Sirijo ponovno stresle eksplozije – tokrat vsaj 43 mrtvih

Foto: epa

Po uspehih turških sil in z njimi povezanih sirskih upornikov, ki jim je uspelo pregnati Islamsko državo ob sirsko-turški meji, so Sirijo stresle eksplozije. Ubitih je bilo najmanj 43 ljudi in več deset je bilo ranjenih.

Najhuje je bilo v obalni utrdbi sirskega režima Tartus, kjer je tudi rusko pomorsko oporišče. Tam je bilo po podatkih sirskih vladnih medijev ubitih najmanj 30 ljudi.

V Tartusu odjeknili dve eskploziji
Tarča napadov v Tartusu je bil most Arzuna. Tam sta odjeknili dve eksploziji bomb. Najprej je odjeknila eksplozija avtomobila bombe, drugo detonacijo pa je sprožil samomorilski napadalec.

Tartusu je bilo doslej vojno nasilje, ki Sirijo pretresa od marca 2011, večinoma prihranjeno. V mesto so se zato zatekli številni Sirci, ki so od drugod zbežali pred boji.
Foto: epa (eksplozija avtomobila bombe v Tartusu)

Foto: epa (eksplozija avtomobila bombe v Tartusu)

Napad se je zgodil še v mestu Homs
Bombe je razneslo še v mestu Homs, na vojaški nadzorni točki na cesti blizu Damaska in na nadzorni točki kurdskih sil v mestu Hasakeh, ki je prav tako v rokah režima predsednika Bašarja al Asada.

Odgovornosti za te napade za zdaj ni prevzel še nihče. A napadena območja so stalna tarča skrajne sunitske skupine Islamska država.

IS v Siriji v zadnjem času doživlja izgube, ki ji jih zadaja tako zavezništvo kurdskih in arabskih enot, združenih v Sirske demokratične sile, kot tudi kopenska ofenziva, ki jo je pred dnevi v Siriji sprožila Ankara. V vojni v Siriji je doslej umrlo več kot 290.000 ljudi, več kot polovica sirskega prebivalstva je razseljena.

I.K.,STA

 • dež

  Je toliko različne vojske in milic udeleženih v teh spopadih, da sploh ne vem kateri so naši.

  • Caetano

   Samo Kurdi niso islamisti.

   • freedomfighter

    takoje so pa za naše desničarje še dosti hujši saj so komunisti

 • elh

  Niso še vsega stolkli niti doma, kaj šele drugje. Še polno “dela” jih čaka.

  https://www.youtube.com/watch?v=XAzDZ4oTlYs