fbpx

Severna Koreja izstrelila raketo, napovedani ostri povračilni ukrepi

Foto: STA

Severna Koreja je uresničila napovedi in izstrelila raketo, ki je – po njihovih besedah – v vesolje ponesla satelit. Mednarodna skupnost je potezo strogo obsodila, njena južna soseda obljublja “stroge povračilne ukrepe”. Varnostni svet ZN je sklical izredno zasedanje; obstaja sum, da gre za prikrito izstrelitev balistične rakete.

Washington in Seul sta napovedala začetek pogovorov o namestitvi ameriškega raketnega sistema v Južni Koreji, ki bi pripomogel k nadzoru tako resne varnostne grožnje. Iz Pjongjanga so sporočili, da so satelit uspešno utirili v orbito, poroča francoska tiskovna agencija, zahodni viri pa tega še niso potrdili. Po poročanju STA je ameriški vojaški predstavnik dejal, da je nosilna raketa, kot kaže, dosegla vesolje; obstaja pa sum, da gre za balistično raketo.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je izstrelitev označil za “obžalovanja vredno”, ameriški državni sekretar John Kerry je dejal, da gre za hudo kršenje resolucij ZN. Oglasile so se tudi japonske oblasti, njihov premier Shinzo Abe je dejal, da je bilo to “povsem nesprejemljivo dejanje”. Ostrim obsodbam so se pridružili tudi v Veliki Britaniji in Franciji.

Moskva, sicer podpornica Severne Koreje, prav tako ostro obsodila napade
Rusko zunanje ministrstvo meni, da je izstrelitev rakete resen udarec regionalni varnosti in da gre v prvi vrsti za ogrožanje varnosti same Severne Koreje. Moskva, ki sicer velja za eno redkih podpornic severnokorejskega režima, je dodala, da je Pjongjang “vnovič dokazal drzno nespoštovanje mednarodnega prava”.

Južna soseda pripravlja povračilne ukrepe, ZDA bi namestile svoj raketni sistem
Južna Koreja je napovedala “ostre povračilne ukrepe”. Seul, ki se zaradi potez severne sosede čuti najbolj ogroženega, pa je takoj po današnji izstrelitvi napovedal, da bo z ZDA začel uradne pogovore o namestitvi ameriškega raketnega sistema na svojem ozemlju, čemur pa ostro nasprotuje Kitajska, ki je današnjo izstrelitev sicer obsodila.

A. D., STA