fbpx

Severnokorejski diktator Kim Jong Un priznal, da mu gospodarski razcvet ni uspel

Severnokorejski voditelj Kim Jong-un (Foto: epa)

Severnokorejski voditelj Kim Jong Un priznava gospodarski neuspeh v državi. Pravi, da se država sooča s težkimi časi, čemur so botrovale številne naravne nesreče in katastrofe. Denimo med letoma 2018 in 2020 so državo zajele hude poplave, ki so uničile letino. Po drugi strani so bili deležni sankcij s strani ZDA in bili zato prisiljeni izvažati manj. Nenazadnje pa je za končni udarec poskrbela epidemija koronavirusa, zaradi katere so morali zapreti meje s Kitajsko, njihova blagovna menjava pa se je pri tem zmanjšala za kar 80 odstotkov.

Na prvem kongresu svoje vladajoče stranke je severnokorejski voditelj Kim Jong Un priznal, da njegov načrt gospodarskega razvoja ni uresničil ciljev, saj so se tudi v Severni Koreji spopadali z epidemijo koronavirusa. “Naš petletni načrt gospodarskega razvoja v skoraj vseh sektorjih močno zaostaja za cilji,” je v torek priznal severnokorejski voditelj med odprtjem prvega kongresa vladajoče Delavske stranke po letu 2016 v glavnem mestu Pjongjangu.

Na kongresu stranke pred petimi leti je Kim napovedal cilje, ki si jih je želel uresničiti v naslednjih petih letih in obljubil, da bo do leta 2020 zgradil “veliko socialistično državo”. Vendar pa je v torek priznal, da se Severna Koreja spopada z “vrsto najhujših kriz brez primere” in dejal, da se kaj takšnega v državi ne sme ponoviti.

Foto: epa

Severno Korejo je v zadnjih nekaj letih močno prizadela vrsta naravnih nesreč, prav tako tudi sankcije s strani ZDA. Nenazadnje pa je epidemija koronavirusa udarila tudi v Severni Koreji. Zaradi hudih poplav med letoma 2018 in 2020 je umrlo na desetine ljudi, poškodovana pa so tudi številna kmetijska zemljišča in infrastruktura. Februarja 2019 je Severna Koreja zaprosila OZN, če jim lahko zagotovijo nujno pomoč v obliki hrane, saj so suša in poplave privedle do pomanjkanja hrane.

Zaradi epidemije koronavirusa so bili prisiljeni v zaprtje meje s Kitajsko
Pandemija koronavirusa je prisilila Severno Korejo, da je zaprla mejo s Kitajsko, največjo trgovsko partnerico. Poročajo, da je njuno dvostransko trgovanje padlo skoraj za 80 odstotkov. Severna Koreja se je spopadala tudi z mednarodnimi sankcijami pod vodstvom ZDA, ki so ji omejile trgovanje in izvoz iz države. ZDA so sankcije zoper Severno Korejo uvedle zaradi njenega jedrskega in raketnega programa.

Kim Jong-un je na kongresu svoje stranke priznal, da mu načrt o razcvetu gospodarstva ni uspel (Foto: epa)

To je sedaj že drugič zaporedoma, da je Kim priznal svoj neuspeh, poroča Russia Today. Avgusta lani je ob napovedi prihajajočega kongresa stranke dejal, da njegovi načrti za krepitev gospodarstva “resno zamujajo” zaradi “hudih notranjih in zunanjih razmer ter več nepričakovanih izzivov”. Severnokorejski voditelj v prihodnje stavi na zaupanje v njegovo oblast in se zanaša na podporo v teh težkih časih. V prihodnje pa še obljublja, da si bo še bolj prizadeval državo popeljati v “novo obdobje”.

Sara Rančigaj