Severna Koreja grozi Južni Koreji s povračilnimi ukrepi

Foto: STA

Nekaj deset tisoč južnokorejskih in ameriških vojakov je na območju Južne Koreje začelo z vsakoletnimi vojaškimi vajami. To je sprožilo odziv severnokorejskih oblasti, ki so vaje označile za provokacijo. Severnokorejska vojska je v današnji izjavi zagrozila z vojaškim odgovorom na vsakakršno kršitev ozemeljske celovitosti Severne Koreje.

V vsakoletni vojaški vaji, poimenovani Ulchi Freedom Guardian, sodeluje okoli 50.000 južnokorejskih in približno 25.000 ameriških vojakov. Gre za 12 dnevno računalniško simulirano vajo za primer severnokorejskega napada na južno sosedo in ZDA.

Severna Koreja zagrozila s povračilnimi ukrepi
Severnokorejske oblasti pa so prepričane, da gre za vajo invazije na Severno Korejo. “Jedrski vojni hujskači naj se zavedajo, da bomo ob najmanjšem znaku agresije njihovo trdnjavo provokacij z našimi preventivnimi jedrskimi ukrepi spremenili v pepel,” so severnokorejski državni mediji povzeli izjavo predstavnika severnokorejske vojske.

Odnosi med Severno Korejo ter njeno južno sosedo in ZDA so zadnje mesece na zelo nizki ravni, tudi zaradi prebegov nekaterih visokih severnokorejskih predstavnikov v Južno Korejo. Nazadnje je pred dobrim tednom dni namestnik severnokorejskega veleposlanika v Veliki Britaniji Thae Yong-Ho iz Londona z družino pobegnil v južnokorejski Seul.

Južna Koreja meni, da bi lahko prišlo do napada
Južnokorejska predsednica Park Geun-Hye je oster odziv Severne Koreje na tokratno vojaško vajo povezala z notranjimi napetostmi v državi in ocenila, da bi zaradi tega lahko prišlo tudi do severnokorejskega napada. Ne izključuje možnosti “različnih terorističnih napadov in provokacij s strani Severne Koreje, s čimer bi poskušali utišati notranja trenja in preprečiti nove pobege, pa tudi ustvariti zmedo v naši družbi”.

Že dan pred izjavo Parkove je južnokorejsko ministrstvo za združitev vse državljane pozvalo, naj bodo pozorni na možne severnokorejske poskuse umorov prebežnikov in kritikov severnokorejskega režima. Južnokorejska predsednica je ob tem poudarila, da je južnokorejska vojska v visoki pripravljenosti in bo v primeru sovražnih dejanj odgovorila s “silovitimi povračilnimi ukrepi.”

A. R., STA