fbpx

Severna Koreja znova provocira z vojno: Izstrelila je še eno raketo. Bodo ZDA udarile po njej z vso silo?

Foto: EPA

Severna Koreja še naprej preizkuša živce svojih sosed, ZDA in svetovne javnosti ter grozi z vojno. Ameriško tihomorsko poveljstvo je sporočilo, da je bila danes zjutraj z vzhodne obale Severne Koreje izstreljena raketa, ki pa jo je kmalu po izstrelitvi razneslo. Izstrelitev je potrdilo tudi poveljstvo oboroženih sil Južne Koreje, kjer je za danes sklicana izredna seja Sveta za nacionalno varnost.

Ameriška vojska poroča, da je raketo razneslo kmalu po izstrelitvi. Do incidenta, ki predstavlja novo kršitev resolucij Varnostnega sveta ZN, je prišlo nekaj ur pred pristankom podpredsednika ZDA Mika Pencea v Seulu, kamor je odpotoval na pogovore o Severni Koreji. Bela hiša je sporočila, da so Pencea seznanili z izstrelitvijo in je v stiku s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom, ki je že pred dnevi proti Severni Koreji napotil bojno floto okoli letalonosilke Carl Vinson.

Severna Koreja je raketni poskus opravila kljub pozivom njene najpomembnejše zaveznice Kitajske, ki ji je to odsvetovala. Mednarodna javnost je pričakovala, da bo severno-korejski diktator Kim Jong Un v soboto, ob praznovanju 105. obletnice rojstva ustanovitelja komunistične države Kim Il Sunga, ukazal še kakšen novi jedrski poskus, vendar pa je v soboto potekala le parada, na kateri so razkazovali tudi nove rakete.

ZDA še brez komentarja, kakšen bo odziv, bomo šele videli
Po podatkih ameriške vojske to, kar je bilo izstreljeno v nedeljo, ni bila medcelinska raketa, grožnje režima v Pjongjangu z napadom na ZDA pa glede na ponesrečen poskus še nekaj časa ne bodo uresničljive. Severna Koreja je iz iste regije v začetku meseca izstrelila raketo, ki je zmogla okrog 60 kilometrov, nakar se je začela nenadzorovano vrteti in je padla v morje.

Foto: epa

Obrambni minister ZDA James Mattis je sporočil, da se predsednik Donald Trump in njegova ekipa zavedajo neuspešnega raketnega preizkusa in da predsednik nima nobenega dodatnega komentarja. ZDA bodo zdaj skušale najprej ugotoviti, kaj natančno je Pjongjang izstrelil iz mesta Sinpo.

Severna Koreja ima na voljo številne raketne izstrelke kratkega dosega, na katere lahko namesti jedrsko orožje. Ima oziroma razvija tudi rakete srednjega in dolgega dosega, vendar te še ne letijo tako kot bi morale. Nedeljska izstrelitev naj bi bila kljubovanje predsedniku Trumpu, vendar za zdaj pomeni le veliko blamažo po sobotnem razkazovanju moči.

C. Š., STA