fbpx

Sezona obrezovanja: “Ljudje govorijo o kulturi in tradiciji, ampak otrok ima temeljno človekovo pravico, da ga ne pohabijo.”

Slika je simbolična (Foto: Youtube)

Medtem ko je vprašanje pohabljanja ženskih genitalij, ki je v nekaterih muslimanskih in afriških državah na žalost stalna praksa, šele pred kratkim prodrlo v ameriško sfero, je to tema razprav v Veliki Britaniji že več desetletij. Ameriški sodnik Bernard Friedman je pred nekaj dnevi odločil, da je zakon, ki prepoveduje pohabljanje ženskih genitalij, protiustaven, kongres pa ni imel pooblastila za sprejetje zakona, ki bi kriminiliziral to sporno prakso.

Tožilci trdijo, da je samo dr. Jumana Nagarwala, ki je članica indijsko-muslimanske skupnosti Dawoodi Bohra v Detroitu, samo v tem mestu izvedla več kot 100 pohabljanj ženskih spolnih organov na deklicah – in to zgolj v obdobju 12 let, v to zaroto oz. prakso pa uvedla še najmanj 7 ljudi. Kljub pohabljanju žensk in sporni praksi, zaradi katere številne deklice umrejo, pa je omenjeni sodnik prepričan, da je kongres prekoračil svoje meje, ko je prepovedal to zlorabo.

In medtem ko je to v ZDA relativno nov problem, se nekatere Evropske države z vprašanjem prepovedi pohabljanja ženskih spolnih organov borijo že desetletja. Med njimi je Velika Britanija, po kateri bi se, tako Breitbart, lahko zgledovala ZDA pri zakonodaji proti tovrstnim zlorabam žensk:

1) Predpis zakona proti pohabljanju ženskih genitalij je le polovica bitke
Velika Britanija je pohabljanje ženskih genitalij prepovedala leta 1985, člene v zakonu pa še zaostrila v letih 2003 in 2015. A žal, kar je uspešno na papirju, je daleč stran od prakse, saj do sedaj še niso zabeležili uspešnega pregona izmaličenja žensk. Medtem ko so nekaterim zdravnikom odvzeli zdravniško licenco, ker so ravnali v nasprotju z zakonom, pa je dejstvo, da do leta 2015 ni pred sodišče prišel niti en sam tak primer. Kasneje je sicer bil en tak primer, a je bil zdravnik oproščen. Pred sodišče je prišel tudi en primer, ko je oče kar sam obrezal svojo hčerko, a je primer pred sodiščem padel marca 2018.

Uradni podatki britanske nacionalne zdravstvene službe (NHS) so razkrili, da je bilo v zadnjih 12 mesecih odkritih 4495 novih primerov pohabljanja ženskih spolnih organov, kar je Breitbart izračunal, da so vsaki dve uri obrezali novo dekle. Vendar pa te žrtve predstavljajo le en del od skupaj 28.326 primerov, zabeleženih v samo treh letih, odkar so zakonodajalci sprejeli, da morajo zdravstveni delavci poročati policiji, v kolikor so naleteli na pohabljene bolnice. Na sploh pa je v Veliki Britaniji ocenjeno, da se tam nahaja kar 137 tisoč žrtev tovrstnega pohabljanja med ženskami in otroci. Po podatkih NHS, se je ena tretjina žrtev rodila v Somaliji.

Torej, glede na to, da je dr. Nagarwala prva v ZDA, ki pohablja ženske, pa verjetno še zdaleč ni edina niti zadnja. Center za nadzor in  preprečevanje bolezni je ocenil, da je v ZDA več kot 500 tisoč žensk in deklic, ki so izpostavljene pohabljenju spolnih organov.

“Medicinsko” orodje za obrezovanje deklic. Foto: printscreen /youtube

2) Ne podcenjujte moči politične korektnosti.
Medtem ko je Ministrstvo za pravosodje izjavilo, da je “zavezano” zaustaviti pohabljanje ženskih spolnih organov v ZDA, pa se je britanska policija vprašala, kaj je pomembnejše – zaščititi otroka ali preprečiti kazniva dejanja. Breitbart je že leta 2017 poročal, da je britanska policija izjavila, da preganjanje pohabljanja ženskih spolnih organov ni prednostna naloga na vse ali nič, saj je “malo verjetno, da bo koristila otroku”, zato je bil njihov namen “izobraževanje in zaščita ranljivih deklet”.

3) Evropski in ameriški islamski duhovniki branijo pohabljanje deklic
Najglasnejši glasovi za pohabljanje ženskih spolnih organov prihajajo od tistih, katerih glasovi imajo tudi največjo težo v skupnosti. Februarja je Breitbart poročal, da islamski center v Švici zagovarjal pohabljanje ženskih spolnih organov, ko je trdil, da je to upravičeno po islamskem pravu – in to kljub temu, da je to od leta 2012 v Švici nezakonito početje.

Ali Selim, tiskovni predstavnik islamskega kulturnega centra na Irskem, je dejal, da je pohabljanje ženskih spolnih organov v islamu dovoljeno, ker je muslimanski prerok Mohamed trdil, da je “obrezovanje žensk” drugačno in sprejemljivo. Na Irskem je sicer to početje nezakonito že 12 let.

V ZDA v džamiji v Virginiji pa je imam dejal, da pohabljanje ženskih spolnih organov preprečuje “hiperseksualnost” pri ženskah in da če le-ta ni obrezana, ženska pač ni “zadovoljna z enim ali dvema ali tremi moškimi”.

Ženske med obrezovanjem trpijo nečloveške bolečine. Foto: youtube / printscreen

4) Kaj storiti, ko dekle odpeljejo v tujino, kjer jo nato obrežejo?
Medtem ko naj bi bilo v ZDA obrezana le manjšina žensk in deklic, pa določene službe opozarjajo na to, da mnoge žrtve pošljejo v tujino, kjer opravijo ta “postopek”. V Veliki Britaniji je starše, ki svoje hčerke pošljejo nazaj v svojo matično državo, kjer jih obrežejo med poletnimi šolskimi počitnicami, vedno več. Celo toliko, da je to obdobje med muslimani postalo znano že kot “sezona obrezovanja”. Kar 86 odstotkov primerov obrezovanja ženskih spolnih organov, ki so znani oblastem, je bilo izvedenih v afriških državah, pri čemer so mlada dekleta med počitnicami v tujini največkrat nastanili pri sorodnikih. Britanski zakon so nato leta 2005 razširili, tako da so spoznani za krive tako tisti, ki se ukvarjajo z obrezovanjem kakor tudi tisti, ki to omogočijo, torej tudi ljudje, ki odpeljejo deklice v tujino, kjer jih nato zaznamujejo za celo življenje.

To, da deklice odpeljejo v tujino, kjer jih pohabijo, sedaj že nekaj let opozarja britanska policija, ki mladim dekletom sporoča, da počitnice v tujini niso tisto, “kar se zdi”, prav tako pa imajo v času poletnih počitnic večji nadzor na letališčih, kjer javnost ozaveščajo o pohabljanju ženskih spolnih organov. Pozorni so tudi na deklice, ki imajo težave pri hoji ali celo medtem, ko stojijo.

5) Ali se lahko ZDA učijo od Francije?
Breitbart piše, da medtem ko se številne evropske države borijo s kulturnimi dejavniki, politično korektno policijo in brezupnimi pravnimi sistemi, obstaja ena zgodba o uspehu – Francija. Francija je namreč leta 1983 uvedla zakon proti pohabljanju ženskih spolnih organov, s katerim je zagrožene 10 let zaporne kazni oz. do 20 let zaporne kazni za tistega, ki obreže dekle, mlajšo od 15 let. Starši pa so sokrivi pri kaznivem dejanju. Za razliko od drugih držav se Francija tudi drži svojih zakonov, tako omenjeni spletni portal poroča, da so zaprli na stotine staršev in obrezovalcev.

Francoska odvetnica Linda Weil-Curiel je za The Guardian leta 2014 dejala: “Najprej afriške skupnosti niso hotele preganjati staršev, vendar je to v nasprotju z zakonom, zakon pa je enak za vse. Zdravnikom pojasnjujemo, kako pomembno je preveriti vse otroke. Na ta način lahko odkrijejo ne le pohabljanje, temveč tudi spolno zlorabo.”

In kar je najpomembnejše, francoska vlada je uspela dopovedati tudi zdravnikom, da je nedopustno pohabljanje deklic in žensk. Dr. Emmanuelle Piet pravi: “Briga me za kulturne občutljivosti. Bolj pomembno je preprečiti kaznivo dejanje proti otroku ali ženski. Ljudje govorijo o kulturi in tradiciji, ampak otrok ima temeljno človekovo pravico, da ga ne pohabijo.”

Kljub več sto obsodbam v Franciji pa je domneva, da je v tej državi vsaj 60 tisoč žensk, ki so bile izpostavljene tej nehumani izkušnji.

M. S.