Sezona obrezovanja: “Ljudje govorijo o kulturi in tradiciji, ampak otrok ima temeljno človekovo pravico, da ga ne pohabijo.”

Slika je simbolična (Foto: Youtube)

Medtem ko je vprašanje pohabljanja ženskih genitalij, ki je v nekaterih muslimanskih in afriških državah na žalost stalna praksa, šele pred kratkim prodrlo v ameriško sfero, je to tema razprav v Veliki Britaniji že več desetletij. Ameriški sodnik Bernard Friedman je pred nekaj dnevi odločil, da je zakon, ki prepoveduje pohabljanje ženskih genitalij, protiustaven, kongres pa ni imel pooblastila za sprejetje zakona, ki bi kriminiliziral to sporno prakso.

Tožilci trdijo, da je samo dr. Jumana Nagarwala, ki je članica indijsko-muslimanske skupnosti Dawoodi Bohra v Detroitu, samo v tem mestu izvedla več kot 100 pohabljanj ženskih spolnih organov na deklicah – in to zgolj v obdobju 12 let, v to zaroto oz. prakso pa uvedla še najmanj 7 ljudi. Kljub pohabljanju žensk in sporni praksi, zaradi katere številne deklice umrejo, pa je omenjeni sodnik prepričan, da je kongres prekoračil svoje meje, ko je prepovedal to zlorabo.

In medtem ko je to v ZDA relativno nov problem, se nekatere Evropske države z vprašanjem prepovedi pohabljanja ženskih spolnih organov borijo že desetletja. Med njimi je Velika Britanija, po kateri bi se, tako Breitbart, lahko zgledovala ZDA pri zakonodaji proti tovrstnim zlorabam žensk:

1) Predpis zakona proti pohabljanju ženskih genitalij je le polovica bitke
Velika Britanija je pohabljanje ženskih genitalij prepovedala leta 1985, člene v zakonu pa še zaostrila v letih 2003 in 2015. A žal, kar je uspešno na papirju, je daleč stran od prakse, saj do sedaj še niso zabeležili uspešnega pregona izmaličenja žensk. Medtem ko so nekaterim zdravnikom odvzeli zdravniško licenco, ker so ravnali v nasprotju z zakonom, pa je dejstvo, da do leta 2015 ni pred sodišče prišel niti en sam tak primer. Kasneje je sicer bil en tak primer, a je bil zdravnik oproščen. Pred sodišče je prišel tudi en primer, ko je oče kar sam obrezal svojo hčerko, a je primer pred sodiščem padel marca 2018.

Uradni podatki britanske nacionalne zdravstvene službe (NHS) so razkrili, da je bilo v zadnjih 12 mesecih odkritih 4495 novih primerov pohabljanja ženskih spolnih organov, kar je Breitbart izračunal, da so vsaki dve uri obrezali novo dekle. Vendar pa te žrtve predstavljajo le en del od skupaj 28.326 primerov, zabeleženih v samo treh letih, odkar so zakonodajalci sprejeli, da morajo zdravstveni delavci poročati policiji, v kolikor so naleteli na pohabljene bolnice. Na sploh pa je v Veliki Britaniji ocenjeno, da se tam nahaja kar 137 tisoč žrtev tovrstnega pohabljanja med ženskami in otroci. Po podatkih NHS, se je ena tretjina žrtev rodila v Somaliji.

Torej, glede na to, da je dr. Nagarwala prva v ZDA, ki pohablja ženske, pa verjetno še zdaleč ni edina niti zadnja. Center za nadzor in  preprečevanje bolezni je ocenil, da je v ZDA več kot 500 tisoč žensk in deklic, ki so izpostavljene pohabljenju spolnih organov.

“Medicinsko” orodje za obrezovanje deklic. Foto: printscreen /youtube

2) Ne podcenjujte moči politične korektnosti.
Medtem ko je Ministrstvo za pravosodje izjavilo, da je “zavezano” zaustaviti pohabljanje ženskih spolnih organov v ZDA, pa se je britanska policija vprašala, kaj je pomembnejše – zaščititi otroka ali preprečiti kazniva dejanja. Breitbart je že leta 2017 poročal, da je britanska policija izjavila, da preganjanje pohabljanja ženskih spolnih organov ni prednostna naloga na vse ali nič, saj je “malo verjetno, da bo koristila otroku”, zato je bil njihov namen “izobraževanje in zaščita ranljivih deklet”.

3) Evropski in ameriški islamski duhovniki branijo pohabljanje deklic
Najglasnejši glasovi za pohabljanje ženskih spolnih organov prihajajo od tistih, katerih glasovi imajo tudi največjo težo v skupnosti. Februarja je Breitbart poročal, da islamski center v Švici zagovarjal pohabljanje ženskih spolnih organov, ko je trdil, da je to upravičeno po islamskem pravu – in to kljub temu, da je to od leta 2012 v Švici nezakonito početje.

Ali Selim, tiskovni predstavnik islamskega kulturnega centra na Irskem, je dejal, da je pohabljanje ženskih spolnih organov v islamu dovoljeno, ker je muslimanski prerok Mohamed trdil, da je “obrezovanje žensk” drugačno in sprejemljivo. Na Irskem je sicer to početje nezakonito že 12 let.

V ZDA v džamiji v Virginiji pa je imam dejal, da pohabljanje ženskih spolnih organov preprečuje “hiperseksualnost” pri ženskah in da če le-ta ni obrezana, ženska pač ni “zadovoljna z enim ali dvema ali tremi moškimi”.

Ženske med obrezovanjem trpijo nečloveške bolečine. Foto: youtube / printscreen

4) Kaj storiti, ko dekle odpeljejo v tujino, kjer jo nato obrežejo?
Medtem ko naj bi bilo v ZDA obrezana le manjšina žensk in deklic, pa določene službe opozarjajo na to, da mnoge žrtve pošljejo v tujino, kjer opravijo ta “postopek”. V Veliki Britaniji je starše, ki svoje hčerke pošljejo nazaj v svojo matično državo, kjer jih obrežejo med poletnimi šolskimi počitnicami, vedno več. Celo toliko, da je to obdobje med muslimani postalo znano že kot “sezona obrezovanja”. Kar 86 odstotkov primerov obrezovanja ženskih spolnih organov, ki so znani oblastem, je bilo izvedenih v afriških državah, pri čemer so mlada dekleta med počitnicami v tujini največkrat nastanili pri sorodnikih. Britanski zakon so nato leta 2005 razširili, tako da so spoznani za krive tako tisti, ki se ukvarjajo z obrezovanjem kakor tudi tisti, ki to omogočijo, torej tudi ljudje, ki odpeljejo deklice v tujino, kjer jih nato zaznamujejo za celo življenje.

To, da deklice odpeljejo v tujino, kjer jih pohabijo, sedaj že nekaj let opozarja britanska policija, ki mladim dekletom sporoča, da počitnice v tujini niso tisto, “kar se zdi”, prav tako pa imajo v času poletnih počitnic večji nadzor na letališčih, kjer javnost ozaveščajo o pohabljanju ženskih spolnih organov. Pozorni so tudi na deklice, ki imajo težave pri hoji ali celo medtem, ko stojijo.

5) Ali se lahko ZDA učijo od Francije?
Breitbart piše, da medtem ko se številne evropske države borijo s kulturnimi dejavniki, politično korektno policijo in brezupnimi pravnimi sistemi, obstaja ena zgodba o uspehu – Francija. Francija je namreč leta 1983 uvedla zakon proti pohabljanju ženskih spolnih organov, s katerim je zagrožene 10 let zaporne kazni oz. do 20 let zaporne kazni za tistega, ki obreže dekle, mlajšo od 15 let. Starši pa so sokrivi pri kaznivem dejanju. Za razliko od drugih držav se Francija tudi drži svojih zakonov, tako omenjeni spletni portal poroča, da so zaprli na stotine staršev in obrezovalcev.

Francoska odvetnica Linda Weil-Curiel je za The Guardian leta 2014 dejala: “Najprej afriške skupnosti niso hotele preganjati staršev, vendar je to v nasprotju z zakonom, zakon pa je enak za vse. Zdravnikom pojasnjujemo, kako pomembno je preveriti vse otroke. Na ta način lahko odkrijejo ne le pohabljanje, temveč tudi spolno zlorabo.”

In kar je najpomembnejše, francoska vlada je uspela dopovedati tudi zdravnikom, da je nedopustno pohabljanje deklic in žensk. Dr. Emmanuelle Piet pravi: “Briga me za kulturne občutljivosti. Bolj pomembno je preprečiti kaznivo dejanje proti otroku ali ženski. Ljudje govorijo o kulturi in tradiciji, ampak otrok ima temeljno človekovo pravico, da ga ne pohabijo.”

Kljub več sto obsodbam v Franciji pa je domneva, da je v tej državi vsaj 60 tisoč žensk, ki so bile izpostavljene tej nehumani izkušnji.

M. S.

 • Cmerko

  in te živali spuščamo v EU,

  • FRANC3

   Mi ne. Spuščajo jih levaki, feministke in LGBT aktivisti.

   • Steiermark

    ……katere bi pa bilo potrebno, resnično “obrezati”

  • Steiermark

   To niso živali ampak pošasti!

 • The Lioness

  Vaskršen poseg v telo brez privolitve je v nasprotju s človekovimi pravicami. Tu ni le obrezovanje ampak tudi kak drugi medicinski postopek.

  • Ivan Friderik Novak

   Ja, ko so ti delali lobotomijo, je bilo tudi v nasprotju . . .

   • FRANC3

    Ti si se že tak rodil.

   • Steiermark

    in tebi? Slabo so jo opravili, pohabili so ti obe “glavi”, ki ne funkcionirata….

   • The Lioness

    Mmmmm… glede na zgodovino tvojega pisanja… ma ne bi glih no… same ljube žalitve nič drugega ne premoreš. To počnejo tisti, ki niso zadovolj(e)ni v svojem življenju.

  • FRANC3

   Se popolnoma strinjam, da je VSAKO pohabljanje nezakonito.
   Težava je v besedi PROSTOVOLJNO. Samo poglej pri nas, ko vidiš 70% dedcev in 50% bab potetoviranih. A ni to pohabljanje?

   • The Lioness

    Ja, se strinjam, je pohabljanje. “Lepotna” kirurgija je tut. Marsikdo sam sebe pohabi, samo glej, če mu tak paše, pa naj. Samo pohablja naj sebe, ne svojih ali tujih otrok. Kakorkoli imaš tudi posege v telo, ki so obvezne s strani države, sicer sledi taka ali drugačna represija – na primer kemoterapija, pikanje dojenčkov v glavo za pridobitev DNK vzorcev, cepljenje, imaš tudi posege s strani staršev, ki so v Evropi dovoljeni, recimo pirsingi dojenčicam v ušesa (uhančki), pa še bi se dalo naštevat. Če samo pogledamo v drobnogled zdravstvo. Da ti je otrok bolan, ti ga še nadalje pohabijo, pa če hočeš ali nočeš. Skoraj da moraš dohtarje fentat, preden lahko otroka odpelješ iz ene bolnišnice drugam po drugo mnenje ali drugo zdravljenje – tik tak se zgodi zdravstvena ugrabitev. Al pa otroku dajo določena zdravila brez tvojega privoljenja, na katere dobi hudo reakcijo, pol pa ko gre zdravje dolgoročno popolnoma navzdol te pa v rit brcnejo, starš ostane popolnoma sam – češ znajdi se, mi nismo nič krivi. Če pogledamo današnje zdravstvo niti ni tako daleč od te muslimanske prakse pohabljanja.

 • Ivan Friderik Novak

  Ali je Ivan tudi obrezan?
  Pomislek ni odveč, glede na poreklo najbolj poštenega politika.

  • Schemva Miro

   Nimaš nič drugega za povedat,si pa Ivana privlekel na dan,dokazal si,da so tebe tudi obrezali,na možganih,gnoj smrdeči.

 • Vlado77

  Sem morda zamudil. So naše feministke kaj napisale na to temo. Se Neđan Grabus s tem strinja? Oziroma morda celo svetuje staršem obrezovanje? Itak se ta Nežad nikoli ne oglasi , da bi obsodil teroristične akcije muslimanov. Kar pomeni , da se boji ali strinja.

  • FRANC3

   Naše feministe tolčejo samo v Sloveniji po nas kristjanih. Preko meje se ne upajo, kaj šele da bi šle v muslimanske države.
   Kakšna dvoličnost!

  • Nata

   Sevedane. Kje si pa upa ?? Se pohlevno strinja, pa je !
   Sicer pa, ali smo kdaj slišali kakšno kritiko na dogajanja v EU od ” naših ” muslimanov ? Kar nekaj jih je pri nas.
   Kar potuhnjeno tiho so. Pa so že veliko let v naši državi.

 • Olga2345

  Na živo obrezat in pohabit skorumpirane levičarske sodnike, sodnice in varuhe pravic otrok, ki brez pameti prepuščajo otroke smrti in pohabljanju!

 • Fhhhhanc Bhhhezveznik

  Skrajni častilci simbolike se zgrazajo nad skrajnimi častilci bolane tradicije.

 • FRANC3

  Ne vem zakaj bi bilo obrezovanje deklic kaznivo dejanje. Saj imajo tudi levičarji in LGBT ter multi-kulti skrajneži pohabljene možgane, pa nihče nikogar ne preganja.

 • Andrej

  Glede na to, da menda k nam kot migranti prihajajo tudi doktorji, vas vprašam: ali bi takemu doktorju pediatru muslimanu zaupali svojega otroka? Menda Marakeš predvideva tudi priznanje izobrazbe. Poglejte v pogodbi:

  Cilj 18, 35 a, stran 25 in naprej.

 • Artur

  Samo počakte da bo Marakeš pri nas začel delovati spolno paro v glavi pohabljeni levajzli jim bodo v vsem ustregli tudi v legalizacije te njihove izrojene, bolne prakse.

 • xtc

  Zadeva se da izkoreniniti zelo hitro;najprej obrezovalcu smrtna kazen,staršem do.življenski zapor brez možnosti pomilostitve,pridigarjem ,ki zagovarjajo to 10 lez strogega zapora nato mora državo zapustiti in odvzame se mu državljanstvo in prepove vstop.

 • pajac debeli

  Islam je barbarska kultura klanja ljudi in posiljevanja otrok vseh spolov, ter zatiranja žensk. Te kulture v civiliziranem svetu ne potrebujemo. Marš nazaj golazen.

 • Caetano

  Mislim, da je lahko vsakemu jasno, da gre za ”kulturo” le v smislu negacije kulture…

  • Steiermark

   “Subkulturo”, ki so jo v Slovenijo prinesli tudi balkanci!

 • PORK Amashina

  Pardon.V prvi vrsti ženske obrezujejo koptski krščani v Egiptu in Etiopiji.Nikoli nisem slišal da bi obrezovali ženske muslimani.A je že kdo videl Fato z obrezanim śčegetavčkom?Maskiranje v bandite in batmane JA una stvar mora pa delat.

  • FRANC3

   Lažnivec.

   • PORK Amashina

    Ni zastonj toliko vicev za Fato.

 • rebula7

  BITI V VERI ZLA ISLAM JE CISTO ZLO666 KJER ZENSKE NIMAJO NOBENE BESEDE .BUTASTE ZLAGANE VERE ZLA NA ZEMLJI.PRAVA VERA JE SPOSTUJ VSE IN POMAGAJ CE NE MORES POMAGATI NE SKODUJ LE TAKO BOS BREZ STRAHU ZA VECNO IN DOBRO BO VEDNO Z TEBOJ ZA VECNO.EDINA PRAVA VERA .VSE DOBRO VSEM

 • Steiermark

  Potem se pa pri nas najdejo defektneži, ki “inkriminirajo” krščenje otrok….. Nihče od njih pa še ni znal povedati, čeprav se trudijo za prepoved krščenja otrok, pod 18 let, kaj “slabega” to pusti na otroku, kakšne brazgotine ali celo, je to boleč postopek in ali lahko tudi pri krstu otrok izkrvavi, kot pri teh praksah zveri, ki že ob rojstvu mučijo svoje otroke! Prasci odvratni in zločinski…..rdeča komunistična golazen se pa trudi z polnjenjem Slovenije s takšnimi izmečki človeštva! Ko bodo pa, upam, da nikoli, začeli s temi praksami ludožerstva in pohabljanja ljudi – predvsem deklic, se bo pravgotovo za pridobitev “certifikata za obrezovanje”, potrudil dr. kahlonosec, merdadorfer!

 • šmentanamuha

  Zanima me, če so muslimanke, ki živijo v Sloveniji, recimo ona Fikreta bešič pašić ali nekaj takega in ona žena od jankovičevega frenda poriča tudi obrezane? In če niso, zakaj ne in zakaj se ne zavzemajo za ukinitev tega strašnega barbarstva, ki ga zganjajo nad njihovimi sestrami po veri? Kje je tu ženska solidarnost? Feministke se samo še spakujejo, lezbače so tiho ko riti in puzajo za jankovičem,
  Mirovni inštitut pa razlaga pohabljanje genitalij kot človekovo pravico žensk – muslimank, tako kot črne rjuhe, pod katerimi tičijo celo svoje odraslo življenje. Lepo vas prosim, kdo je tu nor?

  • Gr Enze

   FIKRETA BEŠIĆ PREŠIĆ SE BO ZAVZEMALA , DA BODO OBREZALI ALI PA KAR ODREZALI TUDI NJIHOVE PRIJATELJE KOMUNISTE ! TO SEM ZVEDEL IZ ZANESLJIVIH VIROV !

 • šmentanamuha

  A je haloški že kaj rignu na to temo? Aja, Tunek pripravlja dodatna ležišča v svoji zidnici za ilegalce, ki se bodo preselili k njemu … komi čaka …

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!