborovanja se ti namreč niso zmenili in so napovedali svoj prihod v luči 26. obletnice, ko je bilo odrejena prisilna izselitev Hrvatov iz Vojvodine. Vas je postala sinonim za izgon vojvodinskih Hrvatov po mitingu 6. maja 1992, ko je Šešelj prebral seznam nezaželenih domačinov hrvaške narodnosti. Zaradi pritiskov in groženj se je v naslednjih mesecih izselilo kar 700 prebivalcev.

Foto: epa

V vasi so bile zaradi poostrenega nadzora razmere povsem mirne, je povedal eden izmed vaščanov in dodal, da je edino nenavadno, da zaradi zapor na cesti ni mogoče slišati vsakodnevnega hrupa prometa. Namreč, preko vasi Hrtkovci vsakodnevno prehaja po 12.000 avtomobilov in kamionov.

N. Ž.