fbpx

Severna Makedonija v plamenih: Še 51 slovenskih pripadnikov civilne zaščite na pomoč v boju z ognjem

Vlada se je na predlog Ministrstva za obrambo s sklepom odločila, da se zaradi nadaljnje visoke požarne ogroženosti in težkih razmer na terenu, izvede rotacija enote in se v Severno Makedonijo napoti 51 pripadnikov enote za gašenje požarov v naravnem okolju (Foto: Twitter URSZR)

Pristojni organ Severne Makedonije je 3. avgusta 2021 prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite zaprosil za reševalno pomoč pri obvladovanju požarov v naravnem okolju, ki so prizadeli več območij Severne Makedonije, zlasti vzhodni in severovzhodni del države. Slovenija se je takoj odzvala in Severni Makedoniji zagotovila reševalno pomoč ter poslala konvoj s 46 pripadniki civilne zaščite v 16 vozilih za obdobje sedem dni. Stanje v Makedoniji se ne umirja, zato je Uprava RS za zaščito in reševanje na pomoč poslala še drugo enoto 51 gasilcev in pripadnikov civilne zaščite, ki bodo zamenjali prvo odpravo in bodo v Severni Makedoniji pri požarih pomagali predvidoma šest dni.

Vlada se je na predlog ministrstva za obrambo s sklepom odločila, da se zaradi nadaljnje visoke požarne ogroženosti in težkih razmer na terenu izvede rotacija enote in se v Severno Makedonijo napoti 51 pripadnikov enote za gašenje požarov v naravnem okolju. “Na območje Berova danes odhaja druga odprava, 51 gasilcev in pripadnikov civilne zaščite,” je sporočil Urad Republike Slovenije za zaščito in reševanje – URSZR. Od tega je 43 gasilcev in devet pripadnikov civilne zaščite, ki bodo skrbeli, da bodo gasilci na terenu varno in učinkovito opravljali svoje naloge.

Ta enota bo zamenjala odpravo, ki je v Severni Makedoniji že od 6. avgusta. Predvidoma naj bi se druga odprava v Slovenijo vrnila 17. avgusta. “Razmere v Severni Makedoniji ostajajo resne. Gori praktično na istem mestu, kamor se je odpravila že prva odprava. Veter še naprej menja smeri, vlaga v ozračju pa ostaja nizka, kar ohranja pogoje za širitev požara,” je povedal Janez Bordon, vodja intervencije druge odprave.

Vodja intervencije druge odprave Janez Bordon (Foto: Twitter URSZR)

Požar je še vedno aktiven, ogromno je tudi ponovitev požara, kar pa edino lahko prepreči zadostno število gasilcev in drugih sil za gašenje požara. Slovenska enota gasilcev še naprej gasi največja žarišča požara, kjer se ta najbolj širi in ogroža vasi ter prebivalstvo. Danes ponoči so gasilci opravljali svoje delo 20 ur, praktično skoraj ves dan, je pojasnil Marko Adamič, operativni vodja druge odprave.

Severna Makedonija je še vedno v primežu požarov. (Foto: Twitter)

Posebna vozila za gašenje požarov v naravnem okolju ostajajo v Severni Makedoniji, menjala se bo le ekipa, saj gre za zelo dolgo in naporno delo, ki za prvo enoto traja že od 5. avgusta po najmanj 12 ur na dan v izredno težkih razmerah. Do sedaj je bila le ena lažja poškodba gasilca, ki se je zgodila pri popravilu gasilskega vozila.

Foto: Twitter URSZR

Gasilci delujejo v dveh ekipah. “Ko so eni v ognju, si drugi med tem lahko odpočijejo,” pravi Adamič, ki je poudaril, da je treba paziti na zdravje in varnost gasilcev. S podobnimi požari smo se v Sloveniji spopadali v letih 2003 in 2006, le da so ti bili na precej manjšem območju. Tovrstni požari so izjemno nevarni, saj so nepredvidljivi, zato mora vodstvo odprave izredno dobro preučiti obnašanje požara in na podlagi tega načrtovati območje delovanja gasilcev.

Operativni vodja druge odprave Marko Adamič (Foto: Twitter URSZR)

Gasilci tokratne odprave prihajajo iz Severnoprimorske regije, in sicer: PGD Cerkno, PGD Tolmin, PGD Col, PGD Selo, PGD Sp. Idrija, PGD Kanal, PGD Dobrovo, PGD Šempeter, PGD Vipava, PGD Dornberk ter Obalno-kraške regije, in sicer: PGD Postojna, PGD Sežana, PGD Komen, ZGRS Sežana, PGD Knežak, PGD Podgrad, PGD Pobegi-Čežarji, PGD Gradin, PGD Hrvatini, PGD Izola ter GB Koper.

Sara Rančigaj