fbpx

Severna Koreja ne upošteva sankcij ZN – izstrelila je šest raket

Foto: STA

Severna Koreja je s svoje vzhodne obale danes izstrelila šest raket kratkega dosega. To se je zgodilo le nekaj ur po tem, ko je Varnostni svet Združenih narodov (VS ZN) uvedel najstrožje sankcije proti Pjongjangu doslej.

Severna Koreja je rakete izstrelila davi po krajevnem času iz Wonsana na vzhodni obali, vse pa so padle v Japonsko morje, in sicer od 100 do 150 kilometrov stran od severnokorejske obale, je sporočil predstavnik južnokorejskega obrambnega ministrstva. Kot je dodal, južnokorejska vojska pozorno spremlja poteze Severne Koreje.

Resolucija Varnostnega sveta ZN prepoveduje prodajo orožja
Nekaj ur pred tem je VS ZN v sredo soglasno sprejel resolucijo, ki dodatno zaostruje sankcije proti Severni Koreji zaradi njenega nedavnega jedrskega poskusa in izstrelitve rakete. Nove sankcije omejujejo severnokorejski izvoz, prav tako pa zapovedujejo strogo preverjanje vsega tovora, ki prihaja v in iz države.

Resolucija nalaga, da mora Severna Koreja popolnoma, preverljivo in nepreklicno opustiti obstoječe jedrske programe in jedrsko orožje. Dokument zapoveduje še popolno prepoved prodaje vsega konvencionalnega orožja, tudi lahkega, in opreme, tudi na primer tovornjakov, ki bi lahko okrepili severnokorejsko vojsko.

Sankcije zajemajo tudi prepoved izvoza
Resolucija od držav zahteva tudi strogo preverjanje severnokorejskega tovora, poleg tega pa še prepoveduje izvoz določenih rudnin iz Severne Koreje ter prodajo luksuznih predmetov Pjongjangu.

Severno Korejo so nove sankcije doletele, potem ko je 6. januarja izvedla svoj četrti jedrski preizkus, prejšnji mesec pa je izstrelila še novo raketo, pri čemer je šlo po mnenju mnogih dejansko za preizkus rakete dolgega dosega.

N. K., STA