fbpx

Severna Koreja spet napenja mišice – izstrelili tri nove balistične rakete

Foto: EPA

Severna Koreja pod vodstvom diktatorja Kim Jong Una je izstrelila tri nove balistične rakete. Rakete, ki naj bi imele doseg 600 kilometrov, so izstrelili iz severa države proti Japonskemu morju.

Šlo naj bi za odziv Severne Koreje na vzpostavitev naprednega protiraketnega sistema THAAD v Južni Koreji. Namestitev le tega sta namreč napovedali tako Južna Koreja kot Združene Države Amerike.

ZDA napovedale postopek pri Združenih narodih
Združene Države Amerike so včeraj sporočile, da bodo sprožile vprašanje severnokorejskih izstrelitev v Združenih narodih, poroča STA. Od napovedi vzpostavitve protiraketnega sistema je namreč Severna Koreja izstrelila že celo vrsto raket, nazadnje 9. julija s podmornice.

“Ostro obsojamo nedavne severnokorejske raketne poizkuse, ki pomenijo kršitev resolucij Varnostnega sveta ZN, ki Severni Koreji prepoveduje uporabo balističnih raket,” je dejal tiskovni predstavnik Pentagona, poveljnik Garry Ross.

Varnostni svet ZN je zaradi izzivanja proti Pjongjangu marca uvedel najstrožje sankcije doslej, zaradi česar je Severna Koreja v zadnjem času ZDA in Južni Koreji večkrat zagrozila z napadom.

A. R.