Severnokorejski režim spet napenjal mišice in izstrelil balistično raketo nad Japonsko

Foto: epa

Severnokorejski režim je ponovno začel z merjenjem svojih mišic. Ta je namreč kot odgovor na nedavne sankcije s strani Združenih narodov izstrelil balistično raketo nad Japonsko. Zaradi izstrelitve, ki je potekala v bližini glavnega mesta Pjongjang, je Varnostni svet Združenih narodov že sklical izredno sejo. 

Po navedbah francoske tiskovne agencije AFP so ZDA že potrdile, da izstreljena balistična raketa srednjega dosega naj ne bi predstavljala grožnje za Severno Ameriko in otok Guam. Južna Koreja pa je sporočila, da naj bi raketa po njihovih ocenah letela 3700 kilometrov in dosegla višino največ 770 kilometrov. Tako naj bi šlo za raketo, ki je letela najdlje doslej.

Foto: epa

V roku dveh tednov gre tako že za drugo raketo, ki jo je izstrelil severnokorejski režim in je preletela Japonsko. Raketo srednjega dosega vrste hwasong-12 so izstrelili tudi 29. avgusta. Ob današnji izstrelitvi pa so na milijone Japoncev prebudili zvok siren in nujna sporočila na prenosnih telefonih. Prek zvočnikov na polotoku Erimo, na jugu otoka Hokaido, je bilo mogoče slišati opozorila: Izstrelitev rakete! Iz Severne Koreje je bila izstreljena raketa! V jutranjih oddajah, kjer sicer prevladujejo lahkotne vsebine, so gledalcem prek televizijskih sprejemnikov svetovali, naj se iz varnostnih razlogov umaknejo v kletne prostore in stavbe.

Foto: epa

Japonska ne bo tolerirala tovrstnih akcij
Na izstrelitev se je že odzval japonski politični vrh, premier Shinzo Abe je sporočil, da Tokio nikoli ne bo toleriral izzivalnih in nevarnih akcij, ki prispevajo k ogrožanju svetovnega miru in dodal, da je treba nujno doseči, da bo Severna Koreja dojela, da nadaljevanje tovrstnega obnašanja pomeni ogrožanje njene prihodnosti.

Foto: epa

Iz ZDA pa so Kitajsko in Rusijo že pozvali, naj se odzoveta neposredno, z namenom brzdanja samovoljnega obnašanja Severne Koreje. Dejstvo, na katerega je opozoril tudi ameriški državni sekretar Rex Tillerson, je, da Kitajska severnokorejskemu režimu dobavlja največji delež nafte, Rusija pa je tista, ki predstavlja največjega delodajalca za prisilne delavce iz Severne Koreje. STA poroča, da se bo Varnostni svet Združenih narodov danes ob 21. uri sešel na nujni seji, na zahtevo Japonske in ZDA. Varnostni svet je sicer v ponedeljek potrdil sklop sankcij proti Pjongjangu zaradi njihovega izvajanja jedrskega in raketnega programa.

N. Ž.

 • Dostmamrecesije

  ZDA jih lahko izbrišejo z obličja Zemlje kot nič. Ena nukica, pa je konec z njim.

 • xtc

  Očitno večini ni jasno ,da tam miru nebo dokler nebodo zravnali S Koreje z zemljo.

  • hle

   Zanimivo da bi tisti ki še danes jokate za nekaj tisoč domobranci z lahkoto pomorili nekaj milijonov civilistov samo zato ker menite da imate prav še dobro da je vaša edina moč šarit po netu

   • xtc

    Domobranci so bili ljubitelji lastnega naroda,komunisti in socialisti nikoli vedno jo služili in hlapčevali Moskvi in še počno to.
    Komunizem in socializem sta v bistvu multi kulti,no že tito ga je vpeljeval v Yugi preko “bratstva i jedinstva” in ,kjer se ni smelo proti južnjakom nič,ka m je to pripeljalo, je EU lepo videla ob razpadu yuge in kakšne posledice ima taka norost.
    Se vidi ,da si eden tistih lažnih človekoljubov,ki bi za komunizem in socializem dali pobiti par miljard,samo da ostane socializem.
    no treznejši razmišljamo takole,kaj je manjše zlo-ali miljon,dva ali par miljard,trezen pač še pravi čas izbere manjše zlo.
    Glede tvojih “domobrancev” pa tole,da je tvoj intelekt na nivoju bebca ne dvomim,tvoji rdeči bogovi so na ozemlju Slovenije pomorili toliko ljudi na prebivalca ,da noben režim v zgodovini ne toliko.,seveda pa predvsem civilistov in vojnih ujetnikov.

    • hle

     Sinoči je bil na rtv odličen Češki igrani dokumentarec o Češkem stoletju prvi del je zajemal Masaryka v obdobju 14-18 če to obdobje primerjamo z stanjem v Sloveniji takrat vidimo precejšno razliko priporočam da si ga ogledaš in če bi iz takšne pozicije štartali domobrancev ne bi bilo in ne bi izdali svojega naroda v moji vasi je marsikdo od starejših trdil da se bela garda ni formirala samo zato ker je bil takratni župnik Čeh kar se pa moje komunistične usmeritve tiče pa ti povem da sem v mladosti imel zeleno zdravstveno knjižico edini v razredu in sem že takrat spoznal kako je biti izključen zato sem pač danes alergičen na to da se nekoga izključuje brez njegove krivde in če je to po tvoje komunizem je pa to tvoj problem ne moj

 • Božo

  Kim je spet pokazal sredinec Trumpu. ZDA nimajo nobene moči več zato zdaj jokajo da naj Rusija in Kitajska ukrepata. Kot ko smo bili otroci: Oči pej ven pa prebutaj Mihca ker mi nagaja.

  • xtc

   NO Trump pa utegne njemu pokazati -“erase and delete all”

 • Najplemenitejši

  Tudi iz Slovenije se pridružujemo čestitkam Severnim Korejcem za uspešno izstrelitev rakete! Severna Koreja je ena redkih držav, ki se ne pusti jebati ameriškemu imperializmu! Komaj čakam, da ena raketa z jedrsko konico prileti na Washington in ga zravna z zemljo! Slovenci smo s tabo, Kim Džong Un!

  • xtc

   Jim boš voščil tudi,ko jih bo Trump izbrisal?

   • Adolf Hitler Lebt

    trumpf je samo putinova kurba!

  • Adolf Hitler Lebt

   To ti pa dam edino prav zbriše naj da smrdliv buzerantski babilon bolno yenki židov!

 • Najplemenitejši

  Američanom se že tresejo gate!

  • xtc

   Bujna domišljija ni kaj,je pa res ,da se tresejo Rusom in Kitajcem,če slučajno kaj zaide in pade na njihova tla in naredi “gobico” tam.

 • Olga

  Palčka je treba zavezati na eno od njegovih raket in ga poslati v vesolje!

 • Adolf Hitler Lebt

  edina država ki pokaže kje so meje!

 • gorenc

  Bebavi komunist napenja mišice in kaže svojo moč pred svojim narodom, s promocijo izstreljevanjem raket utrjuje oblast v svoji državi.Ne zaveda se da so njihove rakete za v staro šaro,bile bi lahka tarča ameriškim tomahavkam in patriotom v spopadu.