fbpx

Severnokorejska blaznost: Moški in ženske se lahko frizirajo le na 15 predpisanih načinov

Foto: Twitter

Saj ni res, pa je. Severnokorejski moški in ženske imajo za ureditev svojih pričesk na voljo le 15 državno predpisanih frizur, ki so na slikah v vseh frizerskih salonih po tej hermetično zaprti državi. Presenetljivo pa je, da nihče ne sme imeti enake pričeske, kot jo ima diktator Kim Jong Un.

Finski novinar Mika Mäkeläinen je na potepanju po Pyongyangu v času praznovanja dneva sonca v čast 105. obletnici rojstva ustanovitelja Severne Koreje Kim Il Sunga odkril zanimive plakate, na katerih so razvidne različne oblike predpisanih frizur. Na preostale načine striženje in urejanje pričesk namreč ni dovoljeno, zanimivo je tudi, da na plakatih ni frizure, kot jo nosi Kim Jong Un. Pri ženskih pričeskah pa oblasti močno priporočajo kopijo frizure diktatorjeve žene Ri Sol-ju.

Diktator in njegova prva dama. (foto: epa)

Mäkeläinen je tudi sam preizkusil njihove frizerske usluge in se dal postriči na način najbolj priljubljene severnokorejske frizure. Že leta 2015 pa so mediji razkrili, da je severnokorejski diktator moškim priporočil dolžino las ne daljšo kot 2 centimetra. Vsi, ki sicer kršijo predpisane frizure, tvegajo težave z oblastmi, ki jih nato prisilno postrižejo. Najbolj strogo pričeske pregledujejo na univerzah, saj jih skrbi, da bi študenti vnesli kakšnega od zahodnjaških kapitalističnih stilov.

C. Š.