Sirska mirovna pogajanja v Ženevi pod vprašajem

Predstavnik sirske vlade Bašar al Džafari (foto:epa).

Delegacija sirskega opozicijskega zavezništva je na udeležbo na pogajanjih pristala v petek zvečer, naslednji dan je bila že v Ženevi, a se pogajanja še niso začela. Predstavniki delegacije vztrajajo, da bodo na pogovorih sodelovali šele, ko bodo izpolnjene njihove zahteve.

Delegacija zavezništva namerava za pogajalsko mizo s predstavniki režima sesti šele, ko bodo izpolnjene njene zahteve, da vladne sile prenehajo bombardirati civiliste, omogočijo dostavo humanitarne pomoči v oblegana mesta ter izpustijo več sto zapornikov.

ZN naj končajo zločine v Siriji
“Če režim vztraja, da bo še naprej izvajal zločine, potem udeležba delegacije zavezništva v Ženevi ni upravičena,” je v sporočilu, ki je bilo danes objavljeno na spletu, izpostavil koordinator zavezništva Rijad Hidžab. “Če ZN in svetovne velesile niso sposobne končati teh zločinov, bomo obvestili posebnega odposlanca Združenih narodov za Sirijo Staffana de Misturo, da se umikamo iz pogajanj,” je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Predstavnik sirske vlade Bašar al Džafari je zavračanje udeležbe na pogajanjih s strani opozicije označil za neresno. Ob tem je dejal, da želi vladna stran končati “prelivanje krvi”. Džafari je ob tem zavrnil tudi vsakršne “pogoje”, ki ji postavlja opozicija, saj da bi s tem kršili de Misturovo vabilo na pogovore.

S teroristi se ne bomo pogovarjali
Predstavnik sirskega režima je seznam opozicijske delegacije označil kot nejasen, glede nekaterih članov pa je namignil, da bi lahko bili teroristi. “S teroristi se ne bomo pogovarjali. Ravno zaradi tega se je de Mistura odločil za posredne pogovore,” je poudaril.

Sprti stani sta druga drugo obtožili tudi za današnji trojni napad v bližini Damaska, v katerem je umrlo najmanj 45 ljudi, več 100 pa je bilo ranjenih.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je vse strani pozval, naj interese Sircev postavijo pred svoje lastne. “Sploh otroci in ženske prenašajo breme tega boja in zdaj je čas, da ga končamo ter končamo tudi vse kršitve človekovih pravic v tej vojni,” je poudaril po poročanju britanskega BBC.

Z mirovnimi pogajanji za Sirijo pod okriljem ZN želijo končati petletno vojno v Siriji. V skoraj petih letih, od kar traja državljanska vojna v Siriji, je umrlo več kot 250.000 ljudi, svoje domove pa jih je zapustilo 11 milijonov.

Pogovori naj bi predvidoma trajali kar šest mesecev.

V. V., STA