fbpx

Severnokorejskim hekerjem uspelo vdreti v vojaški sistem južne sosede in ukrasti zaupne podatke

Foto: Twitter

Južnokorejski vojaški kibernetski center ugotavlja vse več hekerskih vdorov s strani Severne Koreje, ki ji je uspelo ukrasti zaupne vojaške podatke.

Iz Južne Koreje prihajajo prav neverjetne novice, da so bili kljub svoji tehnološki naprednosti ukanjeni s strani zaostale Severne Koreje. Po do sedaj znanih podatkih so uspeli ukrasti številne zaupne informacije, vendar ni jasno, ali so prišli do manj ali bolj pomembnih dokumentov, ki razkrivajo vojne načrte.

Severnokorejske službe so bile v preteklosti že večkrat osumljene hekerskih vdorov v banke in medije, vendar še nikoli vdora v vojsko. Iz južnokorejske vojske so sporočili, da so omrežje takoj zavarovali, ko so izvedeli, da so napadeni.

Severna Koreja ima tisoče računalniških strokovnjakov
Po podatkih strokovnjakov so v Severni Koreji od leta 2010 razvijali programske sisteme, ki jih lahko uporabljajo za napade na infrastrukturo drugih držav. Kot poroča BBC, so pripravljali teren za obsežen napad, za njihove načrte pa so izvedeli že februarja, ko so vdrli v obrambni sistem in ukradli pomembne podatke za vojaško letalo F-15.

Poleg tega so severnokorejski hekerji do junija tega leta vdrli v 140 tisoč računalnikov in 160 podjetij.

M. P.