fbpx

Severna Koreja kljub opozorilom izstrelila že drugo raketo v zadnjih nekaj dneh

Severna Koreja, Pjongjang. Severna Koreja je uspesno testirala hipersonicno raketo. Testna izstrelitev rakete je prvi vecji letosnji preizkus orozja v Severni Koreji, ki ima jedrsko oborozitev (foto: sta)

Po poročanju južnokorejske vojske je Severna Koreja v morje davi izstrelila domnevno balistično raketo, ki je že druga v zadnjih nekaj dneh. Pjongjang je pred slabim tednom poročal o uspešnem preizkusu hipersonične rakete, medtem ko se je na to temo v New Yorku ponoči sestal Varnostni svet ZN, pa je prišla novica o že drugi izstrelitvi.

Tiskovni predstavnik japonske vlade Hirokazuja Matsune je dejal, da je letela približno 700 kilometrov daleč, nato pa pristala v Japonskem morju zunaj japonske izključne gospodarske cone, kjer naj ne bi bila povzročena nobena škoda na japonskih plovilih. Po besedah južnokorejske vojske je bila izstreljena ob 7.27 po lokalnem času oziroma malo pred polnočjo po srednjeevropskem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Drugo raketo v tednu dni je Pjongjang izstrelil kljub opozorilom šestih držav, med katerimi sta tudi ZDA in Japonska, naj prenehajo z dejanji, ki bi povzročile destabilizacijo, in sodelujejo v dialogu s ciljem popolne jedrske razorožitve. Južnokorejski svet za nacionalno varnost je po koncu izrednega zasedanja VS ZN, ki je potekalo za zaprtimi vrati, izrazil “močno obžalovanje zaradi izstrelitve”. Vztrajanje Pjongjanga pri izstrelitvah raket naj bi bilo obžalovanja vredno, je za medije povedal japonski premier Fumio Kishida. Analitiki menijo, da je bila nova raketa načrtno izstreljena tako, da je časovno sovpadala s srečanjem v New Yorku, poroča AFP, razlog pa naj bi bil maksimalen politični učinek izstrelitve, pravi južnokorejski raziskovalec Shin Beom-chula. Pogostost testiranja raket naj bi bila sicer večja zaradi bližajočih se zimskih olimpijskih igrah v Pekingu, na katerih Severna Koreja ne sme sodelovati.

Japonski premier Fumio Kishida (Foto: epa)

Severna Koreja ne glede na mednarodne sankcije in obsodbe še naprej razvija sofisticirano raketno tehnologijo, prav hipersonične rakete pa so v trenutnem severnokorejskem petletnem načrtu uvrščene med glavne prednostne naloge na področju strateškega orožja. Omenjene rakete se premikajo veliko hitreje in so okretnejše od standardnih, zaradi česar jih sistemi protiraketne obrambe izredno težko prestrežejo. Zasnovane so lahko s konvencionalno ali jedrsko bojno glavo, so pa kar petkrat hitrejše od zvoka. Severna Koreja trdi, da je tovrstno raketo prvič preizkusila septembra lani, Južna Koreja pa je glede trditev Pjongjanga o velikih uspehih njegovega raketnega programa skeptična.

Tanja Brkić