Severnokorejski režim se igra s simulacijami vojaških napadov in si nabira nove sankcije

Foto: Youtube

Severnokorejski državni mediji poročajo, da je severnokorejski režim organiziral simulacijo napadov večjega obsega, med katerim je tarča tudi glavno mesto sosednje države Seul, po tem, ko so bile proti komunističnem režimu v Pjongjangu uvedene sankcije s strani Združenih narodov. Danes so se v sosednji Južni Koreji in Japonski odločili, da uvedejo nove sankcije proti Severni Koreji. 

Vojaške vaje, v okviru katerih so simulirali napade na pet obalnih otokov in na vladna poslopja v Južni Koreji in v ostalih mestih, so izvedli po tem, ko so Združeni narodi proti Severni Koreji uvedli sankcije zaradi izvedbe jedrskega poskusa septembra letos.

Severnokorejski voditelj Kim Jong Un je za severnokorejsko tiskovno agencijo KCNA izjavil, da bi Severna Koreja v primeru vojne z Južno Korejo, že na samem začetku sosedi zadala smrtonosni udarec, ki bi zlomil njihovo pripravljenost za protinapad in bi jih popolno izbrisal. “Nihče in nič ne bo preživelo”, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal Un.

Foto: epa

Foto: epa

Sankcije omejile izvoz premoga za več 60%
Po septembrski izvedbi jedrskega poskusa, ki je do sedaj bil že peti po vrsti, je Varnostni svet Združenih narodov proti Severni Koreji soglasno potrdil sankcije, ki veljajo za najostrejše do sedaj. Resolucija, ki so jo najbolj podpirale ZDA, je bila sprejeta po pogovorih s Kitajsko, stalno članico VS ZN, ki so trajali kar tri mesece. S sankcijami so omejili severnokorejski izvoz premoga za več kot 60%, ki sicer predstavlja glavni vir dohodka za to revno državo.

Sankcije potrdila tudi zaveznica Kitajska
Pri določanju sankcij velja obet, da bi Severna Koreja na račun njih zmanjšala svoje prihodke od premoga za 700 milijonov ameriških dolarjev, kar bi posledično vplivalo na to, da bi se zmanjšala količina denarja, ki bi bila namenjena za razvoj in uporabo balističnega in jedrskega orožja. Kitajska, ki je sankcije potrdila, velja za eno izmed najbolj zvestih zaveznic Severne Koreje in eno izmed največjih tržišč za njen premog.

Foto: epa

Foto: epa

Med drugim v resoluciji od Severne Koreje zahtevajo, da se odpovejo programu proizvajanja jedrskega orožja, na kar so se v Severni Koreji odzvali z besedami, da bo ta zahteva vplivala le na “močnejše protiukrepe samoobrambe.” 

V Južni Koreji poleg sankcij oblikovali seznam nezaželenih oseb
Južna Koreja je poleg uvedenih enostranskih sankcij proti Severni Koreji na seznam nezaželenih ljudi uvrstila predstavnike severnokorejskega terorističnega režima, tudi dva izmed Unovih najtesnejših sodelavcev. Sankcije pa je napovedala tudi Japonska.

N. Ž.

 • koza

  Le kdo bi temu otroku lahko povedal, da so igrače tudi lahko nevarne. Mogoče, ker ima rad filme, risanke, kaj v tej smeri naredili, da ga malo zamotijo.

  • cosmosjasnovidec

   To bi mu lahko povedali njegovi kolegi tovariš Kučan in ostala balkanska komunajzerska čefutarija ampak mu ne bodo,ker so seveda njegovi pristaši.

 • garfi

  brez komunističnih podpornikov se ne bi tako smejal

 • Anonimni_Profesor

  Severna Koreja je lep primer, kako totalitarni režimi producirajo masovno sociopatijo.

 • Slovenec 33

  No, niso nič posebnega, kar spomnite se jugomanevrov ob italijanski meji – enaka poanta namišljenega zunanjega sovražnika, buuuu.

 • Hribouc

  Po Lublani se širi novica, da Laibach spet potuje v Severno korejo, kjer bo pel na pogrebu 1000 severnokorejcev, ki so jih komunisti postrelili, zadušili s polivinil vrečkami na glavo, pobili z motikami
  in mačetami, posilili ali izstradali v gnojničnih samicah smrti, v zadnjem mesecu.
  Iz pietetnih razlogov, da bo milo bolj izgledalo se jim pridružuje Kučan, Tomićka in Makarovićka, ki bodo skupaj odrecitirali eno Kmeclovo elegijo in najmanj eno Zlobčevo pesmico v slovo mučenikom norega komunizma.
  Zaključni koncert pa bodo imeli na sredi Pjongjanga, medtem pa bo Kim Jong Un lansiral še pet raket
  proti Japonskemu morju v pozdrav komunisrtičnemu miru!