Severnomakedonska opozicija napovedala vložitev nezaupnice proti oslabljeni socialistični vladi

Vodja opozicijske VMRO DPMNE Hristijan Mickoski (Foto: epa)

Predsednik največje opozicijske stranke v Severni Makedoniji VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski je danes napovedal, da bodo v ponedeljek najkasneje do 14.30 v parlamentu vložili predlog za glasovanje o nezaupnici vladi. Najprej bo sicer počakal, da bo premier Zoran Zaev izpolnil svojo obljubo in odstopil.

Vodja opozicijske VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski je danes po sestanku z župani ponovil, da ima podporo 61 poslancev v parlamentu, ob tem pa poziva preostalih 59 poslancev, naj se jim pridružijo. “Vrata ostajajo odprta za vse, ki mislijo, da vlada Zaeva ni dobra,” je dejal, kot poroča makedonska tiskovna agencija MIA.

Tu ne gre za politične stranke, temveč poslance. Skupno 61 jih je podprlo pobudo. Pozivam ostale, da se pridružijo,” je dodal Mickoski. Makedonski parlament, sobranje, ima sicer 120 sedežev, piše STA. Po njegovih besedah je novo oblikovana večina 61 poslancev stabilna in tudi poslanec Alternative Skender Redžepi, za katerega so nekateri mediji poročali, da ne bo glasoval za nezaupnico vladi, komaj čaka, da “ta korumpirana vlada pade“. Kot je dejal, je po vložitvi predloga postopek v rokah predsednika parlamenta, ki mora spoštovati postopke in časovne roke.

Potem ko je Zoran Zaev nedavno po hudem porazu svojih socialdemokratov (SDSM) na lokalnih volitvah napovedal odstop s položaja premierja, zdaj oblast v Severni Makedoniji terja opozicija. Zaevova koalicija je imela doslej 62 sedežev. (Foto: epa)

Sara Kovač