fbpx

Severnokorejski režim spet napenjal mišice in izstrelil balistično raketo nad Japonsko

Foto: epa

Severnokorejski režim je ponovno začel z merjenjem svojih mišic. Ta je namreč kot odgovor na nedavne sankcije s strani Združenih narodov izstrelil balistično raketo nad Japonsko. Zaradi izstrelitve, ki je potekala v bližini glavnega mesta Pjongjang, je Varnostni svet Združenih narodov že sklical izredno sejo. 

Po navedbah francoske tiskovne agencije AFP so ZDA že potrdile, da izstreljena balistična raketa srednjega dosega naj ne bi predstavljala grožnje za Severno Ameriko in otok Guam. Južna Koreja pa je sporočila, da naj bi raketa po njihovih ocenah letela 3700 kilometrov in dosegla višino največ 770 kilometrov. Tako naj bi šlo za raketo, ki je letela najdlje doslej.

Foto: epa

V roku dveh tednov gre tako že za drugo raketo, ki jo je izstrelil severnokorejski režim in je preletela Japonsko. Raketo srednjega dosega vrste hwasong-12 so izstrelili tudi 29. avgusta. Ob današnji izstrelitvi pa so na milijone Japoncev prebudili zvok siren in nujna sporočila na prenosnih telefonih. Prek zvočnikov na polotoku Erimo, na jugu otoka Hokaido, je bilo mogoče slišati opozorila: Izstrelitev rakete! Iz Severne Koreje je bila izstreljena raketa! V jutranjih oddajah, kjer sicer prevladujejo lahkotne vsebine, so gledalcem prek televizijskih sprejemnikov svetovali, naj se iz varnostnih razlogov umaknejo v kletne prostore in stavbe.

Foto: epa

Japonska ne bo tolerirala tovrstnih akcij
Na izstrelitev se je že odzval japonski politični vrh, premier Shinzo Abe je sporočil, da Tokio nikoli ne bo toleriral izzivalnih in nevarnih akcij, ki prispevajo k ogrožanju svetovnega miru in dodal, da je treba nujno doseči, da bo Severna Koreja dojela, da nadaljevanje tovrstnega obnašanja pomeni ogrožanje njene prihodnosti.

Foto: epa

Iz ZDA pa so Kitajsko in Rusijo že pozvali, naj se odzoveta neposredno, z namenom brzdanja samovoljnega obnašanja Severne Koreje. Dejstvo, na katerega je opozoril tudi ameriški državni sekretar Rex Tillerson, je, da Kitajska severnokorejskemu režimu dobavlja največji delež nafte, Rusija pa je tista, ki predstavlja največjega delodajalca za prisilne delavce iz Severne Koreje. STA poroča, da se bo Varnostni svet Združenih narodov danes ob 21. uri sešel na nujni seji, na zahtevo Japonske in ZDA. Varnostni svet je sicer v ponedeljek potrdil sklop sankcij proti Pjongjangu zaradi njihovega izvajanja jedrskega in raketnega programa.

N. Ž.