fbpx

Sevničan prodrl v ameriške medije z novo knjigo o prvi dami ZDA Melanii Trump

Foto: epa

Ameriški medij Breitbart piše o slovenskem avtorju Sandiju Gorišku, ki je o prvi ameriški dami Melaniji Trump napisal kratko knjigo z le 42 stranmi, obogateno tudi s številnimi fotografijami, ki kljub svoji dolžini pojasnjuje dejstvo, kako so si močni in ponosni ljudje iz nekdanje komunistične Jugoslavije priborili svojo malo državo in med drugim ustvarili tudi eno najbolj slavnih žensk na svetu: Melanio Trump.

Avtor knjige Sandi Gorišek se nima za pisatelja, čeprav priznava, da ima rad pravljične zgodbe, ki jih pripoveduje otrokom. “Sem pripovedovalec,” pravi Gorišek, ki je po poklicu strojni inženir in živi v mestu, ki je le malo oddaljeno od Melaniine domačije. Ko pa se je Donald J. Trump odločil kandidirati za predsednika – in nato tudi zmagal  in svojo slovensko ženo povzdignil v prvo damo, je za Goriška napočil čas – “zdaj ali nikoli”.

Rezultat Goriškove odločitve je knjiga z naslovom Melania Trump: Slovenska stran zgodbe. Knjiga je hitro berljiva in poda ključna zgodovinska dejstva, pronicljiv vpogled in razkriva resnico o domoljubnih ljudeh, ki so preživeli komunizem in sedaj živijo v svobodni domovini.

Gorišek je za Breitbart povedal, da pred 30 leti ni mogel spisati svoje knjige zaradi vladne cenzure. Pri 33-ih se je njegovo življenje dogajalo v svobodni Sloveniji, ki se je osamosvojila med 10-dnevno vojno leta 1991. Avtor se je o svoji knjigi pogovarjal z Breitbart News v Sevnici ter jim zaupal predvsem dejstva, kako je Melaniina zgodovina oblikovala njeno osebnost in kako bi njena nova vloga prve dame Amerike lahko pripomogla k oblikovanju prihodnosti njenega novega doma.

Foto: STA

Od partije do Bele hiše
Uvod v knjigo predstavi bralcem dejstva o Goriškovih in Melaniinih starših. Očeta obeh sta se pridružila komunistični partiji, ko je bilo ironično nujno, da bi napredovala. Goriškova mama in Melaniina starša sta delala v tovarni z otroškimi oblačili Jutranjka, v kateri sedaj poslujejo s plastiko. Gorišek je zapisal, da ni hotel toliko razpravljati o preteklosti in vlogi knjige v sedanjosti, temveč si je prizadeval predstaviti, kako so si ljudje ustvarili današnje življenje  vključno z Melanio Trump. Cilj Goriškove knjige je pokazati, kako je odraščanje v takšni atmosferi vplivalo na oblikovanje in negovanje verovanj in vrednot iz komunističnega časovnega obdobja, ki je vplivalo na vse, vključno z Melanio Trump. V uvodu je opisal vlogo žensk v slovenski družbi in kako je ta vloga povezana z družinskim življenjem in načinom dojemanja širše slovenske kulture.

To dejstvo se odraža v znanem slovenskem pregovoru, ki pravi, da je ženska tista, ki podpira tri vogale v hiši. Pregovor se nanaša na to, kako ženske vplivajo na moške v dosti bolj globljem pomenu, kot si ga predstavljamo. “Ni preveč arogantno reči, da bo prihodnost ZDA in njenega prebivalstva delno prepojena z vzorci in načeli ljudi z majhnega in ponosnega naroda na sončni strani Alp,” pove Gorišek.

Slovenci imamo največ nepremičnin v zasebni lasti
Kljub vsemu pa se Gorišek ozre nazaj in pojasni, da je, medtem ko so se komunisti obrnili k individualnosti, vlada nenamerno, pa vendarle tudi nepazljivo dvignila generacijo “pravih moških”. Povzdignila se je generacija mož, ki lahko s pomočjo sorodnikov in sosedov z golimi rokami gradijo hiše in mesta. Gorišek je zapisal, da nas je kapitalizem in noben vojaški vpoklic obdaril z “gin in tonik” hipsterji kot njihovo nadomestitev.

Pravzaprav Slovenci kot rezultat tega živijo “ameriške sanje” s hišo in vrtom, ki je vsem skupni cilj in v veliki meri tudi izpolnjen. Zapuščino tega sistema lahko danes vidimo v visoki stopnji zasebne lastnine, ki presega večino zahodnih držav, zapiše Gorišek in še poudari, da ima Slovenija najvišji odstotek enotnega lastništva stanovanj v Evropski uniji. Pisal je tudi o zapuščini generacije, vzgojene z disciplino, in pomanjkanju le-te v novi generaciji. “Telesno kaznovanje je bilo v tistih časih dobro poznano. Veliko otrok, vključno z mano in vami, bi dobilo po glavi veliko udarcev samo zaradi težav v šoli in še enega doma, če bi poskušali razložiti razlog. Avtoriteta je bila tisto, kar se je spoštovalo,” pove Gorišek in krivi “lažno denarno miselnost” kapitalistov. “Danes se otroci naučijo besede odvetnik, še preden se naučijo osnovnih dolžnosti in odgovornosti.”

Melania je veliko pripomogla k uspehu njenega moža
V tretjem poglavju z naslovom “Jabolko ne pade daleč od drevesa” Gorišek piše o pogumu, ki ga je Melania prevzela po svoji mami. “Svojega petletnega otroka postaviti na modno pisto z namenom, da poveča svoje zanimanje za modo in se upre proti ljudskemu mnenju, da je edina ustrezna barva siva, je pogumno dejanje.” Enako velja tudi za Melaniinega očeta, ki je iz vozniškega podjetja ustanovil podjetje, ki uvaža in izvaža avtomobile. “Poznano je, da je večina nacionalnih televizijskih omrežij v Sloveniji del velikanskih svetovnih omrežij, ki so v lasti ZDA, zato bi lahko rekel, da so naši novinarji pokrivali volitve na podlagi pristranskosti njihovih lastnikov in v kombinaciji z našim verjetjem deljenja spletnega sovraštva.”

Foto: STA

“Večino življenja je Melania delala kot model in se tako navadila slabih udarcev, zato je tudi dejstvo, da je poleg vseh napadov vztrajala, tudi ko je bila označena za nepametno priseljenko in da ji je pomemben le denar.” Avtor je navdušen nad Melanio in izpostavi njen govor na republikanski nacionalni konvenciji leta 2016. V zadnjem poglavju knjige, ki nosi naslov “Predstava mora iti naprej tudi v Slovenskem stilu”, pove, da se božično drevo v slovenski prestolnici zdaj imenuje Melania. Zatrdi tudi, da je prepričan, da je Melania veliko pripomogla k uspehu njena moža. Verjame, da bo uspešna prva dama, saj zna ostati osredotočena, z besedami Trumpa: “Ostanite osredotočeni na to, kar vam je všeč, in uživajte trenutek.”

Gorišek pa ostaja osredotočen na prodajo svoje knjige, tudi v ZDA, ki jo namerava obiskati v prihodnjih mescih.

A. L.