fbpx

Pariz dobil bitko: Organizator pokola Abaaoud je mrtev, Francija preprečila šest napadov

Fotografija je simbolična (Foto: epa)

Francoske oblasti so potrdile do zdaj sicer neuradno informacijo, da so med sredino protiteroristično operacijo v pariškem predmestju Saint-Denis ubile belgijskega džihadista Abdelhamida Abbaouda, domnevnega organizatorja petkovih napadov Parizu. V Franciji bodo izredne razmere veljale še tri mesece.

“Abdelhamida Abaaouda smo ravnokar formalno identificirali (…) kot ubitega med operacijo,” je sporočil pariški tožilec Francois Molins, ki je pristojen za preiskavo petkovih napadov.

Preberite intervju z 28-letnim organizatorjem napadov, ki ga je dal pred pokolom v Parizu.

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Da je bil 28-letni Abaaoud, pripadnik skrajne skupine Islamska država, ubit med operacijo v Saint-Denisu, je že v sredo poročal ameriški časnik Washington Post, ki se je skliceval na neimenovane vire. Molins do danes njegove smrti ni želel potrditi, saj je želel počakati na teste DNK. Identificirali so ga s pomočjo prstnih odtisov.

Po sredinem sedemurnem streljanju, med katerim naj bi bilo izstreljenih 5000 nabojev, so v stanovanju v Saint-Denisu našli vsaj dve trupli. Pri drugem naj bi šlo za žensko, ki se je razstrelila. Več medijev jo je navajalo kot 26-letno Hasno Aitboulahcen, sestrično Abaaouda.

Preprečili šest napadov
Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve je sporočil, da je bil Abaaoud sicer vpleten v kar v štiri od šestih preprečenih napadov v Franciji letos.

“Šestim napadom smo se izognili ali pa so jih preprečile francoske službe od spomladi. Abaaoud je bil vpleten v štiri,” je povedal Cazeneuve.

Racije v bruseljski četrti Molenbeek
V akciji je tudi belgijska policija. Danes je na območju Bruslja izvedla šest akcij, ki naj bi bile povezane s samomorilskim napadalcem Bilalom Hadfijem, ki se je minuli petek razstrelil pred pariškim stadionom Stade de France. V racijah, ki potekajo v bruseljski četrti Molenbeek, iščejo ljudi, s katerimi naj bi bil povezan Hadfi, ki je živel v Belgiji. Te akcije sicer niso neposredno povezane z napadi v Parizu, ampak so povezane s preiskavo, ki so jo začeli že prej, ko je Hadfi odpotoval v Sirijo.

Medtem francoska in belgijska policija iščeta moškega, ki naj bi napadalcem priskrbel razstrelivo in detonatorje. Šlo naj bi za Mohameda K., po rodu z Antilov, ki naj bi sicer živel v mestu Roubaix na severu Francije. Osumljenec je zelo nevaren.

Belgijski premier Charles Michel je medtem napovedal, da bo Belgija namenila 400 milijonov evrov za boj proti radikalnemu islamizmu. Začeli bodo tudi zapirati osebe, ki se bodo vrnile iz bojev v Siriji, ter “prostore za molitev”, ki v javnosti niso splošno priznani.

“Ničesar ne smemo izključiti”
Francoski premier Manuel Valls pa je v parlamentu posvaril, da bi teroristi lahko Francijo napadli ne le z razstrelivom in puškami, kot so jo v petek, ampak tudi s kemičnim ali biološkim orožjem. “Ničesar ne smemo izključiti,” je opozoril poslance, preden so se odločili, da podaljšajo izredne razmere, uvedene po nedavnih terorističnih napadih v Parizu, za tri mesece.

Premier se je tudi odločno zavzel za sprejetje evropskega sistema izmenjave podatkov o letalskih potnikih (PNR), o katerem EU razpravlja že več let in naj bi ga sprejela do konca leta.

Kot je poudaril, je zdaj bolj kot kadarkoli doslej čas, da EU končno potrdi ta sistem, ki bo zagotovil sledljivost gibanja oseb tudi znotraj unije. “To je pogoj za našo kolektivno varnost,” je še poudaril.

Francija po napadih prepovedala shoda ob podnebni konferenci v Parizu
Francija je danes iz varnostnih razlogov prepovedala dva shoda, ki so ju aktivisti načrtovali ob mednarodni podnebni konferenci Združenih narodov, ki se bo začela konec meseca v Parizu.  “Razmere, ki so jih gnusni napadi ustvarili 13. novembra, in preiskave, ki od takrat potekajo, zahtevajo okrepitev varnostnih ukrepov,” je sporočil francoski zunanji minister Laurent Fabius. “Da bi se izognila dodatnim tveganjem, se je vlada odločila, da ne dovoli podnebnih shodov na javnih mestih v Parizu in drugih francoskih mestih 29. novembra in 12. decembra,” je dodal.

B. O., STA